Příjemnou noc, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V roce 2012 se jednalo o pompézní změnu. Do té doby se o správu biokoridoru Hloučela starali ochránci přírody, kteří od města na tuto činnost dostávali dotace. Před sedmi lety ale zažité zvyklosti „uťali“ tehdejší radní. Hloučelu si pod svá křídla převzaly Lesy města Prostějova, které se o zelený pás kolem Prostějova staraly až do letošního roku. Proč tuto správu nyní odmítli? Z peostého důvodu, tato městská organizace totiž nemá lidi!

Jak co nejvíce ušetřit. To byl na začátku roku 2012 důvod změny v pronájmu biokoridoru Hloučela. O lokalitu v rozloze zhruba 238 tisíc metrů čtverečních se podle tehdejšího rozhodnutí radních začaly starat Lesy města Prostějova. Do té doby Hloučelu spravovali ochránci přírody. Ve veřejné finanční podpoře stála pokladnu magistrátu tato služba kolem 200 000 korun ročně. Novému „správci“ pak biokoridor připadl za nájemní cenu jedna koruna za metr čtvereční. Magistrát tedy inkasoval za plochu v části mezi ulicí Tichá až k mostu přes řeku Hloučelu u Vrahovic 238 000 korun ročně.
„Lesy města jsou vysoce profesionální společnost, což dokládají čtyři ocenění, která v minulosti získaly. Nemáme tedy obavu o to, jak se budou o biokoridor starat. Určitě nedojde ke zhoršení stavu, máme všichni zájem na tom, aby plnil svůj účel,“ vysvětlil změnu ve správě tehdejší primátor Prostějova Miroslav Pišťák. „Lesům nepronajímáme území proto, aby tam intenzivně hospodařily. Pronájem má sloužit k tomu, aby se o lokalitu staraly. O nevýhodnost smlouvy ze strany Lesů města se nemusíte bát. Jedná se o nepříliš velkou plochu a výsledky činnosti této firmy napovídají, že si mohou takovouto péči dovolit. Není to tak, že bychom chtěli společnost dotovat,“ ujistil v březnu roku 2012 Miroslav Pišťák.
Píše se květen 2019 a prostějovští zastupitelé nedávno projednávali další změnu. Správu biokoridoru Hloučela převzala společnost FCC Prostějov. Proč? „Nyní se na nás obrátil jednatel Lesy města Prostějova Tomáš Vrba se žádostí o ukončení smlouvy. Vzhledem k tomu, že rozsah požadovaných udržovacích prací v biokoridoru Hloučela již přesahuje rámec zmiňované smlouvy a možnosti společnosti, navrhuje ukončení spolupráce dohodou,“ uvedl primátor města Prostějova František Jura. „Nastalou situaci budeme řešit rozšířením Smlouvy pro správu a údržbu veřejné zeleně, dětských hřišť, sportovišť, mobiliáře a botanické zahrady uzavřené v roce 2016 mezi městem Prostějovem a společností FCC Prostějov. Obsahem změny závazku formou dodatku bude rozšíření rozsahu údržby zeleně o předmětné části lesoparku Hloučela. Roční náklady na údržbu zeleně v těchto částech lesoparku odhadujeme na šest tisíc korun bez DPH,“ doplnil první náměstek primátora Jiří Pospíšil s tím, že jde o dodatečné služby, které nijak nemění povahu původní veřejné zakázky. „Pan Vrba nám mimo jiného také sdělil, že za současného stavu nemá dostatek pracovníků, kteří by se o Hloučelu mohli plnohodnotně starat,“ vysvětlil všem zastupitelům při zasedání v úterý 30. dubna primátor Jura.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...