Příjemnou noc, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

35 jestrabiPo pěti letech hostili Jestřábi zahraniční celek, tentokrát byl jejich soupeřem v přípravném duelu předposlední tým minulého ročníku nejvyšší soutěže Polska. S Toruní svedli naši hokejisté naprosto vyrovnaný souboj a nakonec mohutným finišem sahali po remíze, která jim pouze o chloupek unikla. Po pěti přátelských zápasech tak mají vyrovnanou bilanci dvou vítězství, jedné remízy a dvou porážek.

LHK Jestřábi Prostějov – TKH Toruň 4:5 (0:1, 2:3, 2:1)

Branky a nahrávky: 32. Konečný (Handl, Jedlička), 36. Šebek (Zachar), 46. Zachar (Matoušek, Šebek), 47. Žajgla (Stráněl, Kryl) – 16. Borovanský (Porebski), 24. Minge (Borovanský), 34. Kalinowski (Malát, Bomastek), 40. Kalinowski (Lang, Porebski), 41. Kalinowski (Malát, Bomastek).
Rozhodčí: Přikryl – Nazad, Trunečka.
Vyloučení: 4:6. Navíc: Dufka 10 minut. Využití: 1:1.
Diváků: 358.

Sestavy – Prostějov: Vydržel – Mašek, Kolibár, Paška, Kaluža, Peštuka, Tomiga, Finkes, Dufka – Handl, Duba, Smejkal – Šebek, Matoušek, Zachar – Žajgla, Kryl, Stráněl – Jedlička, Berčák, Konečný. Trenéři: Petr Zachar a Martin Kužílek.
Toruň: Plaskiewicz (41. Bojanowski) – Gula, Lang, Koseda, Skrzypkowski, Porebski, Lidtke - Bomastek, Kalinowski, Malát – Jankowski, Wrobel, Dziegiel – Gosciminski, Borovanský, Marmurowicz – Pieniak, Husak, Minge – Kuchnicki. Trenéři: Jaroslaw Lehocki a Tomasz Jaworski.

Hanáci bez dvou veteránů, Kumstáta a Černého, zpočátku svého protivníka jen oťukávali, ten se zachoval podobně. První větší šanci tak příznivci viděli až v 10. minutě, kdy v oslabení ujel Smejkal, jenže sólo nedokázal úspěšně zakončit. Na druhé straně prošla Wrobelova šikovná teč těsně vedle, aby vzápětí pláchnul do nájezdu Šebek se stejným vyústěním jako v případě Smejkala. Ten si totéž zopakoval ještě jednou v 15. znovu během oslabení, ovšem to už měli hosté víc ze hry a tlačili. Vyústěním jejich aktivity se stal vedoucí gól, který v 17. minutě bekhendovou dorážkou vsítil Borovanský – 0:1. Reagoval kdo jiný než agilní Smejkal, ale tentokrát jeho pokus zastavila tyč.

Na přelomu úvodní a druhé třetiny měl domácí mančaft výhodu půldruhé minuty trvající přesilovky, v níž byl dvakrát blízko vyrovnání Duba. Bohužel nedal a toruňská družina následně zvýšila zásluhou Mingeho potrestání defenzivní nedůslednosti LHK – 0:2. Jestřábi se však trefy za svůj zlepšený výkon zaslouženě dočkali, a to v 32. z hole juniora Konečného, jenž tak zaznamenal svou první branku v mužské kategorii – 1:2. Odstartoval tím nejrušnější pasáž utkání s častými změnami stavu. Nejprve Kalinowski finalizoval obří závar důraznou dorážkou, poté Šebek v početní převaze ošálil celou obranu TKH i Plaskiewicze efektním průnikem z rohu kluziště a minutu před sirénou využili přesilovku rovněž Poláci, když krásný ťukes zakončil Kalinowski do odkryté svatyně – 2:4.

Branková divočina pokračovala hned zkraje poslední části, neboť Kalinowski obětavou rybičkou zkompletoval svůj hattrick – 2:5. Prostějovany ovšem ani výraznější ztráta nijak nerozhodila, pořádně šlápli do pedálů (spíš tedy do bruslí) a zbytek střetnutí jasně ovládli. V rozmezí 66 sekund 46. + 47. minuty dotáhli na rozdíl jediného gólu ukázkovým blafákem Zachara a pohotovým důrazem Žajgly, přičemž oba útočníci prokázali výbornou orientaci před střídajícím Bojanowskim – 4:5. Pak už to bylo jen o tom, jestli naši borci dokážou ještě víc vymačkat polský hokejový citrón. Navzdory několika vyloženým příležitostem i závěrečné power play nedokázali, tudíž hosté s vypětím všech sil uhájili těsné vítězství.

Dodatečné nájezdy? Jestřábům v nich svitla naděje na alespoň dílčí radost, protože díky Handlovi a Dubovi vedli 2:0. Zachar, Matoušek ani Konečný však následně neuspěli, zatímco Borovanský, Gosciminski a Minge stanovili výsledek nájezdové loterie na 2:3.

Pohledem aktérů
Petr Zachar (trenér LHK Jestřábi Prostějov): „Z naší strany to nebylo špatné utkání. Bohužel jsme, stejně jako v Břeclavi, nevyužili hned v první třetině dva samostatné nájezdy plus další tři šance dva na jednoho, naopak jsme místo toho gól sami dostali. Což byla škoda, všechno se mohlo vyvíjet jinak. Doplatili jsme také na hrubé chyby před vlastní bránou, které soupeř potrestal. Po herní stránce však zápas měl slušnou kvalitu a šlo o dobrou přípravu.“
Michal Borovanský (útočník TKH Toruň): „Ze začátku se to pro nás vyvíjelo dobře a udělali jsme si náskok, ale potom jsme domácí podcenili. Oni snížili, nakonec můžeme být rádi za udržení těsné výhry. Celkově to bylo utkání solidní úrovně, na rozdíl od našeho předchozího zápasu ve Vsetíně se dnes hrálo víc technicky a hokejově. Pro mě i další české kluky v týmu je určitě příjemné pobývat dva týdny doma v České republice, po Vsetínu a Prostějovu nás čeká ještě Havířov a Šumperk. Pak už startuje polská liga.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...