Dobré odpoledne, dnes je sobota 4.5.2024
svátek slaví Květoslav,
zítra Klaudie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

34 dusan_dedekZbabělé napadení neobešlo bez trestu. Loni v srpnu zmlátilo asi dvanáct mužů v kuklách a černých mikinách Davida K., který na diskotéce ve Společenském domě v Prostějově vystupoval jako DJ. Podle rozhodnutí okresního soudu byli mezi útočníky čtyřiadvacetiletý Dušan Dědek a také David Zich. Ti tak udělali ostudu nejen sobě, ale celému prostějovskému klubu bojových umění Combat Sambo...

Útok byl brutální. Maskovaní útočníci nejprve vzali na osmadvacetiletého „dýdžeje“ Davida K. židle, následně ho mlátili pěstmi do hlavy. Po jejich řádění skončil mladý muž s četnými zraněními v nemocnici.

O tom, že k napadení došlo, nebylo pochyb. Zjistit, kdo za ním stál, však bylo dost obtížné. Faktem je, že se jednalo o čin zbabělců. Při útoku maskovaní rváči projevili „spoustu odvahy“, zpětně se však k celé rvačce nikdo nepřiznal... Jak však vyšlo najevo, celé napadení mělo být pomstou za to, že David K. z jedné ze svých akcí vyhodil tehdy patnáctiletého člena oddílu Combat Sambo! Tím se okruh podezřelých zúžil na členy tohoto klubu bojových sportů působícího v Domamyslicích. Nikdo z útočníků však mnoho citu pro fair play neprojevil. K napadení se nepřiznal a už vůbec za ně nebyl ochoten nést odpovědnost.

Odhalit alespoň některé z útočníků se podařilo jak díky výpovědi napadeného, tak dalšího svědka Patrika P. Ten narozdíl od útočníků projevil notnou dávku osobní odvahy. Byl to totiž právě on, kdo mezi útočníky poznal Dušana Dědka a Davida Zicha. Oba znal jako hokejové „fanoušky“...

Obhajoba se snažila soudkyni přesvědčit o tom, že oba svědci nejsou důvěryhodní a že kvůli maskování nebylo mezi útočníky jejich klienty možné rozpoznat. To se však ani jednomu z obou advokátů nepodařilo.

„Soud nemá pochyby o tom, že se David Zich a Dušan Dědek napadení zúčastnili. Vyplývá to z výpovědi jak napadeného, tak i dalšího svědka. Oba krátce po napadení vypovídali stejně jako nyní před soudem, jejich výpověď se ani s odstupem času nezměnila. Soudu se jeví jako důvěryhodná. Pochybnosti naopak má o překotném hledání alibi ze strany obou obžalovaných, kteří si najednou vzpomněli na to, že v den útoku byli jinde než právě ve Společenském domě,“ zdůvodnila své rozhodnutí soudkyně Adéla Pluskalová, která obžaloby zprostila pouze třetího obžalovaného Nikiho E. „Nikdo ze svědků u soudu nepotvrdil, že by se napadení zúčastnil,“ vysvětlila tento krok Pluskalová.

Soud v případě obou dosud netrestaných mladíků sáhl k relativně nízkým podmíněným trestům. Dušan Dědek „vyfasoval“ tři měsíce s ročním odkladem. David Zich pak odcházel s trestem vyšším, protože se mu do něj započítala i účast na rvačce v klubu Camel v Plumlovské ulici, kde ještě s dalším kumpánem zmlátil člověka tak, že s rozdrceným nadočnicovým obloukem skončil v nemocnici. Zich tak dostal  trest na půl roku, pokud však osmnáct měsíců bude sekat dobrotu, do vězení nepůjde a bude na něj pohlíženo jako na netrestaného.

Rozsudky dosud nenabyly právní moci. Státní zástupce i obhájci si nechali lhůtu pro možnost odvolání, Dušan Dědek se proti němu odvolal přímo v soudní síni.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...