Dobré ráno, dnes je středa 23.10.2024
svátek slaví Teodor,
zítra Nina
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Absolutní důvěřivost a určitě i hloupost a neopatrnost ovládly tři ženy a jednoho muže z Prostějovska, kteří naletěli během uplynulých dní podvodníkům. Ti přes sociální síť vyzvali své oběti, aby jim poslaly PIN kódy a také fotografie svých platebních karet. Co za to zatím neznámý podvodník sliboval? Možnost výhry večeře! Buď jak buď, zmínění čtyři lidé z Prostějovska požadovaná data odeslali a následně splakali na výdělkem. Všechny případy už šetří policie.


„Na podvodné jednání dosud nezjištěného pachatele naletěla šestadvacetiletá žena z obce na Prostějovsku. V neděli 26. ledna po dvaadvacáté hodině ji pachatel vydávající se za její známou prostřednictvím sociální sítě oslovil se žádostí o její telefonní číslo. Poté ji domnělá kamarádka požádala o přeposlání PIN kódu, který jí přijde v SMS zprávě. Mělo jít o hru, ve které lze vyhrát večeři a žadatelka ji ujistila, že ji to nebude stát žádné peníze. V přijaté SMS zprávě pak byl PIN kód a text, že ‚právě úspěšně zaplatila 600 korun‘, a že PIN kód nemá nikomu přeposílat. Touto radou se však neřídila a PIN kód ‚kamarádce‘ přeposlala. Chvíli poté jí přišla stejná zpráva s jiným kódem a poté se situace opakovala ještě osmkrát. Také těchto devět dalších obdržených PIN kódů ‚kamarádce‘ odeslala,“ popsal děj podvodu policejní tiskový mluvčí František Kořínek. A pokračoval dál. „V průběhu této komunikace poškozené od ‚kamarádky‘ přišla žádost o zaslání fotografie přední strany platební karty. Také této žádosti poškozená vyhověla. Že něco není v pořádku, si uvědomila, až když obdržela žádost o fotografii rubové strany platební karty. To už naštěstí odmítla a kontaktovala kamarádku jiným způsobem. Když zjistila, že ta o ničem neví, pochopila, že se stala obětí podvodu. Díky své neopatrnosti tak přišla o šest tisíc korun,“ dodal k prvnímu případu František Kořínek.
O dva dny později měli policisté nahlášen podobný případ. „Zřejmý pokus o stejný podvod v úterý oznámila i šestačtyřicetiletá žena plumlovským policistům. Po obdržení žádosti o telefonní číslo z profilu kamarádky však byla obezřetnější. Nad netypickou žádostí se zamyslela a kontaktovala onu kamarádku. Ta jí potvrdila, že se jedná o podvrh, protože ona jí žádnou takovou žádost neposílala. Když jí poté kontaktovalo několik jejích známých, kteří byli pro změnu osloveni z jejího profilu, rozhodla se celou věc oznámit na policii,“ sdělil mluvčí prostějovské policie.
Uvedené dva podvody spáchané prostřednictvím sociálních sítí však nebyly posledními během uplynulého týdne! Ve středu policisté na Prostějovsku přijali další dvě oznámení o stejném jednání. „V obou případech se opět jednalo o přeposílání SMS zpráv s PIN kódy k platbám. O ty byli poškození požádáni prostřednictvím sociální sítě pachateli, kteří se vydávali za jejich známé. Čtyřiapadesátiletá žena z Němčicka i devětatřicetiletý muž z Konicka přeposlali po jedenácti zprávách. Každý z nich tak přišel o 6 600 korun,“ potvrdil František Kořínek s tím, že po pachatelích podvodného jednání policisté usilovně pátrají. „Věci policisté šetří pro podezření z přečinu poškození cizích práv a přečinu podvodu. Za ty pachatelům v případě dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta,“ sdělil mluvčí prostějovských strážců zákona.


V souvislosti s těmito případy policisté znovu důrazně apelují na veřejnost, aby lidé byli při komunikaci přes sociální média opatrní a dbali vysoké obezřetnosti. Po každé netypické žádosti by mělo dojít k ověření, že pochází opravdu od známého. Podvrhnout psanou zprávu není tak těžké. Proto by ověření mělo proběhnout jiným způsobem, nejlépe osobně nebo telefonicky.

Doporučení Policie ČR:

* při každé netypické žádosti z profilů přátel si vždy ověřte, že vás skutečně kontaktoval váš známý, ideálně formou telefonického hovoru.
* nikdy nikomu neposílejte údaje k platebním kartám, osobním či jiným důležitým dokladům,
nikdy nikomu nepřeposílejte jakékoli autorizační údaje.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...