Dobré dopoledne, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Řadu dramatických zápasů a několik překvapivých výsledků nabídl 27. ročník prostějovského challengeru MONETA Czech Open. Navrch pak přinesl jednu premiéru. Poprvé na Hané domiloval hráč z Polska Kamil Majchrzak.

den první: úvodní zářez Lehečky
V průběhu úvodního hracího dne MONETA Czech Open do zápasů zasáhli hned tři domácí zástupci. V nejlepším utkání dne po necelých třech hodinách slavil postup do 2. kola Jiří Lehečka. Soupeřem prostějovského hráče byl Frederico Ferreira Silva z Portugalska. První sadu získal Lehečka, jeho protivník ale dokázal vyrovnat a v klíčovém setu už vedl 4:2. Česká naděje ale nesložila zbraně a dokázala favorizovaného protivníka přetlačit. „Bylo to těžké, protože soupeř hrál celý zápas téměř bez chyb. Ve třetím setu to už vypadalo špatně, přesto se podařilo zápas otočit a z toho mám obrovskou radost,“ radoval se po vítězství Lehečka. „Ke konci mě už braly křeče, na to se ale po úspěchu rychle zapomene,“ dodal.
Nadějný Dalibor Svrčina zpočátku zaskočil třetího nasazeného Stefana Travagliu a získal první set. Pak se ale projevily zkušenosti italského tenisty, domácí talent se navíc dostal pod tlak a přestal trefovat údery podle svých představ. Ve druhé sadě získal jedinou hru a na soupeře nestačil ani v rozhodující sadě. „Začátek zápasu se povedl, cítil jsem se dobře. Získával jsem body a soupeř byl nervózní. Věřil jsem, že můžu celý zápas vyhrát. Ale pak přišel začátek druhého setu, kdy jsem nevyužil některé šance. Soupeř se zlepšil na servisu, přitlačil a pak už to nešlo,“ uvedl smutný Svrčina.
Hned začátek turnaje přinesl i jedno velké překvapení, když Srb Nikola Milojevič porazil čtvrtého nasazeného Jaume Munara. Nasazená čtyřka tak přišla o možnost zopakovat turnajové vítězství z roku 2018. S turnajem se hned v prvním kole rozloučil Lukáš Rosol, který do hlavní soutěže pronikl jako lucky looser neboli šťastný poražený z kvalifikace, avšak ručník z kurtu nezvedl.
.
den druhý: Kolář jedničku nazaskočil
Šlágr hned na úvod. Člen prostějovského TK Agrofert Zdeněk Kolář v první sadě sice získal jedno Andujarovo podání, sám ale dvakrát ztratil servis a to ho stálo úvodní sadu. V té druhé se držel do stavu 3:3, pak však do konce zápasu nezískal ani hru a díky tomu do dalšího kola postoupil jeden ze spolufavoritů celého turnaje. „Musel jsem podat kvalitní výkon, abych postoupil. Až na chvilkové výpadky můžu být spokojený,“ řekl vítěz. Kolář dřel a řadu výměn získal ve svůj prospěch. V klíčových okamžicích ovšem Španěl využil své zkušenosti. „Snažil jsem se hrát aktivně, věřil si. Bohužel to tentokrát nestačilo,“ posteskl si Kolář.
Druhým českým tenistou, který vybojoval postup, se stal Jiří Veselý, turnajová dvojka. V souboji s Bělorusem Yliou Ivaškou podal poctivý a soustředěný výkon, což na výhru bohatě stačilo. „Dařilo se mi na servisu, při kterém se moc nehrálo, a to soupeře dostávalo pod tlak. Nedělal jsem moc chyb, byl to docela dobrý výkon. Na kurtu jsem se cítil dobře, je to takový můj obývák,“ hodnotil vstup do turnaje Veselý. „Je to první krůček k získání sebevědomí, věřím, že další přidám,“ naznačil své přání nejlepší český hráč.
Těsně před vstupem do soutěže se odhlásil Rus Aslan Karatsev, který v posledních týdnech vyhrál turnaje v Praze a Ostravě. „Po náročném programu měl problémy se zády,“ vysvětlil absenci supervizor Roland Herfel. Karatseva nahradil Kazach Dmitry Popko a šanci využil k postupu přes Němce Yannicka Madena.

den třetí: konec „Veselky“
Po třech dnech MONETA Czech Open zůstal ve dvouhře v turnajovém pavouku jediný český tenista, překvapivě to byl Jiří Lehečka. Druhé kolo naopak nevyšlo Jiřímu Veselému. Z nasazených hráčů skončil také Japonec Taro Daniel a Pedro Martinez ze Španělska. Vstup do utkání Lehečkovi nevyšel. Nikola Milojevič ze Srbska získal vedení 3:1, v závěru setu si ale domácí hráč vzal ztracené podání zpět a uspěl i ve zkrácené hře. Pak už vedl 3:0, další hru ovšem získal až za stavu 3:3. Pak už ale spěchal k dalšímu cennému vítězství. „Začátek se opravdu nepovedl. Dokázal jsem se ale kousnout a zlepšit, což se projevilo v závěru sady i ve zkrácené hře. Na začátku druhého setu vše bylo v pořádku, přišel ale drobný problém s levou rukou. Naštěstí jsem se dokázal vrátit do herního rytmu,“ popsal zápas Lehečka. „Soupeř byl hodně těžký. Nekazil, dokázal držet míč ve hře. Musel jsem si body uhrát. Jít do zakončení výměny. Bylo to náročné. Během zápasu bylo třeba trošku upravit taktiku. Vše vyšlo parádně,“ poznamenal Lehečka.
Česká jednička Jiří Veselý odehrál proti Alexandru Vukičovi z Austrálie nepovedený první set, který ztratil v tie-breaku. Jeho soupeř pak dostal křídla a bez větších problémů dotáhl utkání k vítězství. „Bylo to hodně špatné. Nedařilo se na servisu, míče neměly potřebnou délku. Buď byly krátké, nebo se nevešly do kurtu. Jsem hodně zklamaný. Celý zápas jsem hledal cesty, jak se dostat do zápasu, byly ale hodně zarostlé,“ hodnotil zápas Veselý.

