Dobrý večer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

vzali ji utokemPříští rok v květnu Občanské sdružení Lipka ve Vrahovicích otevře nové chráněné bydlení. Přesně milion a pětatřicet tisíc korun na jeho vybavení půjde z veřejné sbírky, která proběhla v jednom ze série tradičních Adventních koncertů na ČT.

 

 

Vystoupení ve prospěch prostějovské organizace zabývající se pomoci zdravotně postiženým byl na televizní obrazovce k vidění druhou adventní neděli. „Výtěžek předčil naše očekávání. Moc bychom za něj chtěli poděkovat,” vyjádřila se předsedkyně Lipky Renata Čekalová. Peníze poputují na vybavení chráněného bydlení, které se staví ve Vrahovicích. „Azyl v něm najde celkem 14 dospělých, kteří zde budou mít velkou míru svobody. V případě potřeby tu však bude k dispozici i terapeut. Je to pro nás potřebný krok dál. Naši klienti, kteří k nám kdysi přišli jako děti, po těch třiadvaceti letech naší existence, dospěli. Léta přibývají i jejich rodičům a tak bylo třeba položit si otázku, co s nimi bude dál. Řešení tohoto problému nabídne právě projekt chráného bydlení, kam někteří z našich klientů přejdou, ” popsala Renata Čekalová z Lipky, která nyní sídlí na Tetíně a pracuje s celkem 42 klienty. „Asi čtvrtina z nich je s námi od samého počátku,” dodala Čekalová.

Prodejní výstavu vzali lidé útokem

Adventní koncert na ČT rozhodně není jediný způsob, kterým Lipka hledá finance na zajištění svého provozu. Jednou z dalších příležitostí je tradiční prodejní výstava, která se uplynulou středu konala v restauraci U tří bříz. Na ní se daly sehnat různé vánoční dekorace, ručně vyráběné svíčky, mýdla, takné koberečky či originální šperky. Zájem o ně byl letos enormní a věci mizely jedna za druhou. „Vůbec se tomu nedivím, všechny ty výrobky jsou opravdu pěkné a zároveň levné. Člověk tu nakoupí krásné dárky, kterým udělá radost svým blízkým,” nechala se slyšet Petra Hežová.

Výtěžek z prodeje poslouží na zakoupení materiálu na další výrobu. „Důležité je, že naši klienti nejen něco zvládnou udělat a něco se u toho naučí, ale že se to i lidem líbí a má to i nějaký užitek pro někoho dalšího. Například máme chlapce, který se věnuje drátování a je v něm lepší než leckterý profesionál. Podobně se naši klienti s čím dal lepšími výsledky věnují pletení košíků z pedigu a dalším záležitostem,” upozornila Čekalová s tím, že je ráda, že výrobky klientů Lipky najdou své místo pod vánočními stromky tolika Prostějovanů.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...