Dobré ráno, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE Enormní úspěch v boji proti drogám a jejím následkům zaznamenala prostějovská kriminální služba. Detektivové v posledních dvou týdnech odhalili celkem šest pěstíren marihuany, z nichž tři prostřednictvím svých majitelů dokázaly produkovat velmi kvalitní drogu a zásobovat jí celé Prostějovsko.

„V době od 15. do 25. července proběhla na Prostějovsku realizace šesti případů nelegálních pěstíren marihuany v sedmi objektech, kdy bylo zadrženo šest pachatelů ve věku od 40 do 45 let, kteří jsou podezřelí z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Jednalo se o tři větší pěstírny, u kterých byl zjištěn, ve spolupráci s pracovníky E. ON, nelegální odběr elektrické energie, kdy byla energetické firmě způsobena škoda za stovky tisíc korun,“ uvedl Josef Bednařík, zastupující tiskový mluvčí Policie ČR v Prostějově. Jak dodal, v těchto případech jsou tři muži podezřelí kromě trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy i z trestného činu krádeže. „V každé z těchto pěstíren bylo zajištěno více než sto kusů rostlin a tři pytle sušené hmoty. V dalších třech případech se jednalo o menší pěstírny, jejichž majitelé si drogu pěstovali pro vlastní potřebu,“ vysvětlil Josef Bednařík. 

Všichni podezřelí jsou stíháni na svobodě, k trestné činnosti se doznali a s policií spolupracují. V současné době je všech šest případů stále v šetření a všechny zajištěné drogy byly zaslány na expertízu.

Do současné doby na Prostějovsku bylo provedeno 21 realizací v souvislosti s drogovou problematikou.

RAZIE na pěstitele MARIHUANY

Jak informujeme už na druhé straně dnešního vydání, policii se v minulých dnech podařil zcela husarský kousek. Během krátkého období kriminalisté odhalili hned šest pěstíren marihuany, z nich tři byly skutečně „luxusní“. Policisté v pátek k tomuto tématu uspořádali tiskovou konferenci.

„Ve třech případech se jednalo o odhalení menších pěstíren, kdy majitelé si pětovali marihuanu výhradně pro svoji potřebu, přesto se ale tímto dopustili trestné činnosti. Ve zbývající polovině realizovaných případů se jednalo o daleko větší pěstírny zařízené vysoce profesionálně. Majitelé zde navíc načerno odebírali elektrickou energii,“ řekl na úvod Pavel Novák, vedoucí Územního odboru Policie ČR v Prostějově. Policisté ovšem nechtěli prozradit, ve kterých nemovitostech a ve kterých obcích razie proběhly. „Vesměs se jedná o obce na jihovýchodě prostějovského okresu,“ podotkl jen stručně šéf prostějovské policie. „Ve třech případech byla zabavena marihuana s neobvykle vysokým podílem THC, a to až ve výši dvaceti procent, což ještě musí potvrdit odborná expertíza. V každé ze tří zmíněných pěstíren bylo zabaveno více než sto rostlin. Majitelé k jejich pěstování využívali nelegální odběr elektřiny, protože v těchto případech je její spotřeba enormní,“ dodal Marek Strouhal, komisař kriminální služby Policie ČR v Prostějově.

Zatímco černým odběrem elektrické energie způsobili pěstitelé marihuany statisícové škody, na otázku Večerníku, v jaké hodnotě policisté zabavili kvalitní marihuanu, jsme konkrétní odpověď nedostali. „To lze v tuto chvíli opravdu jen těžko říct. Podobní pěstitelé sklízejí „úrodu“ až čtyřikrát do roka a za jedinou dokáží srovnat veškeré náklady spojené se zařízením velmi profesionální pěstírny,“ uvedl Marek Strouhal.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...