Dobré odpoledne, dnes je sobota 18.5.2024
svátek slaví Nataša,
zítra Ivo
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

„Dokud se zpívá, ještě se neumřelo!“ zpívá v jedné ze svých nejznámějších písní Jarek Nohavica. Právě zpěv byl u nás v souvislosti s aktuálním šířením koronaviru ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou zakázán jako první. Na konci uplynulého týdne pak přišly zásadnější restrikce, které se dotkly všech, jež mají něco do činění s kulturou. Od pondělí 12. října byly zrušeny všechny akce a také uzavřena většina kulturních institucí nejen v Prostějově. Výjimkou alespoň prozatím zůstává knihovna, i tam ovšem ze všech plánovaných akcí pro veřejnost sejde. Vše je nařízeno na 14 dní, ale v tuto chvíli si málokdo dělá iluze, že po tomto termínu bude vše jako dřív.

 

Ještě horší, než jsme čekali! Od pondělí 12. října je na základě Usnesení vlády uzavřené kino Metro 70, Městské divadlo, KK Duha i Muzeum Prostějovska. Výrazně omezit provoz musela i prostějovská knihovna.

Pokladna divadla zůstává otevřená

Jako první akci museli v Městském divadle v Prostějově zrušit koncert pěveckého sboru Nota Bene. „Vracíme vstupné, a to do konce října, respektive do čtvrtka 29. října, neboť v pátek je divadelní pokladna zavřená. V běžných termínech však zůstává i nadále otevřená,“ uvedla ředitelka divadla Jana Maršálková. Od pondělí je až na pokladnu, kde probíhá prodej předplatného, uzavřeno divadlo celé. „Od tohoto termínu jsou zakázána všechna divadelní představení a koncerty. Pokusíme se najít náhradní termíny, prosíme diváky, aby sledovali aktuální informace na webu divadla. Je praktické přihlásit se k odběru divadelních newsletterů,“ doporučila Jana Maršálková.

Peníze se budou vracet i samy

Podobně jsou na tom také v kině Metro 70. „Zavíráme na čtrnáct dnů. Lístky za zrušené představení vracíme, vstupenky koupené on-line se od 12. října začnou vracet automaticky na účet, lístky z pokladny budeme vracet po opětovném otevření kina. Děkujeme za pochopení, buďte zdrávi!“ vzkázala všem divákům a fanouškům kina jeho ředitelka Barbora Kucsa Prágerová s tím, že se všemi budou provozovatelé kina na příjmu mimo jiné prostřednictvím sociálních sítí, kde budou moci lidé najít nejnovější informace.

Muzeum zavřelo úplně vše

Stejný osud stihl také prostějovské muzeum, které jako první muselo zrušit čtvrteční vernisáž výstavy Cesty do pravěku aneb ve stopách Zdeňka Buriana. „Do odvolání jsme uzavřeli všechny budovy Muzea a galerie v Prostějově. Jedná se o budova muzea na náměstí T. G. Masaryka, galerii Špalíček, červený domek Petra Bezruče v Kostelci na Hané a budovu hvězdárny v Kolářových sadech. Současně jsou přerušeny přednášky, kroužky a poskytování informací pro badatele,“ uvedla ředitelka Muzea Prostějovska Soňa Provazová.

Duha stihla vernisáž a zastavila vítání občánků

Na nějaký čas poslední akcí v KK Duha byla středeční vernisáž výstav Lukáše Kováčika Organické zahrady a Sebevědomí je politikum, na níž se představují umělci z ateliéru Nových médií na AVU. Nyní musela Duha pozastavit všechny akce včetně vítání občánků konaného pravidelně v obřadní síni prostějovské radnice. „Na základě dalšího vývoje bude buď zvolen náhradní termín vítání občánků v obřadní síni, anebo budou rodiče dětí pozváni do Kulturního klubu Duha k zapsání do pamětní knihy města Prostějova a k vyzvednutí dárků pro nového občánka. Rodiče budou písemně vyrozuměni,“ informovala vedoucí Duhy Pavla Vašková.

Knihovna už jen půjčuje knihy

Jedinou otevřenou kulturní institucí tak zůstane prostějovská knihovna. I zde však museli veškeré chystané akce pro veřejnost od pondělí zrušit. „Co se týče půjčování knih, tak v tomto ohledu se nic nemění,“ potvrdil Večerníku ředitel této instituce Aleš Procházka.

TABULKA:
10. září Mňága a Žďorp zámek Čechy p/K zrušeno
4. října Saturnin divadlo Prostějov odloženo na 26. 11.
8. října vernisáž Cesty do pravěku muzeum Prostějov zrušeno
9. října A nakonec byla svatba zámek Plumlov odloženo na listopad
12. října Kytice – balet divadlo Prostějov odloženo
13. října Leonardo da Vinci knihovna Prostějov pouze on-line
15. října křest knihy J. Pospíšilové knihovna Prostějov zrušeno
19. října současný Blízký východ knihovna Prostějov zrušeno
24. října Trhák muzikál divadlo Prostějov odloženo
24. října Halloween zámek Plumlov zrušeno
25. října koncert Nota Bene divadlo Prostějov zrušeno
30. října Strašidelné prohlídky zámek Čechy p/K přesunuto do parku
5. listopadu Muzejní noc muzeum Prostějov zrušeno

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...