Dobré dopoledne, dnes je sobota 4.5.2024
svátek slaví Květoslav,
zítra Klaudie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

02 soudDruhý jednacím dnem dnes pokračovalo soudní projednávání případu brutální vraždy jednaosmdesátiletého seniora z Okružní ulice. Po přivedení obou podezřelých, Romana Mičky a Davida Braunera do soudní síně, dnes soudce Tomáš Kurfiřt vyslechl celkem sedm svědků a odpoledne také znalce z oboru soudního lékařství.

Nejdříve před senát Krajského soudu v Brně předstoupila pětice prostějovských hasičů, kteří byli v pátek 2. března krátce po půl třetí odpoledne přivolání do bytu v Okružní ulici. Podle oznamovatele, který vzburcoval záchranáře i policii, se z bytu starého muže ozvala tupá rána a vzápětí jeho volání o pomoc. „Protože podle oznámení šlo o záležitost, která nesnesla odkladu, a člověku uvnitř bytu podle všeho šlo o život, nečekali jsme ani na policii a pomocí zámečnických nástrojů jsme otevřeli dveře. Po rozlomení zámku jsme ale zjistili, že jsou zevnitř ještě zabezpečeny řetízkem. Najednou se zevnitř dveře přivřeli a kdosi ten řetízek odháknul. Dveře nám otevřel tady obžalovaný Mička. Tvrdil, že od sousedů přelezl do bytu přes balkón, aby tomu muži poskytl první pomoc. Začal jím dokonce před námi třást, tak jsme museli zakročit, aby toho nechal. Ten důchodce byl ale už mrtvý. Tady obžalovaný pak řekl, že si jde dolů zakouřit. Vůbec jsme mu nevěnovali pozornost, prioritou pro nás byla pomoc tomu starému pánovi,“ vypověděl před senátem Ladislav Daneček, člen záchranářského týmu prostějovských hasičů. Těsně po vraždě v březnu loňského roku se totiž právě tito hasiči stali terčem kritiky za to, že vraha si nechali proklouznout mezi prsty. „Trklo nás to asi až po dvou minutách. Vyběhli jsme ven před panelák, ale Mičku už jsme nemohli najít,“ dodal prostějovský hasič. V podobném či dokonce stejném duchu vypovídali i jeho kolegové.

Posléze přišly na řadu k výslechu dvě ženy. Bývalá přítelkyně obžalovaného Davida Braunera Jana Stránská soudu potvrdila, že s tímto mužem už nějakou dobu nemá nic společného. „Rozešla jsem se s ním několik měsíců před tou vraždou, bylo to o ničem. Davidovi se nechtělo pracovat, hodně pil a věčně ze mě tahal peníze. Pořád mi volal nebo mě čekal u práce. Několikrát jsem ho musela přesvědčovat, že je konec a ať mě nechá být. Asi tři dny po vraždě v Okružní ulici mi přišla textovka od jeho současné přítelkyně Andrei. „Prý ať Davida nějak zastavím, že udělal něco hrozného. A já prý o tom vím. Ale já jsem opravdu nic o tomto činu nevěděla, nesvěřoval se mi,“ uvedla Jana Stránská. Po ní soudce Tomáš Kurfiřt vyslechl i pracovnici Prostějovského Večerníku, které se týden po vraždě David Brauner svěřil s tím, že o činu ví a zná také vraha.

Po odpoledním výslechu soudních znalců z oboru soudního lékařství, kteří popsali rozsah zranění nebohého starce a potvrdili rovněž příčinu smrti udušením.

Soud s obžalovanými Romanem Mičkou a Davidem Braunerem bude pokračovat zítra, tedy ve středu 9. ledna. Je možné, že soudce Tomoš Kurfiřt vynese už i rozsudek. Při dnešním přelíčení vyšlo také z výsledků kriminalistické expertízy, že v bytě zavražděného bylo nalezeno skutečně množství pachových stop, otisků prstů i stop DNA hlavního obviněného Romana Mičky. Ovšem na dvou místech byly uvnitř nalezeny i pachové stopy Davida Braunera! V tom případě lhal, když tvrdil, že v bytě jednaosmdesátiletého seniora vůbec nebyl.

Další informace přineseme zítra odpoledne.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...