Dobré odpoledne, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

14 13_bakalarPředpoklady se konečně potvrdily. Předseda senátu Krajského soudu v Brně Tomáš Kurfiřt už nepřipustil žádné prodlužování procesu a v úterý 27. května rozhodl o vině Jána Bakalára v případě účasti na loupežném přepadení kurzovního vozidla bezpečnostní agentury Loomis vloni 21. února v Přemyslovicích.

V celostátně ostře sledovaném procesu následně poslal Jána Bakalára na dvaadvacet let do vězení s nejpřísnější ostrahou. „Dědka“, žijícího před loupeží v Dubanech na Prostějovsku, usvědčila vlastní krev zanechaná na místě činu. I když se ještě těsně před samotným rozsudkem hovořilo také o možnosti doživotního trestu pro Bakalára, lze i dvaadvacet roků za žalářem považovat za zcela mimořádnou „pálku“. Pětapadesátiletý Ján Bakalár tedy vyjde na svobodu až v sedmasedmdesáti letech! Tedy jestliže se konce kriminálu dožije...

Přivedou ho, nebo ne?

Nejvíce diskuzí se před úterním projednáváním přemyslovické loupeže u Krajského soudu v Brně neslo okolo samotné účasti Jána Bakalára. Bohužel, ani tentokrát se muž obviněný z pokusu vraždy neobjevil. Ze zdravotních důvodů totiž znovu požádal soud o jednání v jeho nepřítomnosti, načež mu bylo vyhověno. Bez ohledu na to ovšem hned ráno Večerníku soudce Tomáš Kurfiřt potvrdil, že plánuje vynést rozsudek.

Znalci se pohádali!

Na vyžádání obhájce předstoupili před soud i kriminalisté z odboru techniky a expertíz Policie ČR z Frýdku-Místku, kteří zpracovávali pachové i krevní stopy získané z místa činu. Ti měli vyvrátit veškeré pochybnosti o způsobu zpracování stop i následného získání a porovnání DNA Jána Bakalára. Kriminalističtí technici Petra Štapová, Ivo Rabinský a Michal Kopečný shodně vypověděli, že zkoumání DNA proběhlo v souladu se všemi standardy a pomocí nejmodernějších technik. DNA získané z krve zanechané na silnici v Přemyslovicích těsně za přepadeným vozidlem, souhlasilo se vzorkem DNA Jána Bakalára uschovaného v národním kriminalistickém archivu. „Stěry krve k nám do ústavu přišly v sáčcích a zapečetěné. Ale kdo je k nám dodal, jestli přímo olomoucká kriminálka nebo policejní kurýr, to už nevím. K záměně však, jak se snaží zpochybnit obhajoba, rozhodně dojít nemohlo,“ uvedla Petra Štapová. Jiří Fišer z Výzkumného ústavu kriminalistiky v Ostravě, který měl za úkol vypracovat posudek na zpracování DNA, však přece jen vnesl určité nejasno do celého případu. „Postup při zpracování DNA nelze zpochybnit. Jenomže já jsem vzorek krve samozřejmě neviděl a nelze tak vyloučit, že mohl být kontaminován nebo být zničen ohněm. Jak totiž známo, pachatelé se snažili kaluž krve na silnici v Přemyslovicích polít hořlavinou a zapálit,“ namítl Jiří Fišer. To ovšem kriminalisty hodně rozlítilo, a jakmile později společně s oponentním znalcem opustili soudní síň, na chodbě se pohádali. „Byl jsem na místě činu a krev na vozovce byla čerstvá a neznehodnocená,“ stačil sdělit ještě soudci Tomáši Kurfiřtovi kriminalistický technik Michal Kopečný.

Záhadné přiznání: O Bakalárovi něco tušili ihned!

Jak ovšem minulé úterý vyšlo najevo, předání stop a hlavně požadavek na zjištění DNA skutečně až tak úplně neproběhlo v souladu s oficiálními předpisy. „Připouštím, že stopy z místa přepadení jsme získali ještě jednadvacátého února večer a rozkaz k rozboru DNA jsme dostali okamžitě telefonicky. Nebývá to standardní, ale jelikož šlo o závažný případ, existoval eminentní zájem mít výsledky DNA okamžitě. Pracovali jsme na tom celou noc a druhý den ráno už od nás kriminalisté věděli, že DNA získané z krve v Přemyslovicích se shoduje s DNA Jána Bakalára. Ostatně, už v tom telefonátu zněl pokyn jasně, abychom potvrdili nebo vyvrátili, že jde o obžalovaného Bakalára,“ překvapil soudce kriminalistický technik Ivo Rabinský. „Takže policisté už na místě činu něco tušili o existenci pana Bakalára a možnosti, že přepadení spáchal on?“ zeptal se soudce Kurfiřt. „Je to možné, existují přece i operativní metody vyšetřování,“ odpověděl trochu tajemně Ivo Rabinský.

Obhájce zpochybňoval vše, rozsudek ale neoddálil

Nutno podotknout, že Ján Bakalár si zvolil velmi zdatného a výřečného obhájce. Radek Zapletal se snažil u soudu zpochybnit vše, tedy od získání stop z místa přepadení až po jejich vyhodnocení. Navíc se snažil tvrdit, že kvalifikace činu je příliš přísná. „O pokus vraždy nešlo, co se týká výstřelů, tak ty byly pouze varovné. Bohužel, některé náboje zasáhly kabinu,“ prohlásil Bakalárův obhájce. „To myslíte vážně? Vždyť policisté na místě činu zajistili přes sto nábojnic. Určitě nepadlo sto varovných výstřelů. Pachatelé okamžitě po zablokování auta do něj pálili ze dvou zbraní a museli si být vědomi toho, že mohou zabít celou posádku vozu,“ zpražil advokáta soudce Tomáš Kurfiřt. Radek Zapletal vzápětí ale požádal senát o odročení procesu z důvodu žádosti o předvolání kriminalistů, kteří v Přemyslovicích sbírali a zajišťovali stopy. Soudce mu však nevyhověl.

