Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

49 gottwaldTak tahla klička mu nevyšla! Přestože jako někdejší ligový fotbalista byl Petr Gottwald veleben zejména pro svoji šikovnost vyhnout se soupeři, a i jako trenér je chválen za neobyčejnou mazanost, mimo hřiště se dopustil faulu, který vybočil z mezí zákona. V době, kdy se doslova na každém kroku řeší korupce, která je prolezlá společností skrz na skrz, měl totiž jako dozorce v olomoucké vazební věznici převzít úplatek ve výši stopadesáti tisíc korun!

Kauza, jenž se v úterý uplynulého týdne ocitla u Okresního soudu v Prostějově, se zdá být na první pohled zcela jasná, byť obviněný vše popírá. Spolu s Gottwaldem byl před soud postaven i jeho spoluhráč z futsalového týmu F.C. Anděl Jaromír Dostál z Mostkovic, který měl „kšeft” mezi ním a oním vězněm zprostředkovat...

V úterý se u prostějovského soudu sešli „staří kamarádi“, kteří jsou lidem z Prostějova doposud velmi dobře známí spíše z fotbalových hřišť. Petr Gottwald společně s Jaromírem Dostálem z Mostkovic spolu působí ve futsalovém týmu FC Anděl, avšak nyní mají na krku velký problém mimo hrací plochu. Prvně jmenovaný fotbalista je v současné době stále zaměstnán jako dozorce v olomoucké vazební věznici. Není ovšem vyloučeno, že už dlouho nebude...

Gottwald byl totiž postaven mimo službu a brněnský státní zástupce na něj podal žalobu. Coby zaměstnanec vězeňské služby totiž měl převzít sto padesát tisíc korun za to, že „zpříjemní“ pobyt ve vězení  odsouzenému Jaroslavu Švestkovi. To, že by přebral nějaké peníze, Gottwald ovšem stále popírá a tvrdí, že chtěl Švestkovi pouze poradit. Proti němu však stojí řada důkazů včetně výmluvné zvukové nahrávky, pořízené přímo při předávání peněz. Spolu s Gottwaldem byl před soud postaven i jeho spoluhráč z FC Anděl Jaromír Dostál z Mostkovic, který měl „kšeft” mezi ním a Švestkou zprostředkovat.    

„Mně ani tak nejde o těch sto padesát tisíc, o které mě obrali, ale hlavně o tu lidskou stránku věci, kdy se k vám váš kamarád zachová jako prase! Všechno se to dalo normálně vyřešit,“ hněval se před tribunálem Jaroslav Švestka. Celá kauza spadá do doby, kdy měl právě Švestka poprvé nastoupit do vězení. Podle svých přátel z toho byl nervózní a zjišťoval, jak to ve světě za mřížemi chodí. Vyptával se i svého starého kamaráda Jaromíra Dostála,  který si už dříve své „odseděl“. Ten si vzpomněl, že z futsalového týmu F. C. Anděl zná Petra Gottwalda, který pracuje jako dozorce v olomoucké vazební věznici. Všichni tři se ještě s dalšími svědky setkali v Tipsport baru v Plumlovské ulici. „Šlo mi o to, aby moji příbuzní za mnou do vězení nemuseli daleko dojíždět a abych v něm mohl i nadále pracovat. Petr Gottwald mi tyto výhody slíbil. Za to jsem mu v motorestu na benzince OMV u Olomouce předal sto padesát tisíc korun. Zvukový záznam z této schůzky jsem si nahrál na svůj mobilní telefon, abych o předání peněz měl alespoň nějaký důkaz. Kromě toho jí zpovzdálí přihlížel můj kamarád, který mi peníze půjčil,“ popsal Jaroslav Švestka, který už na první pohled nepůsobí dojmem, že by se jen tak nechal opít rohlíkem.

O poměrech ve vězení neměl tušení. Gottwald mu totiž dle obžaloby slíbil mnohem víc, než by skutečně mohl splnit. A tak po svém nástupu do vězení Švestka putoval do věznice s ostrahou, která funguje v Heřmanicích u Ostravy. Následně na mobilní telefony Jaromíra Dostála a Petra Gottwalda přišla výmluvná SMS. „Jarda Švestka byl eskortován do Ostravy. Co to má znamenat? Buď peníze vraťte, nebo zajistěte služby, za které jste je inkasoval!“ Tuto zprávu poslala Švestkova přítelkyně, která byla přítomná i schůzce v prostějovském Tipsport baru. Oba obžalovaní připustili, že se se Švestkou v baru setkali. Gottwald dokonce nepopíral, že se s ním před jeho nástupem do vězení sešel i v motorestu na benzince u Olomouce. „Při této příležitosti jsme se s panem Švestkou bavili pouze o tom, jak to ve vězení chodí. Žádné peníze mi nepředal,“ snažil se hájit Petr Gottwald, který má v současnosti trvalé bydliště hlášeno na prostějovské radnici.

Jeho výpověď soudkyni příliš nepřesvědčila. „Uvědomujete si, že vaše tvrzení je v přímém rozporu s obsahem nahrávky, která byla pořízena během vaší schůzky s panem Švestkou?“ reagovala Adéla Pluskalová.  Také obhajoba Jaromíra Dostála nepůsobila právě přesvědčivě...

Rozsudek v tomto případě ovšem nepadl, jednání bylo mimo jiné kvůli výslechu přítelkyně Jaroslava Švestky odročeno. Pokud bude Petr Gottwald pravomocně uznán vinným, bude z Vězeňské služby ČR propuštěn. V současné době je postaven mimo službu a pobírá polovinu platu.

Rozhovor s Petrem Gottwaldem (odkaz na článek)

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...