Dobré dopoledne, dnes je čtvrtek 28.3.2024
svátek slaví Soňa,
zítra Taťána
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Šipky zná téměř každý a je i takřka zbytečnou otázkou, kdo jako dítě neměl na zdi svého pokoje zavěšený jakýkoliv terč... Přestože tradice tohoto odvětví se v tuzemské kotlině datuje již od počátku devadesátých let minulého století, do povědomí široké veřejnosti se spojitost se sportem zatím příliš nedostala. Pro drtivou většinu tuzemské populace se pořád jedná především o hospodskou zábavu. Avšak zvláště v Anglii, kde má tato hra své kořeny, se jedná o plnohodnotné klání, které má vysokou popularitu a sledovanost.

V posledních letech už ale přímé přenosy z nejprestižnějších světových turnajů pronikají také na české televizní kanály a mají velmi solidní sledovanost. Silnou pozici mají šipky i na Prostějovsku, kde dlouhodobě fungují týmové soutěže a turnajové seriály určené jednotlivcům. PROSTĚJOVSKÝ Večerník se pokusil nahlédnout pod pokličku a přiblížit elektronické šipky veřejnosti. Vězte, že trefit se v nejdůležitější chvíli není snadné...

Družstva mají prestiž
Šipky jsou stejně jako tenis především individuálním sportem. Největší světové hvězdy pobírají ročně v přepočtu miliony korun a na turnajích nejvyšší kategorie sledují jejich počínání tisíce diváků plus další miliony u televizních obrazovek. Na rozdíl od tenisu jsou ale alfou a omegou zvláště elektronických šipek soutěže družstev. Na Prostějovsku fungují ligové soutěže již více než dvě desítky let a za tu dobu si atmosféru bojů o body okusilo několik tisícovek hráčů či hráček. Jednu dobu byl šipkařský tým prakticky v každé prostějovské hospodě a také v obcích regionu. Velkými baštami bývala například Jiřina, Luto, z venkovských pak Soběsuky či Hamry. Postupem času sice počáteční boom trochu opadl, ale i tak Prostějovsko stále patří v rámci republiky mezi ty silnější regiony.

Extraliga vrcholem
Dlouhé roky fungovaly šipky na regionální úrovni tak, že se po vzoru fotbalu hrály dlouhodobé soutěže v rámci bývalých okresů. Vrcholem byl titul v první lize, která bývala nejvyšší dlouhodobou soutěží. Co se týká počtu trofejí, nemají na Prostějovsku konkurenci Pitbulls. Tento tým ovládal regionální dění prakticky nepřetržitě, i když výjimka potvrzovala pravidlo. Nejlepší celky z nejvyšší regionální soutěže pak měly každoročně právo startu na mistrovství republiky, kde však nikdy žádný tým z Prostějovska prvenství nedosáhl.
Před sedmi lety pak byla založena Extraliga, ve které startují nejlepší družstva z celého Olomouckého kraje. Prostějovsko eviduje v historii dva vítěze této prestižní soutěže, a sice Pitbulls a Tygry Prostějov. Každoročně je ale některý ze zástupců regionu na medailové pozici a udržuje tak alespoň částečný kredit místních šipkařů.

Vzestup Jedličky
Každé období má svého krále. Po Pittbulls přišli Tygři, které vystřídal v pozici regionálních jedniček tým U Jedličky Prostějov. U tohoto celku působícího v čechovické hospodě lze pozorovat dlouhodobou stabilizaci a výkonnostní progres. Po loňské premiérové medaili v podobě bronzu se Jedlička letos ještě o jednu příčku vylepšila. Příští rok by tak podle této statistiky měl být na řadě titul...
Po loňském sestupu zaznamenali velký výkonnostní pád Tygři. Pravidelné trápení se složením sestavy přinesl pravděpodobně celkový konec tohoto celku. Další dvojice pak příliš velkou díru do světa neudělala.
Nováček z La Puticy se sice rval statečně, ale na lepší než předposlední příčku to nestačilo. Stejně jako u Tygrů se s největší pravděpodobností uzavře historie Jiřiny. Poslední tým extraligové tabulky by měl elitu opustit a sestoupit do okresní soutěže, ale vzhledem k nepovedené generační výměně asi jméno Jiřina z šipkařské mapy definitivně zmizí.

ČDS CUP
V rámci celé republiky má Prostějovsko jeden primát. Před osmnácti lety byl vrahovickou firmou ČDS Trading založen seriál turnajů jednotlivců, jenž funguje dodnes. „Seriál je určen pro všechny, kteří hrají nebo zkoušejí hrát šipky. Start v turnaji není podmíněn registrací, mohou se zapojit i hobby hráči, kteří by chtěli zkusit porovnat se s ligovými hráči,“ vysvětluje Zdeněk Špička, sportovní manažer ČDS Trading.
Každoročně se aktivně zapojí do turnajového dění okolo pěti stovek šipkařů, což je unikátní cifra. Hrací místa jsou rozprostřena prakticky po celém území Olomouckého kraje, každé má jasně určený termín konání. V prostějovském regionu se hraje na čtyřech místech, z nichž dvě hrací místa jsou přímo v Prostějově. Obě jsou v Pizza La Putica a hraje se každé úterý od 18:00 hodin, ve čtvrtek ve stejný čas. V regionu pak mohou poměřit své síly hráči v Pivíně na fotbalovém hřišti (pondělí od 18:00), v Čehovicích v místním „kulturáku“ (středa 18:00) a v Čelčicích v místním hostinci každý pátek od 19:00 hodin).

22 graf sipky

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...