Dobré ráno, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Skvělých výsledků dosáhli čeští tenisté na Turnaji přátelství, který se hrál jak jinak než se Slovenskem. V Bratislavě a v Praze se našim barvám skvěle dařilo. A nakonec výběr našich východních sousedů porazily jednoznačným poměrem – 8:2. Na úspěších českých reprezentantů pak měli nemalý podíl také odchovanci z klubu TK Agrofert Prostějov. Ač třeba Lukáš Rosol tentokrát nezářil, mladé naděje z Hané se prezentovaly velmi dobrými výkony. A po zásluze též skvělými výsledky.

Příliš se nedařilo některým Češkám. Například Miriam Kolodziejová při svém debutu ve fedcupovém týmu neuspěla. Třiadvacetiletá tenistka společně s Markétou Vondroušovou padly ve vyrovnané čtyřhře proti slovenské dvojici Viktória Kužmová, Katarína Kužmová 4:6, 7:5, 9:11. S Češkami to v úvodu druhého setu nevypadalo dobře, stav se z jejich pohledu vyvíjel 4:6, 1:3. Zásluhou dvou brejků v šesté a dvanácté hře si vynutily super tiebreak. V něm dokonce vedly 6:4, soupeřky nakonec zvítězily po druhém využitém mečbolu. Naopak se dařilo Markétě Vondroušové. Vondroušová přitom do zápasu vstoupila ztraceným podáním, ve třetí hře si ale servis vzala zpátky. Do konce setu uspěla při dalších dvou podáních protihráčky. Druhá sada nabídla drama až v závěru, když Češka nejprve v osmé hře zvýšila na 5:3. Vzápětí duel sice nedopodávala, o hru později ale podruhé v setu získala brejk. Tereza Martincová (133.) posléze přidala třetí potřebný bod. Pětadvacetiletá hráčka ve svém druhém utkání dokázala potvrdit roli favoritky proti Anně Karolíně Schmiedlové.
Prostějovanům, kteří patřili k nejzkušenějším Čechům na turnaji, se ale vůbec nedařilo. Lukáš Rosol s Jiřím Veselým nezvládli závěrečnou čtyřhru daviscupových týmů České republiky a Slovenska. Ve vyrovnaném střetnutí prohráli s dvojicí Lukáš Klein, Igor Zelenay 6:2, 2:6, 9:11. V úvodních dvou sadách byly shodně k vidění dva brejky. V závěrečném super tiebreaku Rosol s Veselým vedli 4:0, o pár minut později prohrávali 6:9. Ačkoliv odvrátili tři mečboly za sebou, poslední dva míčky patřily slovenským protihráčům. Tým Jaroslava Navrátila tak nakonec své soupeře přehrál 3:2 na zápasy.

O výhře rozhodl Forejtek

Naopak prostějovské mládí se neztratilo. A nakonec právě díky němu se podařilo turnaj vyhrát. Skvěle si vedl třeba Zdeněk Kolář, který získal pro český daviscupový tým druhý bod. Třiadvacetiletý tenista v nedělním dopoledním duelu proti Andreji Martinovi zvítězil už ve dvou setech. Jonáš Forejtek se poté postaral o klíčový třetí bod a zařídil vítězství českého daviscupového týmu nad Slovenskem. Devatenáctiletý tenista zvítězil nad Filipem Horanským, opět ve dvou setech. Poté už český tým šel od vítězství k vítězství, Svrčina našel recept na Lišku, Lehečka s Macháčem. Jiří Lehečka se s Tomášem Macháčem vzápětí postarali o třetí bod proti slovenskému daviscupovému týmu do 23 let. Čeští tenisté ve čtyřhře porazili dvojici Molčan, Puškár, na čemž opět měl velkou zásluhu prostějovský Dalibor Svrčina.
Mezi dívkami do 23 let se pak představila třeba teprve patnáctiletá tenistka, odchovankyně Prostějova Linda Fruhvirtová. Společně s Annou Siskovou však neuspěly v závěrečné čtyřhře fedcupových výběrů České republiky a Slovenska do 23 let. Fruhvirtová se Siskovou nastoupily do zápasu proti deblu Mihaliková, Čisovská, se kterým prohrály 3:6, 2:6. Anna Sisková pak nezvládla dopolední vyrovnaný duel proti Romaně Čisovské, když prohrála v třísetové bitvě 6:2, 2:6 a 4:6. Český výběr do 23 let prohrává před čtvrtým singlovým duelem poměrem 1:2. Celkově se pak o turnaji dá říct, že Češi a Češky zanechali velmi dobrý dojem. A zejména mladší účastníci se na turnaji rozhodně neztratili. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...