Dobré dopoledne, dnes je čtvrtek 28.3.2024
svátek slaví Soňa,
zítra Taťána
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Hokejový Prostějov se chystá na své první prvoligové play off po třinácti letech, pro slávisty jde o návrat do vyřazovacích bodů druhé nejvyšší soutěže po dlouhých dvaadvaceti letech. Jenže zatímco Jestřábi prožívají po dlouhých letech boje ve spodních patrech první ligy nebo ještě o patro níž velký svátek, tak Slavia během tohoto období nepřetržitě hrála extraligu a dvakrát ji dokonce vyhrála, tudíž ji čeká nepříjemná povinnost favorita. A také pohled do sezónních čísel jednotlivců i mužstva jako celku vyznívá spíše ve prospěch Pražanů. S jedinou výjimkou, a sice bilancí vzájemných střetnutí. Těm jednoznačně kraloval Prostějov! A právě tato statistika dodává fanouškům Jestřábů optimismu. Do hlavního města se jich chystá hned několik stovek. Večerník bude mezi nimi přímo u toho!

Nakonec pouze jedna pozice, ale hned deset bodů a pětačtyřicet branek dělilo po dvaapadesáti kolech hokejisty Slavie a Prostějova. Jedním dechem je ale nutné dodat, že ten hlavní rozdíl mezi oběma mužstvy nastal již v první čtvrtině. Během prvních třinácti kol slávisté prohráli jen na nájezdy v Kladně a hladce v Českých Budějovicích, zbývajících jedenáct duelů přivedli do vítězného konce. Devět z nich po šedesáti minutách, bitvy s Prostějovem a Kadaní na nájezdy. To znamenalo, že po úvodní čtvrtce měli na kontě dvaatřicet bodů.

Po zlém úvodu lepší finiš

Naproti tomu Jestřábi se rozjížděli pozvolněji. Poprvé zvítězili až v pátém kole nad Třebíčí, v první části se radovali už jen proti Mostu, Litoměřicím, Ústí nad Labem a Přerovu, což do kupy s remízami proti Benátkám, Slavii a Šumperku dalo šestnáct bodů. Tedy poloviční zisk než jejich nynější soupeř. Při pohledu na momentální formu už je to ale jiné. V závěrečné čtvrtině Jestřábi nebodovali pouze doma s Kadaní, v Jihlavě a na Kladně, naopak sedmkrát neztratili ani bod a proti Ústí i Šumperku se jim podařilo zlomit prokletí nastaveného času a dvakrát zvládli prodloužení. V součtu plných šestadvacet bodů. Sešívaní ve stejném časovém úseku rovněž třikrát vyšli zcela naprázdno, když nebodovali právě s Prostějovem a dále s Jihlavou a Havířovem, k tomu přidali šest plných a tři dvoubodové výhry. Od poloviny ledna tedy získali pětadvacet bodů, o jeden méně než jejich čtvrtfinálový vyzyvatel.

A ještě větším povzbuzením jsou vzájemné duely. V tom prvním brali Jestřábi alespoň bod, který jim proměněným trestným střílením zajistil Michal Dragoun, poté se ale prostějovským hokejistům podařilo v obou případech dobýt soupeřovu tvrz a zvítězit 2:1 a 5:4, když otočili i stav 0:3, na Hané pak slavili 3:2 díky dvojici Cetkovský - Venkrbec, které posbíralo hned pět bodů.

Brankoviště: fifty : fifty

Při srovnání jednotlivých řad je nejvyrovnanější situace mezi třemi tyčemi. Jak prostějovský Luboš Horčička, i jednička Slavie Alexandr Hylák se zařadili do absolutní špičky celé soutěže. Oba udrželi tři nuly a mají průměr kolem dvou a půl branky na zápas, v úspěšnosti je o přibližně půl procenta lepší dvojnásobný slovenský šampion v dresu Košic. O čtyři a půl roku mladší gólman týmu z Edenu navíc opanoval pořadí vychytaných výher, naopak někdejší mistr se Zlínem byl tím úplně nejvytíženějším mužem s maskou, když jako jediný překonal hranici tří tisíc minut a patnácti set zásahů.

