Dobré odpoledne, dnes je úterý 21.5.2024
svátek slaví Monika,
zítra Emil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

47 soudTakový byznys by bral asi každý. Milan Bělohlávek si získal důvěru majitele domu v prostějovské ulici Újezd Jiřího Wolkera. Přisál se na něho a do jeho nemovitosti nastěhoval převážně romské nájemníky. Od nich pak začal vybírat činži. Podle obžaloby majiteli namluvil, že nájemníci neplatí a peníze si nechával pro sebe. Když mu na to Jiří Wolker přišel, jejich kamarádství skončilo. Milan Bělohlávek byl obžalován ze zpronevěry, k Okresnímu soudu v Prostějově se ovšem tento „amatérský právník“ v úterý nedostavil...

„Milan Bělohlávek mi zpočátku pomáhal pečovat o moji starou maminku. Bral jsem ho tedy jako kamaráda, dokonce jsme si vzájemně říkali brácho. Dal jsem mu i plnou moc, takže do mého domu mohl nabrat cikánské nájemníky. Dovolil jsem mu také, aby od nich vybíral nájemné. Předpokládal jsem, že mi tyto peníze bude předávat. Nic jsem od něj však nedostal. Po čase jsem zjistil, že ačkoliv mu nájemníci dali nemalé částky, on si peníze nechal pro sebe. Myslím, že mi dluží kolem třista tisíc korun,“ vypověděl u soudu Jiří Wolker, v němž by majitele lukrativní nemovitosti v centru města a vysokoškolsky vzdělaného člověka asi nikdo nehledal.

Na první pohled totiž působil spíše jako bezdomovec. Z jeho projevu bylo navíc patrné, že se jen těžko orientuje v některých základních věcech a přitom špatně vnímá své okolí. Na druhou stranu v zásadních záležitostech se jeho jinak nepříliš ucelené výpovědi dalo věřit.

Samotný Milan Bělohlávek, který je obžalovaný ze zpronevěry, k soudu vůbec nedorazil. Na policii obvinění popřel, bránil se tím, že všechny peníze vybrané od nájemníků Wolkerovi předal. „Nájemníci mi dávali peníze hotově, já jsem je majiteli domu předával z ruky do ruky. Žádný doklad jsem od něj nechtěl, věřili jsme si,“ vyjádřil se Milan Bělohlávek při výslechu na policii. Bylo přitom minimálně podivné, že by tento „amatérský právník“ komukoliv předal velké částky peněz, aniž by od něj nechtěl jakýkoliv doklad.

U soudu se také řešilo, zda nezaměstnaný Jiří Wolker mohl zvládat své četné exekuce a dluhy bez toho, aniž by skutečně dostával peníze od Milana Bělohlávka, respektive od nájemníků svého domu. „Peníze z pronájmu obchodů mi chodí přímo na účet. Měsíčně se jedná asi o šedesát tisíc korun. Z toho jsem hradil své dluhy. Také jsem dostal nějaké peníze od pojišťovny za zničení jiného svého domu,“ reagoval Wolker.

Před senátem vystoupili také někteří z nájemníků. „I s elektřinou jsem platil nájemné šestnáct tisíc korun. Předal jsem je Bělohlávkovi, mám na to doklady, které klidně ukážu,“ vypověděl například jeden z nich Pišta. Výše nájemného za nepříliš udržovaný byt je přitom minimálně podivná.  Uvedený romský nájemník v něm neměl zavedený plyn, takže se nedalo topit. „I z tohoto důvodu jsem později platil pouze třináct tisíc,” dodal. I to však není při běžném nájemném v Prostějově vůbec málo.

Nabízí se tedy přímá úměra, že čím vyšší částka na dokladu o zaplaceném nájemném, tím vyšší příspěvek od sociálky. Možné zneužívání sociálních dávek však nebylo předmětem tohoto hlavního líčení, v němž rozsudek dosud nepadl. Jednání totiž bylo odročeno.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...