Dobré poledne, dnes je středa 1.5.2024
svátek slaví Svátek práce,
zítra Zikmund
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

39 podvodPůjčíme každému! Bez ručitele, bez prokazování příjmů, bez nahlížení do registrů, bez rozmýšlení a bez skrupulí!“ Kdo z lidí, kterým zrovna chybí peníze na nájem, by odolal? Ve skutečnosti to však tak jednoduché není. Pokud budete lhát o svých předchozích půjčkách, skončíte coby úvěroví podvodníci u soudu...

 

To se přihodilo i Zdeňku Skoupému z Brodku u Prostějova. Sedmatřicetiletý mistr výrobní linky musel každý měsíc na úvěrech splácet dvanáct tisíc korun a další dva tisíce platil na alimentech. Při jeho příjmech bylo jasné, že mu nikdo nepůjčí. Přesto dostal „půjčku pro každého“ od Providentu. Podle rozhodnutí soudu to bylo díky tomu, že hrubě zkreslil skutečný stav svých financí. Do smlouvy uvedl, že na úvěrech splácí pouze čtyři tisíce korun. U soudu se hájil tím, že ho k tomu navedla obchodní zástupkyně úvěrové společnosti. Ta ovšem něco takového důrazně popřela!

„Nestálo by mi to za to. Proč bych někomu dávala půjčku, když bych pak u nadřízených měla problém za to, že ji nesplácí?“ argumentovala zástupkyně, která pro Provident už dávno nepracuje. Jeho verzi však obžalovanému potvrdila i bývalá přítelkyně. Jenže právě její svědectví soud shledal jako nedůvěryhodné. „Sama jste byla za úvěrový podvod odsouzena. Tehdy jste však přiznala, že jste o svých dluzích lhala zcela záměrně, abyste na ni dosáhla. Proč až nyní naznačujete, že to vše mohlo být jinak?“ ptal se soudce Petr Vrtěl.

I kdyby obchodní zástupkyně skutečně někoho navedla, aby lhal, stejně by to obžalovanému nijak nepomohlo. „Viny by ho to nezbavovalo. Pouze by ten, kdo půjčku zprostředkoval, mohl být stíhaný za spolupachatelství,“ upozornil soudce. Na druhou stranu obžalovanému k dobru připočetl to, že se se svojí situací snaží něco dělat. Fakticky se dá říci, že dvaadvacet tisíc, které od Providentu dostal, už dokonce splatil. „Bohužel zbývá doplatit ještě necelých osmnáct tisíc, které obžalovaný po podpisu smlouvy dluží na úrocích,“ upozornil Petr Vrtěl.

Okresní soud v Prostějově tedy musel v úterý uplynulého týdne obžalovaného uznat vinným, nicméně dosud netrestanému muži uložil „pouze“ čtyřměsíční podmíněný trest. „Zároveň se nad ním stanoví dohled, aby byl schopen svoji finanční situaci zvládnout a dále se nezadlužoval,“ uzavřel soudce Vrtěl.

Rozsudek dosud nenabyl právní moci, obhájkyně si ponechala lhůtu pro možnost odvolání.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...