Příjemnou noc, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: V pátek 5. ledna dopoledne až do 14.00 hodin duněla prostějovským náměstím T. G. Masaryka hlasitá hudba a často se ozývaly dětské výkřiky gól. Vrcholící program veřejného kluziště před muzeem totiž oživil premiérový ročník unikátního turnaje škol ve florbalu na ledě ZLATÁ BRÁNA 2018.

 

Necelá stovka školáků si parádně zasportovala, rodinní příslušníci i malí příznivci spontánně fandili a kolemjdoucí zvědavě sledovali, co se to na ledové ploše pod širým nebem vlastně děje. Celkově šlo o pořádně atraktivní rachot, který všechny aktéry a snad i většinu přihlížejících nejen náležitě rozpumpoval, ale určitě také potěšil.

Úvodní ročník unikátního turnaje na venkovním kluzišti vyhrál mezi osmi prostějovskými školami tým ZŠ z ulice Dr. Horáka

Letní fotbalový turnaj pro školáky z Prostějova má svou zimní obdobu. Konkrétně to byl 1. ročník florbalového turnaje na ledě ZLATÁ BRÁNA 2018, který proběhl v pátek 5. ledna na venkovním veřejném kluzišti před prostějovským muzeem. Šlo o premiéru unikátní akce, která má vysokou míru originality i značný potenciál do budoucna.
Prvotní nápad uspořádat pro děti ze základních škol nějaké sportovní klání během zimy vznikl právě už v létě při hodnotícím sezení na radnici po střetech v kopané. Tehdy bylo hlavním záměrem, aby si zahráli především neregistrovaní malí nadšenci, pro něž to znamenalo silný a svým způsobem jedinečný zážitek. Totéž se stalo cílem i tentokrát.
Nakonec vše vyústilo v něco, co svět (možná) ještě neviděl: ve spojení dvou podobných, přitom však i dost odlišných sportů. Zrodil se turnaj ve florbalu na ledě, kdy se hrálo s florbalovými holemi i míčkem, ale přitom se bruslilo na hokejových bruslích a chybět nesměly kvůli bezpečnosti helmy. Proti sobě přitom stály čtyřčlenné týmy, které se snažily dát si navzájem góly do malých branek o rozměrech přibližně sto na sedmdesát centimetrů.
Podle jednoho z hlavních partnerů dostal turnaj výstižný název ZLATÁ BRÁNA, zorganizovali jej společnými silami Domovní správa Prostějov, Sportovní klub K2 a Sportcentrum DDM Prostějov pod patronací školské i sportovní komise při Radě města PV. K účasti se povedlo přilákat družstva osmi škol složená z chlapců i dívek čtvrtých a pátých tříd. V pravidlech navíc figurovalo omezení, že každý kolektiv může mít na své soupisce pouze jednoho registrovaného hokejistu.
Když uvážíme, že třeba ve středu 3. 1. se naším regionem prohnala sněhová bouře a několikrát v prvním lednovém týdnu pršelo, mělo vysokou důležitost pro celý projekt pod otevřeným nebem příznivé počasí. A matka Příroda nastavila vlídnou tvář, neboť srážky zůstaly nahoře v nebi a při devíti stupních Celsia nad nulou nikoho netrápila ani žádná vlezlá zima. Slavnostní zahájení obstarala přátelská zdravice primátorky statutárního města Prostějov Aleny Raškové, načež se šlo naplno bojovat.
Osm zúčastněných mančaftů pořadatelé rozdělili do dvou základních skupin po čtyřech, v nichž se utkaly každý s každým na dvakrát pět minut. O výsledky primárně nešlo, leč děti logicky strhla hra a při spontánní radosti ze sportování se každý snažil uspět. Do semifinále nakonec postoupila objektivně nejlepší čtveřice týmů, pro které turnaj vyvrcholil závěrečnými duely play-off na dvakrát sedm minut.
Za výborné atmosféry živené spíkrem/dýdžejem Pavlem Kovářem v prvním semifinále ZŠ Dr. Horáka rozstřílela ZŠ J. Železného 6:1 a ve druhém mači elitního kvarteta si ZŠ E. Valenty poradila se ZŠ Kollárova 6:4. V zápase o bronz dominovala ZŠ J. Železného 7:3 nad ZŠ Kollárova, načež přišel doslova zlatý hřeb Zlaté brány 2018. Finále totiž bylo nesmírně vyrovnané i dramatické a po remíze 1:1 v normálním hracím čase jej rozhodlo až tříminutové prodloužení. Jen několik sekund před jeho vypršením vstřelil herně lepší výběr ZŠ Dr. Horáka zlatý gól a po vítězství 2:1p oslavil euforický triumf. Těsně poražený soubor ZŠ E. Valenty bral též krásné stříbro.
Úplný závěr skvěle vydařené akce obstaralo slavnostní vyhlášení výsledků, v rámci nějž obdržela všechna družstva velmi hodnotné ceny věnované partnery. Předali je šéf Domovní zprávy Vladimír Průša, předseda školské komise Jan Krchňavý, předseda sportovní komise Pavel Smetana, manažerka obchodního domu ZLATÁ BRÁNA Karolína Pořízková, zástupce ředitele Sportcentra DDM Jan Zatloukal a manažer Sportovního klubu K2 Radek Pařenica. Nejlepší hráčka turnaje Eliška Stráská dostala chutně vypadající dort a nad hlavami nadšených triumfátorů ze ZŠ Dr. Horáka se objevil pohár pro vítěze.
Kompletní výsledky najdete v přehledu na straně 20. A k celému klání ZLATÁ BRÁNA 2018 se podrobně vrátíme za týden v příštím vydání Večerníku!


