Dobrý podvečer, dnes je sobota 4.5.2024
svátek slaví Květoslav,
zítra Klaudie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

36 klokanNěkteří lidé jsou fakt „hovada“! „Je mi jedno jestli někdo zemře, hlavně, že na tom vydělám balík...“ Tak by se dala shrnout filozofie prodejců pančovaného alkoholu. Na otravu metanolem zemřelo v celé České republice dvaačtyřicet lidí, řada dalších se dodnes potýká s trvalými následky. Umírat mohli i lidé v Prostějově. Podle důvěryhodného svědectví majitelů prostějovské hospody „U Klokana“ jim prudký jed přimíchaný do rumu dodával Jaroslav Cifr z Oseku nad Bečvou. Přes jasné důkazy tento „vystajlovaný” blonďák svoji vinu u soudu popíral. A to není vše! Stále podniká jako distributor alkoholu, zastupuje přitom ostravskou firmu Bern star...

S nevídanou upřímností promluvili v úterý u prostějovského soudu bývalí spolumajitelé hostince „U Klokana“ v Prostějově. Richard Ozanič a Michal Burget svorně přiznali svůj podíl viny na otravě dvou svých zákazníků. „Od našeho obchodního zástupce Jaroslava Cifra jsme bez dokladu odkupovali rum v šestilitrových kanystrech. Některé barely neměly ani kolek ani etiketu. Litr rumu nás tak přišel na necelých sto dvacet korun, s dokladem by byl o osmdesát korun dražší. V prodeji tohoto podezřelého alkoholu jsme pokračovali i po prohibici, tedy v době, kdy každý tvrdý alkohol musel mít rodný list. Ten, který jsme nabízeli, přirozeně žádný rodný list neměl,“ shodli se ve své výpovědi oba obžalovaní. Nutno jim ke cti, že mluvili upřímně a nic, lidově řečeno, nezatloukali.

Nad otevřeností Burgeta s Ozaničem se ale na druhou stranu doslova tajil dech. Oba muži totiž nebezpečný alkohol veřejně nabízeli i v době, kdy dobře věděli, že na otravu metanolem umírají další a další lidé. Vylít ho prostě nedokázali. Byl totiž lacinější a měli z něj vyšší zisk. A tak jej pouze přelévali do prázdných lahví od rumu z prostějovské Palírny u Zeleného stromu. Nejenže klamali své zákazníky, navíc je klidně mohli i zabít. Cožpak si toto riziko vůbec nepřipouštěli?!

„Věřili jsme našemu obchodnímu zástupci, že rum, který nám dodává v kanystrech, je nezávadný. Začali jsme ho tímto způsobem odebírat už v únoru. Více jak půl roku se nic nestalo, nikdo nepoznal rozdíl, pili ho i lidé z naší rodiny. Využili jsme ho například na pečení při oslavě mých padesátin,“ vysvětloval před tribunálem Richard Ozanič. Ostatně tato slova pronesl již bezprostředně po vypuknutí „prostějovské metanolové aféry“ v redakci Večerníku, který s ním mě jako jediné periodikum otevřený exkluzivní rozhovor. Doslova legendární hospodu ovšem po patnácti letech „pustil“ a nedávno začal pracovat jako lakýrník. Jeho kolega Michal Burget „klokana“ stále provozuje.

Jak bylo již zmíněno, kromě otevřeného přiznání ke cti oběma obžalovaným nepochybně slouží i to, že poté, co jejich štamgasti skončili v nemocnici, se jim oběma omluvili a za oba zaplatili i poplatky za pobyt ve zdravotnickém zařízení. Přesto z toho zatím vyvázli hodně lacino. Za léčení obou otrávených mužů po nich pojišťovna požaduje přes dvěstě tisíc korun...

Co na to distributor? A jaké padly tresty? 
Se sympatickou upřímností obou hostinských ostře kontrastovalo zatloukání Jaroslava Cifra z Oseku nad Bečvou. Právě on podle Ozaniče s Burgetem závadný alkohol v šestilitrových kanystrech do hostince U Klokana dodával. A od něj mohly vést stopy i k jeho výrobcům. Cifr však nepromluvil. „Prodával jsem vždy pouze originální lihoviny,“ tvrdil navzdory všemu před soudem. Výpovědi obou hostinských, kteří ho označili za prodejce alkoholu obsahujícího metanol, vyslechl tento upravený blonďák s pohledem upřeným k zemi. Nijak na ně nereagoval, ani se je nepokusil zpochybnit...
Metanolová aféra svého času hýbala celou republikou, na otravy zemřelo dvaačtyřicet lidí. Šokující je, že za tu dobu se fakticky nic nezměnilo. Svědčí o tom i prostějovský případ. Obžalovaný Michal Burget stále provozuje hostinec „U Klokana“, Jaroslav Cifr mu i nadále coby obchodní zástupce firmy Bern star dodává alkohol. To by se po rozsudku prostějovského soudu mohlo konečně změnit.
Kromě trestu vězení, všem třem za trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami hrozí i zákaz činnosti. S podnikáním by tedy měli na nějaký čas utrum. Prostějovský soud však v této věci zatím nerozhodl, hlavní líčení bylo odročeno na polovinu října. Večerník bude kauzu nadále sledovat!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...