Dobrý večer, dnes je neděle 19.5.2024
svátek slaví Ivo,
zítra Zbyšek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

PROSTĚJOV Nad hospodařením některých lidí zůstává rozum stát. Eva Richterová a Alois Ptáček měli na půjčkách měsíčně splácet až dvaasedmdesát tisíc korun. Společné příjmy důchodkyně a jejího pracujícího druha přitom byly „pouze“ třicet tisíc... Aby se z této šlamastiky dostali, tak si brali další a další půjčky, při jejichž sjednávání museli o svých skutečných poměrech lhát. Za opakované úvěrové podvody byli ve čtvrtek odsouzeni Okresním soudem v Prostějově. Večerník byl u toho!

Třiasedmdesátiletá důchodkyně Eva Richterová stejně jako její o devět let mladší druh Alois Ptáček působí na první pohled velmi udržovaně
a solidně. Právě to jim zřejmě pomáhalo při sjednávání neuvěřitelného množství půjček od každého, kdo se jen namanul. Společně postupně „pumpli“ celkem osm úvěrových společností a také přátele či známé. Některé půjčky se snažili splácet, jiné nikoliv, dohromady nadělali škodu za minimálně čtyři sta tisíc korun! Přitom jejich příjmy nebyly nikterak závratné. Eva Richterová brala dvanáct tisíc korun důchodu, Alois Ptáček měsíčně vydělával asi
o šest tisíc více. Jejich problémem však rozhodně nebyly příjmy jako spíše výdaje...
Při tak velkém množství dluhů už měli každý měsíc splácet až dvaasedmdesát tisíc korun. Za takové situace by jim samozřejmě nikdo nepůjčil, takže o svém skutečném účetnictví museli lhát. Vše tak dlouhodobě směřovalo ke katastrofě, která nakonec i nastala. Nejenže oba museli prodat byt na Libušince a vyhlásit osobní bankrot, navíc byli za úvěrové podvody postaveni před soud. Při něm každého napadlo, za co peníze, které si nevydělali, vlastně utráceli?
„Zpočátku jsem půjčené peníze použil na nákup Škody Fabia. Později už šly především na úhradu mých i partnerčiných dluhů,“ uvedl na policii Alois Ptáček, který stejně jako jeho družka byl v minulosti za úvěrové podvody už jednou odsouzen. „Bylo jasně prokázáno, že oba při sjednávání půjček uváděli nepravdivé údaje a zároveň si museli být vědomi toho, že nebudou schopni tyto úvěry splácet,“ konstatovala soudkyně Hana Greplová.
I přesto soud v jejich případě opět přistoupil k podmíněnému trestu. Eva Richterová dostala dva roky, Alois Ptáček pak vzhledem k trojnásobně vyšší způsobené škodě o dvanáct měsíců více.
Vzhledem k tomu, že se obě procesní strany na místě vzdaly práva na odvolání, rozsudek již je pravomocný.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...