Výsledky turnaje škol ZLATÁ BRÁNA 2018
Základní skupina A: ZŠ Melantrichova – RG a ZŠ města PV 6:7, ZŠ Kollárova – ZŠ J. Železného 0:3, RG a ZŠ města PV – ZŠ J. Železného 0:5, ZŠ Melantrichova – ZŠ Kollárova 1:2, ZŠ Kollárova – RG a ZŠ města PV 4:2, ZŠ Melantrichova – ZŠ J. Železného 2:4. Pořadí: 1. ZŠ J. Železného 9 bodů (skóre 12:2), 2. ZŠ Kollárova 6 (6:6), 3. RG a ZŠ města PV 3 (9:15), 4. ZŠ Melantrichova 0 (9:13).
Základní skupina B: ZŠ E. Valenty – ZŠ Majakovského 6:0, ZŠ Dr. Horáka – ZŠ Palackého 4:1, ZŠ Majakovského – ZŠ Palackého 1:3, ZŠ E. Valenty – ZŠ Dr. Horáka 4:3, ZŠ Dr. Horáka – ZŠ Majakovského 6:0, ZŠ E. Valenty – ZŠ Palackého 3:2. Pořadí: 1. ZŠ E. Valenty 9 bodů (skóre 13:5), 2. ZŠ Dr. Horáka 6 (13:5), 3. ZŠ Palackého 3 (6:8), 4. ZŠ Majakovského 0 (1:15).
Semifinále: ZŠ J. Železného – ZŠ Dr. Horáka 1:6, ZŠ E. Valenty – ZŠ Kollárova 6:4.
O 3. místo: ZŠ J. Železného – ZŠ Kollárova 7:3.
Finále: ZŠ Dr. Horáka – ZŠ E. Valenty 2:1 v prodloužení.
Konečné pořadí: 1. ZŠ Dr. Horáka, 2. ZŠ E. Valenty, 3. ZŠ J. Železného, 4. ZŠ Kollárova, 5. ZŠ Palackého, 6. RG a ZŠ města PV, 7. ZŠ Melantrichova, 8. ZŠ Majakovského.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...