Dobrý večer, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTO: Kdo během posledních tří dnů nezavítal do haly RG a ZŠ města Prostějova ve Studentské ulici, ten neuvěří. Český korfbalový svaz tam v úzké spolupráci s domácím oddílem SK RG Prostějov uspořádal závěrečný turnaj druhého nejvyššího evropského poháru klubů Europa Shield 2019. Hanáci se téhle vrcholné mezinárodní akce zúčastnili premiérově v historii – a hned slavně dobyli senzační bronz za nečekané i tím skvostnější třetí místo! Ze zaslouženého triumfu se radoval anglický favorit KC Bec, jenž ve finále přehrál druhého zástupce ČR z Českých Budějovic 16:9.

Prostějovští hostitelé si vůbec nepočínali jako nováčci nejen po sportovní stránce, ale ani z organizačního hlediska. Celý třídenní spektákl byl totiž perfektně zvládnutý a odměnou se partě obětavých dobrovolníků z řad členů ergéčka i bouřlivým divákům opakovaně zaplňujícím hlediště stal právě dějinný zisk cenného kovu. Způsob jeho vybojování by navíc silou příběhu mohl klidně aspirovat na hollywoodský filmový trhák, taková to byla strhující nádhera. Slzy tekly proudem u nejednoho člověka a my si pojďme zrekapitulovat, kterak heroická parta SK k parádnímu úspěchu dokráčela.

ZÁKLADNÍ SKUPINA
SK RG Prostějov – CK Vallparadis 13:14 (6:9)
Sestava a koše Prostějova: Galíček 3, Tichý 1, N. Lorencová, Křížková 1, Šnajdr, Vyroubal 3, K. Lorencová 1, Havlová 4 – Marek, Štefák, Rieger, Lužný, Zelinková, Štefáková, Uherková.
Nejvíc košů Vallparadis: Tejeira 6, L. Lorente 3, Urdi 2.
Turnajové premiéře domácího týmu předcházelo v pátečním večeru oficiální slavnostní zahájení. A Hanáci neuvyklí tak bouřlivé atmosféře před zcela zaplněným hledištěm viditelně podléhali velké nervozitě. Začátek vstupního duelu jim proto hodně utekl, úvodní koš dostali hned po pěti vteřinách a ve 2. minutě prohrávali už 0:3.
Postupem času však nemalou trému setřásali ze svých beder a španělského soupeře naháněli, seč to šlo. Leč hosté po vyrovnání na 3:3 znovu odskočili, před přestávkou vedli dokonce čtyřkošovým rozdílem (4:8, 5:9). Skoro celý tým ergéčka se střelecky trápil, nízká produktivita přetrvávala vlastně celé utkání.
Ve druhém poločase však došlo ke změně tím, že SK zlepšil obranu a ještě víc na protivníka tlačil. Příliš mnoho vyložených šancí včetně jedné penalty ale zůstalo nevyužito, což nakonec srdnatě bojující Prostějovany stálo alespoň remízu.
V úplném závěru totiž dotáhli favorita a několikanásobného šampióna Europa Shield z 9:13 na 13:14, ovšem na vyrovnání znamenající prodloužení jim nezbyl čas.
Hodnocení trenéra SK RG Davida Konečného: „Těsná porážka samozřejmě mrzí, zvlášť když za ni z podstatné části mohla velká nervozita z evropské premiéry. Hlavně ze začátku jsme dělali spoustu chyb a dlouho netrefovali střely ani z vyložených pozic, ruce i nohy se prostě třásly. Na druhou stranu si velmi cením ohromné bojovnosti a vůle až do úplného konce, holky i kluci do toho šli na maximum. A byť to o kousek nevyšlo, zaslouží si pochvalu. Stejně jako skvělí fanoušci.“

SK RG Prostějov – KC Schweriner 21:20 (11:13)
Sestava a koše Prostějova: Galíček 5, Tichý 1, N. Lorencová 3, Křížková, Šnajdr 1, Vyroubal 6, K. Lorencová 2, Havlová 3 – Marek, Štefák, Rieger, Lužný, Zelinková, Štefáková, Uherková.
Nejvíc košů Schwerinu: Schulte 6, Fischer 4, Witthaus, Gnutt a Zill 2.
Po sobotním poledni si domácí pohlídali start svého druhého střetnutí mnohem lépe. Věděli, že k udržení šance na postup do semifinále musejí bodovat, což díky bleskovému získání náskoku 3:0 vypadalo reálně. Vzápětí se však strhla působivá přestřelka.
Němci trefovali téměř všechny pokusy, včetně těch z dálky. A skóre ohromnou rychlostí rostlo. Prudký obrat na 4:6 hned následovaly další dvě otáčky (7:6, 7:9), načež v ofenzivně vedeném zápase hosté udržovali těsný odstup.
Po pauze okamžitě utekli až na 11:15, v tu chvíli klesly výsledkové akcie RG pekelně hluboko. Jenže hanácká parta opět vytáhla ze svého arzenálu tři klíčové prvky: zkvalitněné bránění, maximální bojovnost i lepší kondici.
Ve strhující bitvě tak eskáčko vynikající pasáží otočilo na 18:16, a byť potom KC dvakrát srovnal (18:18, 19:19), nový minitrhák na 21:19 definitivně rozhodl. V nervózní, takticky vedené koncovce soupeř jen snížil, tudíž mohla po závěrečné siréně propuknout naplno radost z prvního triumfu korfbalového Prostějova na evropské scéně!
Hodnocení trenéra SK RG Davida Konečného: „Celé utkání se neslo ve znamení extrémně vysoké úspěšnosti střelby. Proti natolik silnému soupeři a vlastně druhému spolufavoritovi naší skupiny jsme odvedli vynikající útočný výkon, určitě nejlepší, jaký jsem od tohoto mančaftu kdy viděl. Odhodlání i bojovnost byly zase maximální, především díky tomu se podařilo otočit nepříznivý průběh a v závěru udržet těsné vedení. Roli asi hrála taky naše lepší fyzička. Jsem nadšený.“

