Dobré odpoledne, dnes je úterý 23.4.2024
svátek slaví Vojtěch,
zítra Jiří
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Bylo to krátké, ale intenzivní. Prostějovská stopa v play off první ligy vlastně trvala jen šest dnů, které dělily jeho první a poslední čtvrtfinále, diváci si ale přišli na své. A neplatí to jen pro ty slávistické, byť větší radost zavládla právě v jejich táboře. Před týdnem nabízel PROSTĚJOVSKÝ Večerník analýzu šancí obou týmů a porovnával sílu na jednotlivých postech, nyní se tak nabízí detailnější rozbor toho, jaká byla nakonec realita.

Brankovišti vládl Hylák
V brankovišti došlo k nečekanému vývoji. Luboš Horčička byl jasně nejvytíženějším gólmanem celé základní části a měl lví podíl na tom, že se Jestřábi úspěšně vyškrábali až na pátou pozici. Právě jemu totiž mohli vděčit za zvládnutí mnoha vyrovnaných zápasů, kdy se trápila ofenziva a bylo k bodům nutné inkasovat maximálně jednu či dvě branky.
Vyřazovací část ho však nezastihla v ideálním rozpoložení. Na Slavii inkasoval smolné branky po střelách z prostoru brankoviště, kdy ho jeho spoluhráči nechávali na holičkách, doma si pro změnu jeho obrana dal jeden vlastňák, jednou nabila soupeři a nedokázala odtlačit protihráče z nebezpečného prostoru, aby nemohli tečovat.
Hrdinou s maskou na hlavě se tak v prostějovském kádru stal ten, od nějž se to vůbec nečekalo. Jakub Neužil prožil v sobotu večer velký den, když lapil plných třiapadesát střel slávistů, k tomu byl navíc bezchybný již o den dříve, když dochytával třetí čtvrtfinále. Play off ale přináší právě tyto příběhy a ne jeden z fanoušků se nahlas či alespoň v duchu ptal, jak by to dopadlo, kdyby dvacetiletý mladík dostal důvěru již dříve.
To Milan Razým, Jan Srdínko a Roman Málek nemuseli podobné starosti řešit. Spolehnout se mohli na Alexandra Hyláka a tento třicátník s dvěma tituly v dresu Košic prokázal své zkušenosti. Navíc se mohl spolehnout na hráče před sebou, kteří úspěšně bránili dorážkám. Pouze v prvním duelu se nechal zaskočit dvěma přesilovkovými střelami od modré. Navíc měl štěstí na správně postavené tyče, případně ho protihráči neomylně trefovali.

Velký rozdíl v obraně
Velký rozdíl mezi oběma týmy nastal v obraně. Bylo všeobecně známo, že jestřábí defenziva není v ideální situaci. Téměř zoufale se čekalo na konec Břeclavi v druholigovém play off proti Porubě, ten však nastal až v pátek večer, takže Daniel Kolář byl k dispozici pouze na poslední mač. Prostějovský realizační tým měl k dispozici jen šest zdravých beků, jeden z nich je navíc ještě juniorem a další teprve čerstvě mužem.
To Slavia měla i bez Pavla Kolaříka, jenž všechny duely sledoval pouze ze střídačky, velice širokou a zkušenou sestavu, která si dokázala sjednat pořádek před vlastním gólmanem. Celé mužstvo navíc hrálo velice zodpovědně směrem dozadu, takže se Prostějov jen zřídka dostával do brejkových situací.

Vyrovnané útoky Pražanů
S výše zmíněným souvisí i pohled na ofenzivu. Slavia byla schopna sestavit čtyři velice vyrovnané útoky, z nichž každý byl schopen rozhodovat zápasy. Nejvíce se činilo trio Mikulík, Šafránek, David Hruška, o své kvalitě přesvědčovala rovněž trojice Robinson, Vas, Markovič a prosadit se dokázali také Jiránek, Tuominen, Čermák i čtvrtá lajna Bahenský, Kašpařík, Ondráček. Prostě kvantita šla ruku v ruce s kvalitou.
Na straně Jestřábů to mělo k podobnému scénáři hodně daleko.
K dispozici byly jen tři kompletní formace, z nichž opravdovou hrozbu představovali jen Venkrbec, Luňák a Cetkovský. Ti se ve spolupráci s bekem Markem Drtinou postarali o všech pět vstřelených branek a pouze s jednou lajnou nelze v play off uspět. Nikdo další se nepřidal a zejména kvarteto Moskal, Novák, Šlahař, Illéš sbíralo pouze záporné body.

Fanoušci nezklamali
Jestřábi tak měli navrch v jediném aspektu – divácích. I slávističtí fandové se sice pochlapili a na domácí duely přišli v hojnějším počtu než v základní části, takže dvakrát padla v Edenu hranice dvou tisíc návštěvníků, ovšem nic to není proti velkému výjezdu prostějovských fans do hlavního města a už vůbec ne proti atmosféře při střetnutích na zdejším zimním stadionu.
Zaplněné sektory, propracovaná chorea, hlasité a neúnavné povzbuzování, i když skóre nebylo příznivé. Samo o sobě to ale na lepší výsledek nestačilo. Dál tak jde tým, jenž na ledě prokázal svou sílu i ambice a jenž věří, že dokáže postupně přitáhnout další a další příznivce.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...