Dobré ráno, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Nejprve šest zápasů ve dvanácti dnech, poté stejně dlouhá zápasová pauza. Prostějovští Jestřábi si tak museli ve svém fyzickém fondu máknout na maximum a zabojovat o prvoligové body, aby se nyní naopak mohli zotavovat, než poprvé ve čtvrtfinále play off vyzvou pražskou Slavii. Právě jejich během základní části oblíbený soupeř se totiž stal pro svěřence Kamila Přecechtěla prvním sokem vyřazovacích bojů, kam prošli díky výhře v dohrávce nad Havířovem přímo. K průniku dál jsou nutné čtyři výhry a v sázce je vyrovnání historického maxima v podobě semifinálové účasti tehdejšího týmu HC z ročníku 2002/2003.

Ač v posledním kole nezískali prostějovští hokejisté ani bod, tak si o jedno místečko polepšili. Základ položili v pondělním střetnutí proti Havířovu, kdy s nimi neotřásla brzká inkasovaná branka a úspěšný obrat jim zajistil minimálně šestou příčku. Souběžně se středeční divokou prohrou 7:8 na Kladně totiž přišla pomoc z Přerova, kde domácí Zubři prohráli se Slavií Praha. Tento výsledek totiž určil, že při bodové rovnosti skončí nováček WSM Ligy vinou horších vzájemných zápasů až za Jestřáby. Svěřenci trenéra Kamila Přecechtěla tak obsadili vynikající pátou příčku.
Po dohrání základní části tak platí, že Prostějov skončil hned za čtveřicí hlavních favoritů Kladno, Jihlava, České Budějovice, Slavia Praha a zopakoval tak maxima někdejšího „hácéčka“ ze sezón 2000/2001 až 2002/2003. I díky tříbodovému systému a rozšíření počtu kol navíc stanovil vlastní bodový rekord, celkový součet po dvaapadesáti místo dříve hraných čtyřiceti kol totiž činí čtyřiaosmdesát bodů.
Nyní se mohou těšit na odměnu v podobě čtvrtfinále. Soupeřem jim bude Slavia, tedy ještě loňský extraligista a tým, na nějž dokázali v předešlých střetnutích hned třikrát vyzrát. Na úvod sice Pražané uspěli na Hané díky nájezdům, pak Jestřábi zvítězili hned třikrát v normální hrací době.
Samotná vyřazovací část začala již o víkendu předkolem Havířova s Litoměřicemi a Ústí nad Labem s Kadaní, lépe si na úvod vedli domácí. Po dohrání obou sérií vypsaných na tři výhry, k čemuž dojde nejpozději v pátek 26. února, přijde na řadu již zmíněné čtvrtfinále. Od něj se hraje hned na čtyři výhry a jisté jsou v tuto chvíli dva páry. Jestřábi se postaví Slavii a Přerov vyzve České Budějovice. V obou případech platí, že tabulkově výše umístěná mužstva mají výrazně zápornou vzájemnou bilanci. Začíná se v pondělí 29. února a jasno o postupujících do posledního předbarážového kola bude nejpozději v pátek 11. března.
Dlouhodobá část druhé nejvyšší soutěže skončila velkým triumfem kladenských Rytířů. Klub Jaromíra Jágra jako jediný pokořil hranici sta bodů a dvou set branek. A přitom doma i venku se našel úspěšnější celek, ale ve finálním výsledku nebylo co řešit. Velkou zásluhu na tom mají téměř čtvrtinově úspěšné přesilovky, tedy statistika, v níž jsou Jestřábi s necelými patnácti procenty předposlední. Horší už je pouze Most. Středočeši se totiž mimo jiné mohli spolehnout na ostrostřelce Bílka, dvorního nahrávače Stacha, od modré hrozícího Nashe. Stejně tak i v oslabení patří Kladno mezi nejlepší. Hned za nimi se umístily České Budějovice, tedy město, kde vládne hokejová euforie. Nejlépe to dokládá pohled na návštěvnost a průměr téměř pěti a půl tisíce lidí. To je se zbytkem soutěže neporovnatelné číslo. Druhý skončil s výrazným odstupem přerovský nováček následovaný Kladnem, jako čtvrtí
a poslední se přes průměr dvou a půl tisíce lidí umístili prostějovští Jestřábi. A právě s diváky souvisí i jedna nepříjemnost, a sice chování části obecenstva při nedávném derby s Přerovem. V závěru druhé dvacetiminutovky vhodili po chybě rozhodčího na led několik lahví a za nedostatečnou pořadatelskou službu budou pykat dvacetitisícovou pokutou. Rozhodlo o tom zasedání svazové disciplinární komise. Nad tento rámec se komise zabývala i zprávou delegáta, jenž v ní popsal zapálení světlic po skončení duelu i nutnost zásahu mezi oběma tábory.
V dosud posledním domácím mači proti Havířovu se však žádný incident neodehrál a hráči i trenéři si pochvalovali velkou účast i povzbuzování. „Takhle bych si představoval, aby to fungovalo po celou dobu, co tady budu. Jsem nadšený, i klukům to pomáhá, pod takovou atmosférou se hokej hraje úplně jinak. Všechno je snazší, lehčí, všude jste rychleji a i vnitřní nasazení je úplně jiné, než když je tu ticho jako v kostele,“ těšilo kouče Kamila Přecechtěla.
Pro své hráče připravil nejprve kratší volno. „Od pondělí se už budeme připravovat na pražskou Slávii, abychom v play off potvrzovali to, co jsme nyní hráli, tedy dobrý hokej a získali nějaké to vítězství. Fanouškům bych rád vzkázal, aby si play off užili, vždyť v Prostějově dlouho nebylo! A aby chodili v hojném počtu a snažili se nás podpořit i v zápasech, kdy se nám nebude tolik dařit. Chceme dojít společně co nejdál,“ sdělil s optimismem ve tváři Přecechtěl.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...