Dobré dopoledne, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

04 01 vanesskaChvíle bezmoci si počátkem letošního roku prožila maminka osmileté holčičky z Prostějova. Malou Vanessku přepadly v pondělí 6. ledna ve škole palčivé bolesti hlavy, později dokonce začala ztrácet zrak. Dětská doktorka ji okamžitě odeslala do prostějovské nemocnice. Tam se dle vyjádření maminky vše zadrhlo. Zásadní neurologické vyšetření údajně proběhlo až po osmi hodinách od hospitalizace, načež maminka následně dítě převezla do Olomouce.  „Ve fakultní nemocnici  zjistili, že dcera během krátké doby prodělala třicet epileptických záchvatů.

Pokud by vyšetření proběhlo rychleji, mohla jich být částečně ušetřena. Kdyby krvácela do mozku, vůbec by se na to nepřišlo a ona mohla umřít,“ tvrdí Kateřina Reiterová, jejíž případ vyvolal na Facebooku obrovskou lavinu reakcí. Prostějovská nemocnice sice chápe matčinu obavu o život své dcery, jakékoliv pochybení však odmítá. „Vše probíhalo neprodleně a ve shodě s časovým průběhem vyšetření,“ oponuje Radka Baková, tisková mluvčí společnosti Agel, pod níž Nemocnice Prostějov spadá.



Když v pondělí 6. ledna vypravovala Kateřina Reiterová svoji osmiletou dceru do školy, netušila, jak velkým utrpením bude muset její dcera zanedlouho projít. „Vanesska ve škole začala trpět nesnesitelnými bolestmi hlavy. Vzala jsem ji na vyšetření k dětské lékařce, která konstatovala, že její zdravotní stav je velmi vážný a okamžitě ji poslala do prostějovské nemocnice. Tam jsme dorazili přesně osm minut po půl jedenácté,“ popsala začátek přetěžkého dne maminka Vanessky.
Přístup zaměstnanců dětského oddělení prostějovské nemocnice Kateřinu Reiterovou notně zklamal. „Kromě šílených bolestí hlavy dcera v té době přestávala vidět a byla malátná. Přesto vše trvalo hrozně dlouho. Lékaři nejprve zjišťovali, zda netrpí psychickými problémy, což mi v dané situaci připadalo absurdní. První vyšetření u očního lékaře následovalo až po dvou hodinách od našeho příchodu. Přestože dcera trpěla strašnými bolestmi, na zásadní neurologické vyšetření jsme čekali neuvěřitelně dlouhých osm hodin! Přitom EEG, které mohlo odhalit příčinu jejích problémů, ji v Prostějově neudělali vůbec,“ zdůraznila nešťastná matka, která se následující den odpoledne rozhodla vzít dceru z prostějovské nemocnice a odjet s ní do Olomouce. „V tamní fakultní nemocnici ji okamžitě udělali EEG, z čehož zjistili, že prodělala třicet epileptických záchvatů! Něco podobného je dle lékařů pro dětský organismus obrovská zátěž. Řekli mi, že pokud by dcera nebyla dostatečně silná, nemusela to přežít. Navíc bylo štěstí, že nekrvácela do mozku. Než by se na to přišlo, mohla být už dávno mrtvá,“ popsala svoji zkušenost Reiterová.

Nemocnice: "EEG jsme plánovali na další den"

Večerník pochopitelně požádal o stanovisko také vedení prostějovské nemocnice. Podle jejich zástupců vše proběhlo tak, jak mělo. „Ihned poté, co rodiče s dítětem v našem zařízení vyhledali lékařskou pomoc, následovalo okamžité vyšetření lékařem a přijetí na JIP dětského oddělení. Vzhledem k nespecifickým projevům následovala bezprostředně další vyšetření směřující k vyloučení život ohrožujícího onemocnění. Po celou dobu jsme u malé pacientky sledovali sycení krve kyslíkem a srdeční i dechovou frekvenci. První laboratorní výsledky i sledované funkce byly v normě. Následovala však další vyšetření a laboratorní rozbory, na základě kterých bylo indikováno vyšetření dětským neurologem. Ten potvrdil správnost dosavadního postupu a doporučil vyšetření CT, kde byl nález v normě. Během noci i následující den do oběda byla holčička bez výrazných potíží,“ reagovala za Nemocnici Prostějov Radka Baková ze společnosti Agel.
Ta také pro Večerník potvrdila, že na přání rodičů byl následně proveden transport do jiného zdravotnického zařízení. „Z propouštěcí zprávy plyne, že zmiňované EEG vyšetření bylo tímto pracovištěm provedeno až následující den, což je ve shodě s časovým průběhem vyšetření, který byl plánován i v prostějovské nemocnici,“ zdůraznila Baková, podle níž bylo třeba nejprve vyloučit všechny život ohrožující okolnosti a příčiny. „To se dělo neprodleně a správně. Další diagnostický postup byl přerušen kvůli přání rodičů pacienta převézt. Následně tedy pokračovalo druhé zdravotnické zařízení v diagnostice a dospělo věcně i časově ke stejnému závěru, k jakému by došlo pracoviště dětského oddělení prostějovské nemocnice,“ dodala Baková.

Případ vyvolal POPRASK, je to na žalobu?
Maminka osmileté Vanessky Kateřina Reiterová dojíždí nyní na další vyšetření s dcerou do Olomouce. „Vanesska stále má velké zdravotní problémy a vyžaduje důkladnou lékařskou péči. Dojíždění pro nás v jejím stavu určitě nebylo a není ideální, ale po své zkušenosti jsem si jiné řešení nedokázala představit,“ vysvětlila nám Reiterová, která svoji zkušenost popsala také na sociální síti. „Nechci nikoho žalovat. Chápu, že doktoři a sestry v prostějovské nemocnici jsou jen lidé, ale tohle už mi prostě přišlo moc. Konzultovala jsem to s dalšími lékaři a následně se rozhodla celou věc zveřejnit,“ vysvětlila Reiterová, jejíž příspěvek na Facebooku vyvolal řadu reakcí lidí s podobnými zkušenostmi.
Zástupce prostějovské nemocnice postoj maminky mrzí, upozorňují přitom na možné právní důsledky. „Lze jistě pochopit obavu rodiče o své dítě, ale v tomto smyslu bylo ze strany nemocnice postupováno ohleduplně a citlivě. Méně už lze pochopit neobjektivní a hanlivou komunikaci, která je na hraně právního řešení celého případu,” uzavřela Radka Baková.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...