Dobré odpoledne, dnes je pondělí 6.5.2024
svátek slaví Radoslav,
zítra Stanislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

32 dvorakV úterý se u prostějovského soudu konal poslední proces s nejznámějším pěstitelem konopí v České republice Dušanem Dvořákem. V zarostlém, zlomeném, osamoceném a tiše mluvícím muži byste jen těžko hledali velkohubého excentrika, který několik let okázale pohrdal policií, soudy i platnými zákony této země. 

 

Soudní znalkyně potvrdila, že psychicky nemocný Dušan Dvořák ztratil kontakt s realitou a nebyl proto schopen domyslet následky svého jednání. Na základě toho byl Dvořák zproštěn obžaloby! Musí však pravidelně docházet ke svému psychiatrovi...

Dušan Dvořák už marihuanu v Ospělově nepěstuje. Poté, co mu ji v srpnu loňského roku policie už počtvrté sklidila, přestěhoval se zpět do Olomouce. Právě opakované konopné žně stovek vzrostlých rostlin marihuany v celkové hodnotě mnoha set tisíc korun byly pro Dvořáka tím nejhorším trestem. Jinak Dvořák policii a obzvláště soudy okázale nerespektoval. Hájil se tím, že jediným jeho zájmem je lidem pomáhat a prostřednictvím marihuany je i léčit. Nepochybné však je, že na prodeji konopí v jakékoliv podobě jednoznačně vydělával, aniž by k tomu měl potřebná oprávnění. O tento zdroj příjmů však Dvořák přišel a v současné době je odkázán na invalidní důchod...

Podle názoru soudní znalkyně byl Dušan Dvořák dlouhodobě v zajetí vlastních myšlenkových konstruktů natolik, že jeho vnímání i úsudek byly výrazně narušené. „Konopí přikládal výrazně větší léčebný význam i moc, než ve skutečnosti má,“ prohlásila znalkyně.

Dušan Dvořák v úterý u soudu připustil, že při boji za prosazení konopí jako léku nehleděl nalevo ani napravo. „Necítím se být psychicky nemocný a rozhodně nejsem nějaký drogový dealer. Když jsem v roce 2008 mluvil o léčivých účincích konopí, všichni se mi vysmívali. Nyní je prokázáno, že konopná mast může zachránit nohu před amputací. Zákony se změnily, konopí už lze používat pro léčebné účely. Tvrdím však, že kvůli zájmům farmaceutických firem bude léčivé konopí pro nemocné finančně nedostupné,“ vyjádřil se tichým hlasem Dvořák, který se na první pohled vnímal především jako oběť justičního systému.

„Mojí největší chybou bylo, že jsem se postavil proti státu. Neuvědomil jsem si, jaké to může mít dopady na moji rodinu i na mě samotného. Všemu jsem horlivě věřil a nedomyslel následky. Na této cestě jsem však už vyhořel,“ prohlásil zlomeným hlasem nešťastný muž, který podle svých slov pravidelně navštěvuje svého psychiatra a bere také prášky očividně potlačující jeho nespoutaný temperament pravděpodobně podpořený i „léčivým konopím“... „Léky, které nyní beru, mi nepomáhají, ale ničí mě. Přesto je beru,“ hlesl Dvořák, který rozhodně nepůsobil jako člověk, jež není schopen vnímat věci kolem sebe.

Po jeho relativně krátkém projevu se přesto soud na základě psychiatrického posudku rozhodl Dvořáka zprostit odpovědnosti a trest mu neuložit. Dušan Dvořák coby nesvéprávný dokonce nebude ani „zavřen“ do některého ústavu. Soud mu pouze nařídil pravidelně navštěvovat psychiatra. „To samozřejmě neznamená, že se musíte léčit celý život. Bude-li výsledek uspokojivý, může být tato léčba ukončena,“ chlácholila Dvořáka soudkyně Ivona Otrubová, kterou konopný mág svého času nazval „floutkem“...

Závěrečný verdikt si spolu se svým mužem vyslechla také Dvořákova manželka Radomíra. Další vyznavači „konopné církve“ však svého mistra zradili a k soudu na rozdíl od předchozích bouřlivých jednání nedorazili.

Rozsudek dosud nenabyl právní moci, obě procesní strany si ponechaly právo na možnost odvolání.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...