Dobré poledne, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

27 jana_horakovaZávodnice SKC Prostějov Jana Horáková se nevešla do dvoučlenné české nominace pro olympiádu v Londýně. Zpráva, jež se včera večer objevila na webových stránkách Českého svazu cyklistiky (ČSC) vyvolala řadu otázek. Proč nenominovat jezdkyni, která v olympijské kvalifikaci vyjezdila nejvíce bodů a která má navíc spoustu zkušeností i medailí z nejvýznamnějších akcí?

Osudným se Janě stal loňský výjezd na fourcrossové mistrovství světa do Švýcarska. Po něm jí dopingoví komisaři našli v těle clenbuterol a devítiměsíční vyšetřování skončilo dvouletým trestem za doping. A to přesto, že jí disciplinární komise ČSC osvobodila. Mezinárodní cyklistická federace (UCI) se ovšem odvolala a dosáhla svého.
„Paradoxem je, že clenbuterol pro mé sportovní odvětví nemá žádný význam. Dle těchto skutečností nemůže být v mém případě používáno slovo doping! Žádné léky neužívám a ani jsem neužívala. Pro mě možným vysvětlením je požití této látky z kontaminované stravy,“ brání se nařčení Jana Horáková, bikerka z Tištína. „Z toho, co se kolem mě děje, jsem neuvěřitelně zklamaná a v šoku. Nemůžu tomu stále uvěřit a považuji to za svou životní křivdu. Jsem si vědoma, že jakýmkoli rozhovorem či prohlášením rozhodnutí mezinárodního Arbitrážního soudu v Lausanne nezvrátím a pravidla nezměním, ale přesto mi to nedá...,“ neskrývala silné rozpaky doposud čestná reprezentantka České republiky a členka SKC Prostějov. „To, že se látka v mé moči našla, popřít nemohu. Na druhou stranu mi nebylo umožněno, abych porovnala DNA moči se svojí DNA. Udělala jsem vše, co bylo v mých silách, abych dokázala svou nevinu,“ dodala Horáková.

„Volali už předem, ať se přizná, že si ušetří peníze, protože ji stejně odsoudí. Bylo to dost nechutné. Tato látka má přitom význam pro vytrvalostní disciplíny a když se bere dlouhodobě. Pro fourcross i bmx je k ničemu,“ láteřil nad rozhodnutím bafuňářů předseda SKC Prostějov Petr Šrámek. A pokračoval: „Třeba FIFA osvobodila stodvacet fotbalistů, kterým to našli při loňském mistrovství světa do dvaceti let. Osvobozeni byli i stolní tenisté či plavci,“ nechápal šéf klubu sporný a hlavně por Janu nelítostný verdikt.

Podle Šrámka je nejpravděpodobnější, že zakázanou látku s něčím snědla, ještě o týden dříve totiž byla testována negativně. A žádnou stopu nenašly ani testy vlasů, které umí prokázat dlouhodobé užívání i v malém množství. „V uvozovkách vybrala si špatnou dobu, protože Contador dostal dva roky a stálo ho to přes šedesát milionů. Nedovolili si dát jí jiný trest,“ připomněl vlekoucí se případ vítěze Tour de France, který se hájil zkaženým masem.

A Šrámek je přesvědčen, že nakazit se dá v České republice i zemích západní Evropy. „Číňané či Mexičani přidávají clenbuterol do masa. Jak mohou někoho za něco soudit, když je prokazatelné, že se to v jídle vyskytuje, byť to tam být nemá? Někteří začali zastávat názor, že do Evropské unie se to nedostane, což je blbost. Vždyť neohlídají posypovou sůl z Polska,“ rozohnil se.

Český olympijský výbor vyčkával s nominací až do středečního vynesení rozsudku a od arbitráže přišel zdrcující ortel. „Pro Janu je to velice smutný konec kariéry, po olympiádě totiž chtěla končit,“ připojil k výši trestu, který se nezačal počítat zpětně od pozitivního nálezu, ale až nyní od zveřejnění konečného verdiktu.

Osmadvacetiletá závodnice se ještě může odvolat, podle Šrámka je to ale zbytečné, protože by to jen stálo spoustu peněz a do zahájení Her v Londýně by se to stejně nestihlo projednat. „Vědělo se, že šance na úspěch je velice malá. Nikdy žádného cyklistu neomilostnili. Pro Janu je to hrozně smutné, protože je férová sportovkyně. Nikdy by si nic nevzala. I český antidopingový výbor ji shledal nevinnou,“ uzavřel neveselé povídání Petr Šrámek.


