Dobré ráno, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Hrozba koronaviru samozřejmě ovlivní i průběh voleb do Zastupitelstva Olomouckého kraje. Ve všech místnostech budou muset voliči, ale pochopitelně i členové volebních komisí, dodržovat přísná hygienická pravidla.
V první řadě je samozřejmostí nasazená ochranná rouška na obličeji, členové volební komise bude mít navíc i ochranné rukavice. Volně dostupná bude dezinfekce, dodržovat se budou muset rozestupy.
Volič do volební místnosti vstoupí s rouškou a vydezinfikuje si ruce. Poté se prokáže platným průkazem a pro identifikaci si v bezpečné vzdálenosti na chvíli sundá roušku. Vše za dvoumetrového odstupu od komise i ostatních voličů.
Pokud bude volič v době voleb v karanténě, bude mít možnost hlasovat z auta či si bude moci vyžádat příjezd speciální volební komise s přenosnou volební schránkou.

Lidé v karanténě budou moci hlasovat z auta
Vláda České republiky 17. srpna schválila návrh zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do zastupitelstev krajů a do Senátu v roce 2020. Postupně ho podpořil i Senát a podepsal prezident. Zákon je určen pro osoby, jimž nařídila karanténu nebo izolaci z důvodu onemocnění covid-19 krajská hygienická stanice nebo praktický lékař a umožní také hlasování voličům umístěným v zařízeních, která byla rozhodnutím krajské hygienické stanice uzavřena. Pro tuto skupinu se zavádí tři možnosti zvláštního způsobu hlasování.
* vozidlem přijet ve středu
Voliči, kteří budou v době konání krajských voleb kvůli koronaviru v karanténě nebo izolaci, mohou hlasovat přímo z auta na určeném volebním stanovišti. V každém regionu Olomouckého kraje bude zřízeno jedno takové místo pro voliče či voličky s trvalým pobytem, celkem tedy vznikne 5 stanovišť. Hlasování z motorového vozidla u volebního stanoviště (tzv. drive-in hlasování) – budou zřízena pro každý okres, bude jich tedy 78. Stanoviště budou uzpůsobena pro průjezd motorového vozidla, jejich vybavení zajistí armáda. Takto může volič hlasovat ve středu 30. září od 7.00 do 15.00 hodin.
* hlasování v uzavřeném zařízení
Pokud krajská hygienická stanice nahlásí uzavřená zařízení na svém území krajskému úřadu, ten do nich vyšle speciální komisi pro hlasování. Takto hlasovat bude možné od čtvrtka volebního týdne od 7.00 hodin do pátku volebního týdne do 18.00 hodin.
* přenosné schránky musíte objednat
Pokud občan v nařízené karanténě či izolaci nemůže využít drive-in hlasování, může do čtvrtka 1. října týdne 20.00 hodin oznámit krajskému úřadu, že žádá příjezd speciální volební komise. Tuto komisi budou tvořit členové drive-in týmu a přijedou s přenosnou volební schránkou za občanem domů. Toto hlasování bude probíhat od 7.00 hodin pátku volebního týdne do 14.00 hodin soboty volebního týdne.
Zvláštní způsoby hlasování budou zajišťovat speciální hlasovací komise složené ze tří vojáků a zapisovatele jmenovaného krajským úřadem; také sčítání těchto hlasů provede zvláštní sčítací komise u krajského úřadu.
Veškeré informace o krajských a senátních volbách jsou uvedeny na www.olkraj.cz - sekce Volby.

Volební stanoviště v Olomouckém kraji:

okres Jeseník: parkoviště Za Podjezdem, Jeseník

okres Olomouc: Lipenská 753/120, Olomouc (areál SSOK)

okres Prostějov: parkoviště u koupaliště, ulice Mikoláše Alše, Prostějov-Vrahovice

okres Šumperk: Ztracená 684, Vikýřovice (areál SSOK)

okres Přerov: parkoviště před letištěm Bochoř (příjezd od Bochoře směr Včelín)

 

Speciální příloha KRAJSKÉ VOLBY 2020 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v úterý 29. září

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...