Dobré odpoledne, dnes je sobota 18.5.2024
svátek slaví Nataša,
zítra Ivo
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

40 analyzaDnešní analýzu jsem zcela netradičně začal hádankou a jsem moc zvědavý, jak si na ni odpovíte, neboť já tu odpověď od vás, vážení čtenáři, neuslyším. Tedy pokud se se mnou někdo někde v našem městě nedá do řeči. Ti, kteří mne znají, tak si zřejmě řeknou, že jsem měl na mysli blížící se komunální volby, které proběhnou nadcházející pátek a sobotu, ale najde se jistě i další skupina, která odpoví, že jsem také mohl mít na mysli termín kvalifikačního utkání s Tureckem na Euro 2016. A někteří ještě „superznalci“ mého „životaběhu“ budou tipovat, že jsem měl na mysli rozjezd nejlepší hokejové ligy na světě NHL, ve které fandím na život a na smrt klubu Edmonton Oilers.

No, musím se tentokrát přiznat, že politika zvítězila před sportem, a ač jsem skutečně velký sportovní a především hokejový fanda, tak jako nejdůležitější beru onen souboj u volebních uren. Ale neříkám, že mne, obzvláště po zcela nečekaném úspěchu našich fotbalových barev proti Holandsku, nebude zajímat i ona fotbalová kvalifikační bitva. Věřte tomu, že horko bude tentokrát při obou událostech...

Větší prostor proto na tomto místě budu věnovat dnes oné záležitosti volebně-komunální. Z důvodů daných volebním zákonem zde teď nebudu agitovat konkrétně, koho máte volit, i když pochopitelně ze zásady tvrdím, že volit by se neměly ty strany, které naplňují skutkovou podstatu trestného činu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a tu konkrétně komunisté, které jsem měl na mysli, naplňují přímo bohatě. Ale mám hned na začátku zcela jednu konkrétní prosbu a to: „Vážení voliči, pojďte, prosím, volit!“

Proč o to prosím? Upřímně, máme v našem státě několikero druhů voleb. Zcela vás chápu, když nechodíte volit v eurovolbách. Tyto podivné volby, kdy se rozdávají trafiky do zcela ještě podivnějších, nám vzdálených institucí, které pak vymýšlejí spoustu neuvěřitelných hloupostí, jenž nám ztrpčují život a ve kterých náš stát dělá stejně jen „podržtašku“, jsou opravdu k ničemu. Ještě vás chápu, když nejdete k volbám senátním, protože činnost této instituce připomíná také tak trochu výskyt UFO. Budu vás zcela chápat, když nepůjdete příště k prezidentským volbám, jelikož to, co se dělo minule a jak vše nakonec dopadlo, mne budí ze sna ještě dnes. Ale už vás méně chápu, když nejdete k volbám parlamentním, ještě méně když nejdete k těm krajským a už vůbec ne, když ignorujete určení příštích komunálních zastupitelstev.

Vždyť v komunálních volbách přece rozhodujete o tom, v jaké obci budete žít. Nevyužít v tomto svého volebního práva je velmi, ale opravdu velmi nemoudré, protože tím pak dáváte najevo, že vás ona obec vlastně vůbec nezajímá! Je s podivem, že celý rok slyším z různých stran, co by se mělo dělat, jak se to, nebo ono dělá špatně a jak by tam ti a ti vůbec neměli být. Ale když je pak šance vše svým volebním hlasem dát najevo a změnit, mnoho z vás tak neučiní. Zcela nesnáším argument a odpověď, že to bude po volbách zase stejné. Kdo viděl již kandidátky stran a hnutí, které lze zcela bez problémů prostudovat na www.volby.cz a nebo již třeba doma v teple ve volební obálce, pak zjistil, že se na scéně objevují jména nová-neokoukaná a že jsou to lidé, které můžete vidět dnes a denně, mluví stejně jako vy. Ale na rozdíl od vás to chtějí zkusit účastí na kandidátce „tam nahoře“ změnit. A tak máte šanci je svým hlasem podpořit, nic vám nebrání to udělat, jelikož cesta do volební místnosti a vlastní volební akt nezabere více jak čtvrt hodiny.

Na tomto místě bych ale také rád přibrzdil nadšení z kroužkování či křížkování kandidátů stran. Při komunálních volbách totiž hrozí, že ve svatém nadšení budete kroužkovat či křížkovat sympatická jména ze všech zúčastněných seskupení, ale pokud některé seskupení nedosáhne pěti procent, tak vaše hlasy propadnou jiným... A tak bych doporučoval, kroužkujte klidně kandidáty, jaké chcete, ale zároveň zakřížkujte to jedno jediné vaše nejoblíbenější uskupení, stranu, hnutí, a pak máte jistotu, že váš hlas pomohl tam, kde jste opravdu chtěli nejvíce. Není to tak složité a koneckonců podrobný návod vyšel již ve Večerníku a najdete ho i na internetu.

Nevím jak vy, ale abych obsáhl obě dvě důležité páteční události, tak vám zde předestřu svůj vlastní páteční plán na 10. října. Nejdříve v klidu odpoledne „zavolit“ a večer pak v klidu „zafandit“ našim fotbalistům s Tureckem, neboť pokud nevyhrají nebo alespoň nezískají bod, pak bylo vítězství s Holandskem zcela k ničemu. Samozřejmě můžete volit i v sobotu 11. října, a to až do dvou odpoledne, ale znáte to, nákupy, domácí práce, někdo dokonce i manželské povinnosti, případně hrozí „pofotbalová“ kocovina, pokud budete sledovat fotbal v nějakém tom restauračním či barovém zařízení, a tak být vámi, držím se tentokrát hesla: „Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek.“ Tak co, zkusíme to všichni společně? „Zavolit“ a „zafandit“?

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...