„Mrzí mě, pokud tímto případem je poškozeno jméno Českého svazu cyklistiky, mých sponzorů, cyklistiky a BMX obecně. Chtěla bych se jim tímto omluvit a zároveň poděkovat za to, že mi věřili a věří a že stojí na mé straně. Moc si toho vážím. Českému svazu cyklistiky bych chtěla poděkovat, že zohlednili i lidské hledisko a slepě nepředčítali pravidla, jak je tomu v případě Arbitrážního soudu v Lausanne. Snad mým „věřitelům“ a fanouškům budiž útěchou, že já mám čisté svědomí a NIKDY jsem vědomě žádnou látku nepožila a neudělala jsem nic, co by je mohlo zklamat,“ vzkazuje všem Jana Horáková.


Vyjádření klubu SKC Prostějov k dopingové kauze Jany Horákové

Jana Horáková měla na loňském mistrovství světa horských kol pozitivní dopingový test na clenbuterol. Mezinárodní sportovní arbitráž v Lausanne ji ve včerejším rozhodnutí uložila dvouletý zákaz činnosti, vlivem čehož Jana Horáková přišla o účast na OH v Londýně. Rozhodnutí mezinárodní sportovní arbitráže předcházel omilostňují verdikt disciplinární komise ČSC, který Janu Horákovou začátkem letošního roku zbavil obvinění. Proti tomuto rozhodnutí si však podala odvolání mezinárodní cyklistická unie UCI, o němž rozhodovala právě arbitráž v Lausanne.

Stanovisko SKC Prostějov:
Z pověření výkonného výboru, trenérů, závodníků a většiny členů SKC Prostějov Vám posílám stanovisko k rozhodnutí mezinárodní sportovní arbitráže v Lausanne, týkající se  naší dlouholeté členky a reprezentantky Jany Horákové. Jana Horáková od počátku své aktivní kariéry úzce spolupracovala s našim klubem a našimi trenéry. Jedná se o vzornou reprezentantku České republiky a našeho klubu. Svým přístupem ke sportu, k životosprávě i morálně volními vlastnostmi byla a stále je velkým vzorem pro ostatní naše mladé sportovce. Z řady důvodů, z nichž některé níže uvedu, jsme pevně přesvědčeni, že Jana Horáková vědomě či úmyslně neužila nepovolenou látku a s rozhodnutím Mezinárodní sportovní arbitráže nemůžeme souhlasit.
Absolvovali jsme společně řadu výcvikových táborů, závodů, lékařských prohlídek a nikdy jsme nebyli svědky užití nepovolených látek. Dokonce i povolené podpůrné prostředky, které měla od klubu k dispozici, užívala minimálně a neměla je nikdy v oblibě. Nikdy neprojevila o nepovolené podpůrné látky zájem a k jejich užívání se stavěla negativně. Stejně tak i SKC Prostějov se k užívání nepovolených látek stavěl kategoricky záporně a nikdy i v dlouhé minulosti nebyly tyto nepovolené prostředky v klubu používány.
V cyklistických disciplínách jako je BMX a 4X, kterým se Jana Horáková věnuje nemá užívání clenbuterolu prakticky žádný význam, což bylo potvrzeno i vyjádřením sportovních lékařů, které Jana Horáková při své obhajobě předložila. Navíc četnost antidopingových kontrol, které Jana absolvovala, zejména ta z 27.8. 2011 na dráhovém MČR, těsně před odjezdem na závody do Švýcarska, kde jí byla látka zjištěna, jasně prokazují, že tuto látku neužívala. Nepoužívání clenbuterolu potvrdila i analýza vzorku vlasu, kterou Jana podstoupila a kterou při své obhajobě rovněž uplatnila před jednáním disciplinární komise, a které toto zohlednila při omilostňujícím verdiktu.
V poslední době se objevila celá řada případů, kdy došlo u sportovců  ke zjištění clenbuterolu v jejich těle. Prokázalo se, že tuto látku je možno získat nevědomě konzumací potravin, což bylo rovněž před jednáním disciplinám komise doloženo. Jako příklad uveďme zjištění clenbuterolu u více stovky mladých fotbalistů na MS v Mexiku, a protože byl clenbuterol objeven v potravinách jídelny, kde se tito sportovci stravovali byli zbaveni viny.Samotný pozitivní test našel tak malé množství, že je téměř na hranici měřitelnosti, kdy toto poukazuje na fakt, že se clenbuterol dostal do těla Jany Horákové požitím potraviny, která tuto látku obsahovala. V tomto množství navíc látka nemůže sportovci při sportovním výkonu přinést jakýkoliv prospěch. Jde o látku běžně se vyskytující v masu a mléce a vůbec v živočišných produktech. Tento výskyt je způsoben využíváním clenbuterolu v živočišné výrobě a to hlavně díky jeho schopnosti stimulovat nárůst svalové hmoty a redukovat tuk, a tak vede k produkci kvalitnějšího a v nákladech na výrobu levnějšího masa a vše ještě navíc v kratší době. V Evropské unii a USA je sice jeho použití jako samostatného stimulantu ilegální, nicméně jsou relevantní informace o použití ve Španělsku, Francii, Irsku, Mexiku a zejména Číně a Mexiku. V EU je dle mých znalostí maximální povolený residuální limit clenbuterolu 0,1 mikrogramů/kg masa, 0,5 mikrogram/kg jater a ledvin a 0,05 mikrogramů/l mléka. Tedy s ohledem na níže uvedené zdroje, ale i obecné vědecké poznatky, je v podstatě faktem, že se tato látka objevuje v běžných potravinách v množstvích, které zůstává po určitou dobu v lidském těle detekovatelné. Obsah clenbuterolu není na žádném z mastných výrobků uváděn a mastné výrobky nejsou na obsah této látky plošně a systematicky testovány.