Pražané mohou v případě potřeby sáhnout i po duu Tomáš Král - Dominik Frodl. Oba dostali několik příležitostí a zejména Frodl exceluje úspěšnější blížící se 94,5 procenta a průměrem 2,25, jeho čísla ale zkreslují jen čtyři odchytané zápasy. To na Hané se Jakubu Neužilovi oproti přípravě nedařilo a má velice nelichotivou bilanci v podobě průměru necelých osmi branek na utkání a procentuální úspěšnosti 81,4. V případě jakýchkoliv komplikací může vedení LHK sáhnout po opavské jedničce Dušanu Šafránkovi, který má do Prostějova vyřízeny střídavé starty a plní tak roli trojky.

barometr síly

50           50

Obranné pásmo: zkušenost Slavie

V defenzivě musí řešit vážnější potíže Jestřábi. Vinou zranění a několika podzimních odchodů jim v tuto chvíli zbyla jen šestice beků, které může po vypadnutí Hodonína doplnit z druhé ligy Daniel Kolář. V pořadí plus/minus se do kladných hodnot dostali ze zdravých hráčů Husák s Protivným a Rudlem, přičemž Mojžíš s Drtinou skončili jen těsně pod nulou. Právě Drtina je s deseti brankami na svém postu nejlepším kanonýrem celé soutěže a druhým nejpilnějším sběratelem bodů, dále už jsou to však hlavně nahrávači, zbylých jedenáct beků totiž dalo dohromady patnáct branek. Ve statistikách tak vyniká zejména Patrik Husák, jenž se jako jeden z mála dostal nad sto trestných minut.

To ve slávistickém táboře je situace vyrovnanější. O branky se téměř rovnoměrně zasloužili Pavlin, Knot, Hruška a Hraško, prvně jmenovaný navíc oslnil i v hodnocení plus/minus, jeho bilance +23 je nejlepší hned po kladenském duu Bílek-Stach. A platily rovněž obrovské zkušenosti čtyřicátníka Pavla Kolaříka i dalších někdejších extraligistů Milana Hrušky a Angela Krsteva, jenž se do Prahy vrátil v průběhu sezony z Litoměřic. A právě na jejich tisícovky odehraných zápasů bude Slavia spoléhat. V tomto směru bude u Jestřábů ležet tíha především na kapitánovi Pavlu Mojžíšovi, své odehráno má i Tomáš Protivný a také Patrik Husák. Defenzivní řady mohou být tím nejklíčovějším prvkem, který ale přece jen hovoří pro ještě loni extraligového účastníka.

barometr síly

65           35

Útočná třetina: osobnosti na obou stranách

V útočných formacích je velkou ztrátou pro Jestřáby vynucená neúčast Michala Dragouna, kterého si stáhla do svých služeb pražská Sparta a vzhledem k pravidlu o počtu odehraných zápasů ve vyšší soutěži, už jej Jestřábi ve zbytku sezony nevyužijí. A to je škoda nejen díky jeho průměru rovného bodu na zápas a bilanci 5+2 proti Slavii, ale chybět bude i Dragounova úspěšnost na vhazování a v neposlední řadě nepřeberné zkušenosti. Hlavní ofenzivní osobností tak bude Matouš Venkrbec, do pozice nejlepšího nahrávače se trochu překvapivě posunul Patrik Moskal, výtečnou formou těsně před play off disponovalo duo Jakub Šlahař - Lukáš Krejčík. Nastane také čas vhodný na zkušenosti a odhodlání Jiřího Cetkovského s Lukášem Luňákem, bojovnost Martina Nováka. Na lepší koncovku bude spoléhat Jakub Čuřík, své první mužské play off okusí Kuba Illéš, poznatky z Evropy i zámoří může uplatnit Dominik Volek.

Slavii Praha táhla v základní části bodově zejména trojice Čermák, Robinson a Markovič, kteří v součtu zaznamenali nad 130 zápisů. Velkými pojmy jsou také člen Klubu hokejových střelců David Hruška, držitel více než osmi stovek extraligových startů Pavel Kašpařík, oddílová ikona vracející se po zranění Tomáš Micka, maďarský reprezentant János Vas, někdejší hráč Znojma, Mladé Boleslavi či Sparty Milan Mikulík a velice dobře se uchytil Fin Henri Tuominen.

Na obou stranách tedy dost známých a kvalitních jmen, což slibuje ve všech zápasech kvalitní ofenzivní podívanou. Rozhodovat bude momentální forma.

barometr síly

58           42

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...