SK RG Prostějov – Honvéd Szentendrei 18:9 (9:3)
Sestava a koše Prostějova: Galíček 2, Tichý 4, N. Lorencová 2, Křížková 1, Šnajdr 2, Vyroubal 4, K. Lorencová 1, Havlová 2 – Marek, Štefák, Rieger, Lužný, Zelinková, Štefáková, Uherková.
Nejvíc košů Szentendrei: Beothy a Lacko 2.
Hanáci měli vše ve svých rukou, jakékoliv vítězství se rovnalo vysněnému posunu mezi elitní kvarteto. A možná právě tohle vědomí jim zkraje střetnutí svazovalo mysl. Pasivní Maďaři jim dávali moře prostoru k otevřeným střelám i z výhodných pozic, leč Moraváci skoro deset minut vše míjeli.
Jakmile však do koše konečně spadly dvě rány za sebou, všechno z papírově silnějšího týmu RG opadlo. A negativní skóre 1:2 bylo rychle otočeno na 6:2, následně poločasových 9:3.
Ve druhé půli hosté vylezli z ulity a ještě trochu zahrozili dotažením na 12:8. Družina okolo kapitána Petra Galíčka ale odpověděla šňůrou pěti tref za sebou (17:8), tím pádem už nebylo co řešit a koncovka tentokrát proběhla v klidu s bezpečně postupovou tečkou.
Hodnocení trenéra SK RG Davida Konečného: „Soupeř mě překvapil tím, jak ustrašeně nastoupil. Jeho hráči se hodně stahovali pod koš a jen doufali, že my se nebudeme trefovat, načež si oni doskočí. Bylo však jen otázkou času, kdy se my uklidníme, abychom prolomili poměrně dlouhé střelecké trápení. Což přišlo někdy od desáté minuty a v tu chvíli už jsem nepochyboval o našem jasném vítězství. Byli jsme techničtější, rychlejší i sportovnější, prostě celkově lepší. Průnik do semifinále Europa Shield je krásný úspěch.“

SEMIFINÁLE
SK RG Prostějov – KC Bec 8:14 (2:9)
Sestava a koše Prostějova: Galíček 3, Tichý 1, N. Lorencová 1, Křížková, Šnajdr 2, Vyroubal, K. Lorencová, Havlová 1 – Marek, Štefák, Rieger, Lužný, Zelinková, Štefáková, Uherková.
Nejvíc košů Bec: Bedford 4, Palfreyman a Patel 3.
Kosa narazila na kámen. V brzkém nedělním dopoledni (už od 8.45 hodin) vyrukoval domácí kolektiv na top favorita turnaje s cílem pokusit se aspoň o jeho potrápení. Na moment to vypadalo reálně, neboť šli do vedení. Leč poté se anglická mašina rozjela na plné obrátky.
Do prostějovského koše padala jedna mičuda za druhou, vyslanci britských ostrovů naprosto ovládali dění na palubovce a již o pauze za stavu 2:9 se nedalo absolutně pochybovat o jejich semifinálovém triumfu.
Ke cti zástupcům České republiky sloužilo, že nic nezabalili. Místo toho ve druhé půlce šli za co nejpřijatelnějším výsledkem, který sympatickou korekcí na konečných 8:14 skutečně stanovili.
Hodnocení trenéra SK RG Davida Konečného: „Bec je jeden z nejsilnějších evropských klubů mimo Holandsko a Belgii, což potvrdil. To byla ještě o kategorii vyšší úroveň korfbalu v porovnání třeba se Španěly nebo Němci, trvalo nám celý poločas zvyknout si na rychlost, tvrdost i herní vyspělost špičkového soupeře. Druhou půli jsme sice o koš vyhráli, ale na postup to ani náhodou nebylo, Angličani si všechno bezpečně hlídali.“

