Příjemnou noc, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

A je to za námi! Ani hrozba nákazou koronaviru nezastavila voliče od účasti v krajských volbách. I mnohé odborníky tak překvapila poměrně slušná volební účast, která v Olomouckém kraji byla vyšší než před čtyřmi lety. Letošní volby do zastupitelstva vyhrálo s poměrně velkým náskokem hnutí ANO 2011. Splnilo tak očekávanou roli favorita a po čtyřech letech obhájilo prvenství na pásce. V tuto chvíli ale vůbec není jisté, jak se vítězům podaří vyjednat vládnoucí koalici. Podle konečných výsledků to budou mít vyjednavači okolo stávajícího hejtmana Ladislava Oklešťka hodně složité.

Hnutí ANO 2011 získalo v krajských volbách 27,01 % hlasu a oproti roku 2016 má o dva mandáty zastupitelů více, celkem 18. „Už před volbami jsem říkal, že cílem je obhájit šestnáct pozic v zastupitelstvu a každý mandát navíc bude velkým úspěchem. Stalo se, máme další dva nové zastupitele. Nyní se budeme snažit co nejrychleji sestavit fungující koalici. I když naše původní plány se tak trochu zhroutily, protože sociální demokraté se ve volbách nedostali nad pětiprocentní hranici. Nemůžeme tedy pokračovat ve spolupráci, která dobře fungovala v předešlých čtyřech letech,“ uvědomil si bezprostředně po sečtení výsledků lídr kandidátky Ladislav Okleštěk, jehož Večerník vyzpovídal v olomouckém štábu ANO 2011, který se sešel v hotelu Flora.
Na druhém místě skončila koalice Piráti a Starostové se ziskem 19,51 % hlasu, což pro toto nově zrozené seskupení znamená 13 mandátů. Na pomyslnou bronzovou příčku se díky hlasům voličů a voliček vyšplhala další sestavená koalice speciálně pro tyto volby „Spojenci pro Olomoucký kraj“ se ziskem 18,43 % hlasu a 12 mandáty. Na „bramborové“ pozici skončila Občanská demokratická strana, která od voličů obdržela 10,36 % hlasu a bude mít 7 zastupitelů, což je o dva více než před čtyřmi roky. Poslední stranou, která se dostala do krajského zastupitelstva, je hnutí Svoboda a přímá demokracie. „Okamurovci“ obdrželi 7,95 % hlasu, což značilo zisk pěti premiérových mandátů. Hodně velkým překvapením je fakt, že do Zastupitelstva Olomouckého kraje se poprvé v jeho historii nedostaly ČSSD a KSČM. Tyto dvě tradiční levicové strany nepřekročily potřebnou pětiprocentní hranici volitelnosti. Pod ní skončilo i hnutí Trikolora, které jako nováček na scéně obdrželo něco málo přes čtyři procenta.
Do lavic tak zasedne pět kandidátek, za nimiž se však skrývá hned devět stran či hnutí. Bude zajímavé sledovat, jak jednotná budou složená seskupení, když se pod dvojicí úspěšných skrývá hned půltucet politických subjektů. „Nová koalice bude mít zcela jistě nový formát. Kromě Spojenců budeme jednat s každým, kdo se do krajského zastupitelstva dostal. Bude to ale hodně těžké,“ připustil Večerníku současný hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

 

 40 graf kraj volby

 

 

 

 

 

Speciální příloha KRAJSKÉ VOLBY 2020 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 5. října

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...