Petr Šrámek, předseda SKC Prostějov


Oficiální stanovisko Jany Horákové

„Z toho, co se kolem mě děje, jsem neuvěřitelně zklamaná a v šoku. Nemůžu tomu stále uvěřit a považuji to za svou životní křivdu. Jsem si vědoma, že jakýmkoli rozhovorem či prohlášením rozhodnutí mezinárodního Arbitrážního soudu v Lausanne nezvrátím a pravidla nezměním, ale přesto mi to nedá a pár slovy se k celé věci vyjádřím.
To, že se látka v mé moči našla, popřít nemohu. Na druhou stranu mi nebylo umožněno, abych porovnala DNA moči se svojí DNA. Udělala jsem vše, co bylo v mých silách, abych dokázala svou nevinu. Například jsem podstoupila i analýzu vlasu, která prokázala, že se o doping nejednalo a tudíž šlo o náhodné požití neterapeutické dávky. Neterapeutická dávka nemohla na moji výkonnost mít jakýkoli pozitivní vliv a případně moji výkonnost zlepšit, ba naopak po vyjádření doktorů odborníků mi mohla v danou chvíli uškodit. Paradoxem je, že clenbuterol pro mé sportovní odvětví nemá žádný význam. Dle těchto skutečností nemůže být v mém případě používáno slovo doping! Žádné léky neužívám a ani jsem neužívala. Pro mě možným vysvětlením je požití této látky z kontaminované stravy. Což se v dnešní době stává, jak je patrno z jiných podobných případů.
Jsem sportovec, který doping neuznává a který zastává „čistotu“ sportu a fair play. Nikdy bych se k něčemu takovému, jako je doping, nesnížila. To říkám s naprosto čistým svědomím a nic na tom nemění ani má dopingová kauza.
Díky této kauze jsem pochopila, že vše není černobílé, jak se může na první pohled zdát. Chci, aby se proti dopingu bojovalo, ale to co se z pohledu mých očí děje v zákulisí je čistý „hon na čarodějnice“ a velice slušný bussiness pro určitou skupinu lidí.
Mrzí mě, pokud tímto případem je poškozeno jméno Českého svazu cyklistiky, mých sponzorů, cyklistiky a BMX obecně. Chtěla bych se jim tímto omluvit a zároveň poděkovat za to, že mi věřili a věří a že stojí na mé straně. Moc si toho vážím. Českému svazu cyklistiky bych chtěla poděkovat, že zohlednili i lidské hledisko a slepě nepředčítali pravidla, jak je tomu v případě Arbitrážního soudu v Lausanne. Snad mým „věřitelům“ a fanouškům budiž útěchou, že já mám čisté svědomí a NIKDY jsem vědomě žádnou látku nepožila a neudělala jsem nic, co by je mohlo zklamat.“

Jana Horáková
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...