O 3. MÍSTO
SK RG Prostějov – CK Vallparadis 14:13GG (12:12, 8:8)
Sestava a koše Prostějova: Galíček 2, Tichý 2, N. Lorencová, Křížková, Šnajdr 4, Vyroubal 1, K. Lorencová, Havlová 4 – Marek, Štefák 1, Rieger, Lužný, Zelinková, Štefáková, Uherková.
Nejvíc košů Vallparadis: L. Lorente 4, Gran a A. Lorente 3, Urdi 2.
Celý zápas o bronz byl abnormálně vyrovnaný, každý chvilku tahal pilku. Prostějovská suita otočila z 0:1 na 3:1, pak pro změnu více psalo katalánské flamenco obratem na 4:5. Načež se obě rovnocenná družstva přetahovala o každý koš.
Domácí za frenetické podpory bouřícího publika vedli 7:6, 8:7 i 9:8, hosté vždy okamžitě za několik sekund vyrovnali. A následně se v plné míře začala dostavovat únava z náročného programu.
Vysílení dopadlo především na Hanáky, kteří zahodili přehršel tutovek včetně šesti dvojtaktů, tím pádem uprostřed druhého poločasu více než deset minut vůbec neskórovali. Protivník za tuhle dlouhou dobu přes jejich pozornou obranu třikrát, což znamenalo stav 10:12 čtyři minuty před koncem.
Kouč eskáčka si vzal oddechový čas a jeho viditelně vyčerpaní svěřenci po něm vydolovali poslední zbytky energie, aby předvedli doslova zázračné zmrtvýchvstání. Nejprve Renata Havlová snížila, pak pouhých padesát vteřin před vypršením normální hrací doby Petr Šnajdr z otočky srovnal na 12:12!
Následovalo tedy prodloužení, v němž výběr CK brzy dostal výhodu penalty, kterou proměnil. V ten moment musel tým RG z dalšího útoku skórovat, jinak by definitivně podlehl a zůstaly by mu nepopulární brambory. Několik pokusů sice minulo cíl, ovšem Petr Galíček pokaždé doskočil, načež náhradník Daniel Štefák další střelou přece jen dorovnal ztrátu!
Infarktové drama gradovalo, příští přesná trefa alias Golden Goal už rozhodovala celou medailovou bitvu. Ofenziva se několikrát přesunula na obě poloviny hřiště, aby nakonec přišlo slastné rozuzlení. Pekelně obětavá obrana na dřeň bojujících ergéček snad popáté získala míč, na útočné polovině se bijec Šnajdr pověsil do vzduchu a přenádherně čistou ranou z dálky odzátkoval obrovskou euforii – 14:13!!!
Spontánní oslavy štěstím dojatých Prostějováků na place i v hledišti logicky nebraly konce…
Hodnocení trenéra SK RG Davida Konečného: „Mančaft od začátku šlapal, dřel a hrál dobře, ale přitom zahazoval tutové šance včetně dvojtaktů. Na druhou stranu se dařilo Španěly držet výborným bráněním, tudíž vývoj byl celou dobu vyrovnaný. V závěru sice docházela fyzička, celá základní sestava toho měla plné zuby. Ale přesto dali všichni do koncovky absolutně všechno, co ještě mohli. Odměnou se stalo dvojí vyrovnání na poslední chvíli jak v normální hrací době, tak v prodloužení. A potom samozřejmě ta rozhodující trefa. Prožíváme neskutečnou radost i euforii z historického úspěchu našeho oddílu!“
04 korfbal2

K celému Europa Shieldu 2019 se v příštích vydáních Večerníku ještě podrobně vrátíme v rozhovorech, ohlasech, fotografiích a dalších zajímavých faktech.



KORFBAL EUROPA SHIELD 2019 – VÝSLEDKY

Základní skupina A
GD Bons Dias (Portugalsko) – Lisesi Haydarpasa (Turecko) 16:14, KC Bec (Anglie) – Sokol České Budějovice (Česko) 19:16, Bec – Haydarpasa 14:8, České Budějovice – Bons Dias 14:12, Bec – Bons Dias 16:13, České Budějovice – Haydarpasa 19:8.
Pořadí: 1. Bec 9 bodů, 2. České Budějovice 6, 3. Bons Dias 3, 4. Haydarpasa 0.

Základní skupina B
KC Schweriner (Německo) – HK Szentendrei (Maďarsko) 17:12, SK RG Prostějov (Česko) – CK Vallparadis (Španělsko) 13:14, Vallparadis – Szentendrei 13:14GG, Prostějov – Schweriner 21:20, Vallparadis – Schweriner 15:10, Prostějov – Szentendrei 18:9.
Pořadí: 1. Vallparadis 7 bodů, 2. Prostějov 6, 3. Schweriner 3, 4. Szentendrei 2.

O 7. místo
Szentendrei – Haydarpasa 19:10.

O 5. místo
Bons Dias – Schweriner 17:10.

Semifinále
Bec – Prostějov 14:8, České Budějovice – Vallparadis 14:13.

O 3. místo
Prostějov – Vallparadis 14:13GG.

Finále
Bec – České Budějovice 16:9. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...