Závěrečné řeči nebyly dlouhé

Závěrečné řeči státní zástupkyně ani obhajoby nebyly kupodivu příliš dlouhé. Krajská státní zástupkyně shrnula vše potřebné a zdůraznila, že množství důkazů svědčí o vině Jána Bakalára. Požadovala pro něj rozsudek s mimořádným trestem od jednadvaceti do šestadvaceti let a osmi měsíců. „Loupežné přepadení obžalovaný s dvěma komplici předem plánoval a neváhal použít zbraní k tomu, aby získal převážené peníze. Zjevně mu bylo jedno, že by mohl usmrtit osádku auta. A nebyl to jeho první podobný čin. V roce 1989 byl odsouzen na jedenáct let za pokus o vraždu příslušníka SNB, který ho přistihl při vloupání,“ vysvětlila svůj požadavek Ludmila Doležalová.

Pochopitelně opačné postoje zastával obhájce Jána Bakalára Radek Zapletal. „Jsou tu jasné pochybnosti o tom, že můj klient byl na místě činu. Z jednoho vzorku krve to přece nelze usoudit, navíc když právě tato krev byla na silnici znehodnocena ohněm. Zároveň je velmi podezřelé, že policie pár hodin po loupeži zaúkolovala kriminalistické techniky, aby krev porovnali s DNA Jána Bakalára. To svědčí jenom o tom, že vyšetřovatelé to chtěli na někoho hodit a rychle mít případ vyřešen. Požaduji pro svého klienta zproštění obžaloby v plném rozsahu,“ přednesl svůj závěr Radek Zapletal.

Rozsudek: 22 let v nejpřísnějším kriminále!

Senát Krajského soudu v Brně pod vedením Tomáše Kurfiřta si nechal na rozmyšlenou půldruhou hodinu. Poté však vynesl nekompromisní verdikt. „Obžalovaný Ján Bakalár se odsuzuje k nepodmíněnému odnětí svobody v celkové délce dvaadvaceti let v nápravném zařízení s nejvyšší ostrahou. Odsouzen je za trestný čin pokusu vraždy a trestný čin loupeže,“ prohlásil striktně soudce Tomáš Kurfiřt. „Co se týká loupežného přepadení v Přemyslovicích, jednalo se o obzvláště násilný a předem promyšlený čin. Byl natolik brutální, že horší snad už může být jenom teroristický čin,“ vyjímá Večerník z odůvodnění rozsudku Tomášem Kurfiřtem.

Státní zástupkyně se k rozsudku nevyjádřila, obhájce se na místě odvolal. Případ tak bude pokračovat u Vrchního soudu v Olomouci.

Obhájce: policie manipulovala se stopami?

Bakalárův obhájce Radek Zapletal byl po rozsudku viditelně rozladěný. „Podle mého názoru jediným důkazem, a to nepřímým, proti mému klientovi je biologická stopa získaná na místě činu. Naopak pachové stopy v žádném případě nemohou dokladovat to, že pan Bakalár se na místě činu vyskytoval. A pokud jde o krev, její zajištění a následně transportovaný vzorek do kriminalistického ústavu, to vše je velmi pochybné. Neexistuje jediný oficiální dokument o předání i o způsobu vyhodnocení vzorku. Podle mě, získání DNA a jeho shoda s Jánem Bakalárem proběhlo na přímou objednávku policie,“ svěřil se Večerníku se svými pocity Radek Zapletal. Na otázku Večerníku, zda si myslí, že policie manipulovala se stopami, odpověděl zdrženlivě. „Tak přímo to tvrdit nemohu a nechci. Jsou tu ale pochybnosti, které ke spekulacím přímo vybízejí,“ odtušil právník Jána Bakalára.

Státní zástupkyně: krev nebyla jediný důkaz

Naopak spokojenost s rozsudkem neskrývala krajská státní zástupkyně Ludmila Doležalová. „Odmítám názor obhajoby, že krevní stopa byla jediným důkazem o vině obžalovaného Jána Bakalára. Mezi další důkazy, a potvrdil to i výrok soudu, musíme považovat i velmi podrobný protokol z místa činu, pachové stopy, balistické stopy a hlavě výpovědi mnoha svědků přímo z Přemyslovic, kteří popsali tento brutální čin. Při výši trestu pochopitelně hrála roli i bohatá trestní minulost pana Bakalára, včetně toho, že už jednou byl odsouzen za pokus o vraždu,“ řekla exkluzivně Večerníku Ludmila Doležalová.

Kde jsou ukradené miliony a z čeho Bakalár uhradí škodu?

Celý případ má však několik nedořešených otázek. Stále není známo, kde je uloupených třiatřicet milionů korun. Stejně tak policie marně pátrá po zbylých dvou mužích, kteří se s Bakalárem přepadení účastnili. Těší se z ukradených peněz teď oni? Další otázkou je, z čeho Ján Bakalár uhradí škodu, kterou mu v rozsudku vyměřil senát Krajského soudu v Brně. Odsouzenec má totiž zaplatit bezmála sedm milionů korun. Z větší části tak činí rozdíl mezi částkou, kterou bezpečnostní agentura Loomis dostala od pojišťovny a skutečnou uloupenou sumou. Dále Bakalár musí nahradit škodu na vozidle agentury, bolestné a léčení členů posádky, z níž jeden muž utrpěl střelné zranění. Ján Bakalár bude muset v kriminále zřejmě tvrdě pracovat...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...