Dobré dopoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

06 grazlikS Markem Migotou (20) z Prostějova si už pěkných pár let nikdo neví rady. Problémy s ním mají hlavně rodiče. Po opakovaných nadávkách, výhrůžkách a fyzických útocích z něj má strach i žena, která jej porodila! Přesto je stále ochotna mu dát další šanci... K témuž názoru  nakonec dospěl i prostějovský soud. Nezaměstnaný mladík se zálibou v hracích automatech totiž za oloupení vlastní matky vyfasoval podmínku. Dostal tak zřejmě definitivně poslední šanci, pokud nezmění své chování, vězení ho nemine.

Dvacetiletý Marek Migota už je delší dobu postrachem sídliště u prostějovské nemocnice. Do bytu v ulici Jana Zrzavého, kde má hlášený trvalý pobyt, mu po řadě stížností soud zakázal vstup. Jeho matka z něj má takový strach, že se ze společného domova raději sama odstěhovala ke své mamince. Jenže ani tam jí její nezdárný syn nedal pokoj...

„Přes výslovný zákaz babičky se dostal do jejího bytu, kde matku napadl. Křičel na ni, ať mu okamžitě dá peníze, protože má v sobotu narozeniny. Když mu je matka odmítla dát, napadl ji a obral ji o mobilní telefon,“ popsala chování Marka Migoty státní zástupkyně Libuše Bártliková, která zdůraznila, že s mladíkem byly problémy dlouhodobě. Policisté museli zasahovat při jeho útocích na bratra i otce. Od dvanácti let s ním měli trable i ve škole. Střední vzdělání nedokončil, nedařilo se mu ani najít si zaměstnání.

Podle odborného posudku psychiatra za vším stojí především zanedbaná výchova a špatné vzory v rodině. „Od svého muže jsem se v minulosti odstěhovala, protože mě fyzicky napadal. Když jsem po synovi chtěla, aby si našel zaměstnání, tak mi odvětil, že já taky nepracuji,“ svěřila se jeho zcela nekonfliktně působící matka. Útok na ni Marek Migota na policii dlouho popíral, následně byl ovšem vzat do vazby. Kratší pobyt ve vězení na něj měl očividně velmi silný vliv. U úterního soudu působil jako beránek. „Všeho, co jsem udělal, opravdu lituji a matce bych se chtěl ještě jednou omluvit. Víckrát už nic podobného neudělám,“ zopakoval několikrát zlomeným hlasem Migota, ve kterém by v tu chvíli nikdo nezkrotného násilníka nehledal.

Podobných slibů však už předsedkyně senátu Adéla Pluskalová v životě slyšela mnoho. Problém je v tom, že velmi často je opakovaně vyslovovala ta samá ústa. Přesto se senát rozhodl dát Markovi ještě poslední šanci. Odsoudil ho na tři roky vězení, jeho trest však na pět let podmíněně odložil. Marek se zároveň musí vyhýbat hracím automatům a podrobit se psychiatrické léčbě, která by měla utlumit jeho agresivitu. Ideální pak bude, pokud se mu podaří najít si zaměstnání.

„K polehčujícím okolnostem u obžalovaného patří jeho doznání, nízký věk i to, že dosud nebyl trestán. Přitěžující je určitě to, že se útoků proti členům své rodiny dopouštěl opakovaně. U soudu však projevil lítost. Otázkou ovšem je, jestli mu to vydrží. Chceme věřit, že ano. Pokud ovšem ne, pak se obžalovanému podmíněný trest přemění v nepodmíněný a on si jej bude muset odpykat ve vězení. Je to jeho poslední šance,“ vyjádřila se soudkyně Adéla Pluskalová.

Jelikož se obě strany na místě vzdaly svého práva na odvolání, rozsudek nabyl právní moci.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...