Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

39 sobesukyV sobotu 22.9.2012 se konalo v Soběsukách poslední 10. kolo Velké ceny Prostějovska v požárním útoku. O vítězství v kategorii žen i mužů bylo již rozhodnuto, ale na dalších místech byla pěkná tlačenice a právě tento závod měl rozřešit tajenku, jak bude vypadat konečné pořadí pro rok 2012. V Soběsukách se letos poprvé běželo na 3B hadice v kategorii mužů. Na závodníky čekaly těžké plumlovské terče a krásně připravená trať i celý areál.

Alkoholová prohibice sice trošku pokazila oslavy, ale hasiči si s tím nakonec poradili. Hlavním rozhodčím byl Josef Navrátil z Alojzova, delegátem soutěže Stanislav Režný z Bílovic. Startéři Pavel Sedláček a Luděk Navrátil tentokrát nemuseli vrátit ani jeden ulitý start. Ráno to vypadalo, že závody proprší, ale nakonec se vyčasilo a pár kapek spadlo až při závěrečném vyhlášení.

Jako první se na start v kategorii mužů postavily Čelechovice na Hané, které bojovaly o celkové třetí místo. Útok se ale klukům nepodařil a po obrovském prostřiku pravého proudaře z toho byl čas 20,35 a velké zklamání. To Bílovicím se vedlo lépe. Čas 18,37 je posunul do čela, ale dlouho tam nevydržely. Nová Dědina si chtěla urvat po zaváhání Čelechovic třetí místo pro sebe a časem 18,27 se to nakonec podařilo. Vlevo bylo sraženo v čase 17,39. Pak přišla řada na domácí SoběsukyZa mohutné podpory diváků se klukům podařilo srazit terče v čase 18,49 a dosáhnout tak nejlepšího výsledku sezóny. Kelčice šly mimo soutěž, protože měly půjčené 2 závodníky a čas 29,61 stejně stačil až na poslední místo. Potom byla k vidění paráda v podání StražiskaČas 17,48 znamenal první místo a do konce soutěže již nebyl překonán. Nivě se také podařilo stlačit čas pod 20 vteřin. Pravý proudař srazil v čase 18,69, vlevo se ale zastavila časomíra na konečných 19,93. Loučany si chtěly udržet celkové druhé místo a zajištěným útokem v čase 18,44 se jim to také podařilo. Lipová si přijela spravit chuť po zpackané sezóně. Krásný útok skončil časem 17,53, ale mohlo to být výrazně lepší. Levý proudař totiž srazil terč v čase 17,18. Poté soutěž pokračovala slabými útoky Ptení, Domamyslic, Seloutek, béčka Dětkovic a Bukové. Olešnici se podařilo trefit terče v čase 19,73, ale stačilo to pouze na 8. místo. Stejně tak Dětkovice skončily po obrovském prostřiku hluboko v poli poražených. Parádní atak terčů ukázala Okrouhlá z okresu Blansko a časem 17,83 se kluci rázem vyšvihli na třetí místo. Na hraně první desítky se umístil Ostrov u Macochy a Vícov.

Mnohem dramatičtější podívanou slibovala kategorie žen. Loni právě soutěž v Soběsukách zamíchala celkovým pořadím. Letos bylo již jasné první místo, ovšem na druhém až pátém místě byl rozdíl pouhých šesti bodů. Jako první se předvedly holky z Dětkovic. Je škoda, že tento tým nejezdil na všechny závody, jistě by skončil výše v celkovém pořadí. Časem 20,27 nasadily holky laťku, ale bylo téměř jisté, že tento čas bude překonán. To se povedlo vzápětí holkám z Lipové, které po velikém prostřiku zastavily časomíru na čase 19,09Pravé proudařce z Lipové se podařil nejlepší sestřik dne v čase 17,99. To už byla velká výzva pro ostatní. Jako třetí se na start postavilo béčko Soběsuk. Tým vesměs sestavený z holek, které dříve za Soběsuky závodily, však časem 30,64 nemohl konkurovat současné špičce. Výkon to byl ale i přes špatně nabranou vodu přinejmenším sympatický. Pak se na start postavily holky z Krumsína. Na základně všechno klaplo, přítomným trošku zatrnulo, když béčkařce vypadly z rukou kousek od základny hadice, ale holky to nakonec zvládly. Čas 18,86 znamenal první místo a čekalo se, co předvedou domácí. Holky ze Soběsuk byly při přípravě základny hodně nervózní. V případě podařeného útoku by to znamenalo historický úspěch v podobě celkového druhého místa v kategorii žen pro rok 2012. Po startu vše na základně klaplo, mašina ze Seloutek hnala holky vstříc úspěchu. Zajištěný útok znamenal čas 19,38 a třetí místo v závodě. Pak už v Soběsukách mohly vypuknout oslavy naplno, protože toto umístění stačilo domácím na celkové druhé místo za vítězkami z Otaslavic. Na soutěži nebyl snad nikdo, kdo by tento úspěch holkám nepřál. Doufejme jen, že v příštím roce se na závodech objeví více ženských týmů a přibude konkurence.

Po skončení kategorie žen proběhlo slavnostní vyhlášení. Pořadatelé připravili velké množství cen, dostalo se na každého. Navíc byli pro tři nejhorší týmy v kategorii mužů připravení kapři v hasičské kádi. Vtip byl v tom, že si kapříka musel zástupce každého týmu vylovit. Závod byl skvěle pořadatelsky zvládnutý a všichni odjížděli spokojení. Pro zájemce byl ještě po vyhlášení připraven dodatkový závod s klasickou zásahovou mašinou PS-12 bez úprav. Soutěž v Soběsukách byl parádním zakončením letošního ročníku Velké ceny Prostějovska.

V sobotu 10. listopadu proběhne v Čelechovicích na Hané slavnostní vyhlášení, které je přístupné nejen soutěžním družstvům, ale i sponzorů a široké veřejnosti.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...