Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

47 starenkaJe pátek 16. listopadu 2012, těsně před pátou hodinou ranní. Panelovým domem na sídlišti E. Beneše se ozývá tupá rána. Někteří vycházejí ze dveří a snaží se vystrašeně zjistit, co se to děje. Protože už nic dalšího podezřelého slyšet ani vidět není, všichni se rozespale vrací zpět do svých bytů.

Až zhruba za další hodinu jeden z nájemníků, jdoucí si do sklepa pro kolo, vykřikne hrůzou. Na betonové podlaze, v úzkém prostoru mezi schodištěm a výtahovou šachtou, leželo bezvládné tělo staré ženy!

Do smutného rána se probudilo den před třiadvacátým výročím „sametové revoluce“ naše město. Uběhlo jen něco málo přes pět hodin ze šestnáctého listopadu, když se k jednomu ze vchodů panelového domu na Sídlišti E. Beneše přiřítila houkající sanitka a brzy po ní i výjezdová skupina prostějovské kriminálky. Bohužel za několik okamžiků přijíždí i vůz pohřební služby. Je to neodvratné, žena nalezená na dně výtahové šachty je mrtvá...
„Naši lékaři se jí okamžitě snažili poskytnout pomoc, ale jakékoliv pokusy zachránit ženě život byly zbytečné. Starší paní utrpěla devastující poranění hlavy, které bylo naprosto neslučitelné se životem. V první chvíli nebylo možné odhadnout ani její přibližné stáří,“ vypověděl Večerníku Radomír Gurka, šéf prostějovské záchranky. Okamžitě se rozbíhá pátrání, mrtvá žena u sebe totiž neměla žádné doklady. Pomocí svědků se policisté dozvídají, o koho vlastně jde.
Pár hodin po neštěstí vydala policie následující vyjádření: „Mohu potvrdit, že nám byla tragická událost oznámena v pátek 16. listopadu před šestou hodinou ranní. V současné době probíhá šetření a nemůžeme vyloučit ani potvrdit cizí zavinění. Prozatím veškeré indicie nasvědčují, že osmasedmdesátiletá žena spáchala sebevraždu. Vše nám ale potvrdí až zdravotní pitva,“ sdělil Večerníku Josef Bednařík, tiskový mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.
PROSTĚJOVSKÝ Večerník se tedy, stejně jako v mnoha dalších případech, vydal pátrat po okolnostech neštěstí přímo na místo tragédie. Co jsme zjistili? Že nebohou ženou je osmasedmdesátiletá Růžena H., která bydlela v šestém patře v pronajatém bytě. Podle všeho v uvedenou dobu přelezla zábradlí a skočila do úzké propasti mezi výtahem a schodištěm.
„Paní žila samotářským životem, rodinu měla, ale nikdo za ní nejezdil. Před časem prodala dům, aby pomohla vnukovi se studiem, dcera prý také potřebovala peníze. Paní H. se pak přestěhovala do našeho domu, kde si pronajala byt. Byla to šaramantní dáma, hodně o sebe pečovala,“ prozradila Večerníku mladá žena z domu na sídlišti, kde k tragédii došlo.Vzápětí dodala: „ V poslední době jsme však sledovali, že s ní není něco v pořádku. Chodila zasmušilá, tak tak odpověděla na pozdrav. Viditelně jí něco trápilo. Jednou se mi přiznala, že má finanční problémy. Navíc se soudila s pronajímatelem bytu. Nechala si totiž vyměnit okno a on jí ho nechtěl proplatit. Údajně šlo o dvacet tisíc korun..“
„Asi před dvěma dny jsem ji potkal, postěžovala si mi, že jí není dobře. Ale vůbec to nevypadalo, že by měla nějaké myšlenky na ukončení života. Byla to jinak velmi čiperná dáma velmi slušného, až vybraného chování,“ přidal se muž se svým svědectvím.
Když jsme stáli přesně na místě, kde stará žena přelézala zábradlí, aby skončila se životem, jímala nás hrůza. To jsme ještě netušili, že teoreticky může být vše ještě horší... Mezi samotnými obyvateli domu totiž panuje strach: Skutečně skočila sama, nebo ji snad někdo shodil?!
„Před pátou ráno nás vzbudila nějaká rána, vycházející z chodby. Vyletěli jsme ven, ale už nic dalšího nebylo slyšet. Mysleli jsme si, že nějaký ožrala se vrátil domů a buší do výtahu. Až nějak po hodině šel soused dolů do sklepa pro kolo a viděl v šachtě ležící tělo. Byla to paní ze šestého patra. Přijeli policajti, kteří konstatovali, že se zřejmě jedna o sebevraždu. Ale to víte, v baráku teď panuje strach, jestli jí snad někdo nějak nepomohl...,“ malovala takříkajíc ´čerta na zeď´ jedna postarší dáma. „Na druhé straně, proč by jí někdo vraždil, co by si na ní vzal? Všichni tady věděli, že má finanční problémy. Asi fakt skočila sama. Je to ale děsné,“ poznamenala další nájemnice z domu, kde v pátek ráno došlo ke strašné tragédii.
Vyšetřování pátečního neštěstí pokračovalo, v neděli policisté informovali Večerník o tom, že při tragédii nebylo zjištěno cizí zavinění. „Lékař cizí zainění nepotvrdil a případ je kriminalisty šetřen jako sebevražda,“ uvedl v neděli odpoledne mluvčí krajské policie Josef Bednařík. Připad budeme pečlivě sledovat a i nadále a vás čtenáře i prostřednictvím internetového serveru www.vecernikpv.cz okamžitě informovat.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...