Dobré ráno, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Dosud příznivý vývoj okolo nákazy COVID-19 otevřel různým sportům v ČR možnost znovu rozjet své soutěže či pořádat jednorázové akce a turnaje. Teoreticky se to týká i nohejbalu, kde se už delší dobu přetřásají různé varianty opožděného startu ligových bojů družstev. Momentálně to však vypadá, že k tomuhle logickému kroku vedení Českého nohejbalového svazu nepřikročí. Což naštvalo dlouholetého trenéra nohejbalistů TJ Sokol I Prostějov Richarda Beneše (na snímku), který Večerníku poskytl svůj otevřený komentář.

Koronavirová epidemie má velký dopad nejen na běžný život každého člověka, ale velmi poznamenala i oblast sportu – a to nejen po ekonomické stránce. Veškeré soutěže byly přerušeny, mnohé dokonce zrušeny a část z nich se po téměř tříměsíční přestávce bude dohrávat. Svazy jednotlivých sportů celou situaci průběžně monitorovaly a připravovaly při případném rozvolnění karantény další průběh svých soutěží.
„Český nohejbalový svaz si počínal a bohužel dál počíná celou dobu přesně opačně,“ rozčiluje se Beneš. „V době nouzového stavu zavřel své kanceláře, s oddíly přestal na dva měsíce zcela komunikovat, a pokud použiji černý humor, tak se zdálo, že je celý Výkonný výbor nakažen epidemií a většina členů mu již podlehla! Nebylo tomu tak...,“ použil prostějovský nohejbalový šéf i trochu sarkasmu.
Následně předložil argumenty pro své pocity. „V době, kdy většina jiných sportů již rozhodla o pokračování svých soutěží, vydal ČNS pro oddíly návrh nové jednokolové soutěže se všemi povinnostmi i sankcemi za nedodržení pokynů ve směrnicích včetně postupů a sestupů. Tedy stručně řečeno, v této době návrh zcela špatný a právně odporující Soutěžnímu řádu, s čímž většina oddílů nesouhlasila. Co je ovšem zarážející ještě víc, tento návrh předložil Výkonný výbor k elektronickému hlasování Radě svazu. Tedy orgánu, který je tvořen čtyřiatřiceti funkcionáři, z nichž určitě téměř polovina nemá ponětí o situaci v ligových oddílech a který prakticky nemá žádné pravomoci k případným změnám, dodatkům či rozhodnutím,“ divil se Richard Beneš.
Co tedy bude s letošní sezónou? „To žádný z oddílů prakticky neví! Podle rozhodnutí ČNS mají být v nejbližších dnech svolány Výkonný výbor a Rada svazu k řešení patové situace. Tam by podle prezidenta svazu Kamila Kleníka měl být předložen návrh na změnu hracího systému na podzim – jaro, jak je to u velké většiny jiných sportů. Podle mých dostupných informací však s touto změnou nesouhlasí dva naše nejlepší oddíly, loňský mistr a finalista extraligy Čakovice a Modřice.
Tento jejich přístup mě ovšem zaráží ještě víc, neboť si nedovedu představit, že například ve fotbale by Slavia a Plzeň se Spartou nechtěly v soutěži pokračovat. Za celou vzniklou situaci musím kritizovat vedení Českého nohejbalového svazu, které alibisticky přehazuje odpovědnost za letošní soutěže na Radu svazu a oddíly. Korunu všemu nasadil přímo prezident svazu, který v pořadu České televize 13. května prohlásil, že letošní ligové soutěže byly zrušeny! Jsem ze všeho hodně zklamaný a nejraději bych se po tolika letech usilovné práce na všechno vykašlal... Ale nohejbal mám natolik rád, že ještě budu dál bojovat.“
Prostějovský nohejbalový oddíl se prakticky až do konce února připravoval a nyní po rozvolnění epidemiologických opatření opět chystá na 1. ligu družstev mužů. Navíc chystá závěr letošního Poháru základních škol a rovněž Pohár firem. „Letos oslavíme padesát let od založení závodního nohejbalu v Prostějově, k čemuž pravděpodobně zorganizujeme menší turnaj trojic spojený s oslavou tohoto výročí. Kromě toho díky Statutárnímu městu Prostějov, Olomouckému kraji a vlastní jednotě dokončuje rekonstrukci venkovních kurtů započatou před dvěma roky. Zároveň hráči Sokola I nadšeně trénují na prvoligové boje, ovšem jakou formu soutěž bude mít a zda se vůbec uskuteční, to je stále nezodpovězenou otázkou,“ napsal Richard Beneš ve svém obsáhle kritickém zamyšlení.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...