den čtvrtý: Lehečkova exhibice
Tenisová naděje Jiří Lehečka udržel český tenis ve hře na MONETA Czech Open i po čtvrtfinálových duelech. Proti Filipu Horanskému podal excelentní výkon. První hru ztratil v úvodním setu až za stavu 4:0 a dominoval na kurtu až do posledního míčku. Hned v pěti případech získal servis soupeře a slovenského protivníka doslova vyhnal z kurtu za šestačtyřicet minut. „Dost mi to tam padalo. Dařilo se na servisu. Po první sadě jsem se snažil nemyslet na to, jak jde zápas rychle. Základem bylo soustředění na každý míč. Hlava pracovala, jak měla, proto takový výsledek,“ řekl Lehečka, který přitom měl po druhém utkání turnaje problémy s předloktím. „Fyzioterapeut Petr Sedláček odvedl skvělou práci. Natažené předloktí uvolnil, byl jsem stoprocentně připravený,“ poznamenal prostějovský tenista. Lehečka další výhrou potvrdil, že volnou kartu od pořadatelů dostal oprávněně „Dostal jsem možnost získat velké zkušenosti. Jsem rád, že jsem se odvděčil kvalitními výkony. Snažil jsem se za kartu odvděčit, povedlo se,“ usmíval se po postupu Lehečka.
V semifinále narazí na šestého nasazeného Kamila Majchrzaka. Opět nebude favoritem, už proto, že polský tenista zatím v turnaji neztratil ani set. „Pochopitelně se na něj připravíme, chci se však především soustředit sám na sebe a vlastní hru. Zatím to vycházelo,“ řekl poslední český tenista v soutěži.
Ve hře zůstává největší favorit Pablo Andujar ze Španělska. Obhájce loňského vítězství ve svém utkání porazil Slováka Jozefa Kovalíka ve dvou setech. „Bylo to náročné, myslím, že diváci viděli solidní bitvu,“ uvedl 56. hráč žebříčku ATP.

den pátý: deblový triumf domácích
Předposlední den tenisového MONETA Czech Open se z domácího pohledu povedl na padesát procent. V semifinále dvouhry skončila úspěšná cesta Jiřího Lehečky, v závěru programu se ale z deblového titulu radovala dvojice Zdeněk Kolář - Lukáš Rosol.
Prostějovský talent se nezalekl ani výborného soupeře, který se loni probojoval až do třetího kola US Open. Lehečka Kamilu Majchrzakovi z Polska vzal dvakrát servis, a přestože ztratil jednou i své podání, na zisk první sady to stačilo. Tu navíc uzavřel čistou hrou. Pak se karta naprosto obrátila. Zkušenější polský tenista měnil rytmus hry, několikrát zkrátil výměnu a rychle získal pět her v řadě. Až pak bodoval i Lehečka, vyrovnání stavu ovšem neodvrátil. V rozhodujícím dějství Majchrzak poprvé udeřil v páté hře, kdy získal brejk. Ten dokázal přes potíže vzápětí potvrdit a získal klíčový náskok. „Kamil ukázal, jaký je hráč. Od druhého setu neudělal nevynucenou chybu. Postup si zasloužil,“ hodnotil své poslední vystoupení v turnaji Lehečka. Soupeřem Majchrzaka se podle očekávání stal obhájce titulu Pablo Andujar.
V závěru pátého dne vyvrcholila také soutěž ve čtyřhře, v níž startovaly tři páry. Pár Dominik Kellovský s Jiřím Lehečkou vypadl hned v úvodu, když nestačil na pár David Poljak - Dalibor Svrčina. Čistě prostějovská dvojice pak prošla až do semifinále a v něm vypadla s indickým párem Balaji - Sharan. Pomstít své české kolegy mohl ve finále Zdeněk Kolář s Lukášem Rosolem, přesně to se tenistům podařilo, když získali titul po super tiebreaku.

den šestý: Andujar double nezískal
Jediné a současně nejdůležitější utkání bylo na programu poslední den turnaje. O titul ve dvouhře si to rozdali nejvýše nasazený Pablo Andujar a turnajová šestka Kamil Majrchzak a šlo o to, zda španělský tenista obhájí loňský titul. Zkušený antukový specialista se po příjezdu do Prostějova netajil ambicí získat další titul, v rozhodujícím souboji ale byl od začátku horším hráčem. Rychle prohrával 0:3 a brzy přišel o první sadu. Majchrzak dělal minimum chyb, sám ale bez milosti trestal každé Andujarovo zaváhání. Druhý set byl o poznání vyrovnanější, protože prostějovský obhájce dokázal svůj výkon rapidně zlepšit. Duel proto dospěl až do zkrácené hry, v níž dlouho dominoval polský tenista. Za stavu 6:2 měl k dispozici hned čtyři mečboly, ten první si pokazil sám dvojchybou, pak Španěl využil své dva servisy a drama gradovalo. Poslední možnost k zakončení zápasu ale Majchrzak využil a díky celkovému vítězství se vrátil do světové stovky.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...