Dobré dopoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Doma je favorit na jaře zatím suverénní, ze tří zápasů má tři vítězství při skóre 10:0

1sk logoPrvní dílčí mety dosáhli fotbalisté 1.FK Prostějov po dvacátém dějství skupiny „E" Moravskoslezské divize. Díky vydřené sobotní výhře nad Šumperkem se posunuli ze čtvrtého místa na třetí právě před svého soupeře, který jim dal ve vzájemném souboji pořádně zabrat. Teď mají Hanáci deset zbývajících kol soutěže na splnění hlavního cíle v podobě ukořistění stříbrné příčky znamenající velmi pravděpodobně kýžený postup do třetí ligy. Momentálně jsou druhé Mikulovice s tříbodovým náskokem...

Opatrný úvod přinesl dva slabé pokusy domácích a pak velmi nebezpečnou situaci před jejich bránou. Měla podobu přímého kopu ze sedmnácti metrů, který Můčka poslal kousek nad. Papírový favorit zůstal v klidu a na konci zahajovací čtvrthodiny udeřil. Ve 12. minutě ještě po hezkém uvolnění a centru Pospíšila trefil Zatloukal hlavou pravou tyč, ale o dvě minuty později už přišla krásná gólová akce. To Zelenka prostrčil uličkou středem hřiště Pospíšilovi, jenž sám před Kameníkem ještě posunul doleva úplně volnému Zatloukalovi a ten nezadržitelně poslal míč do odkryté svatyně. Hosté kontrovali dvěma situacemi, při nichž efkáčku znovu zatrnulo. V 18. minutě Horák uvnitř vápna dobře zpracoval balón a ranou ze čtrnácti metrů zakončil těsně vedle, ve 20. Gábor využil mrtvého ofsajdu k přelobování vyběhnuvšího Bureše (naštěstí i s bránou).

V polovině prvního poločasu potkala Hanáky nepříjemná personální rána, když si špílmachr Zelenka pochroumal stehenní sval a musel předčasně odstoupit ze hry. Bez něho měla Jurova parta viditelné problémy při přechodu do útoku, vázla kombinace. Přesto mohl ve 27. Hloch zvýšit vedení, jenže ve slibné pozici hlavou špatně trefil výborně kopnutý roh Dostála. A poslední hrozbu do přestávky znamenala střela střídajícího Fládra zpoza velkého čtverce půldruhého metru mimo levé šibenice. Zbytek času před odchodem do šaten následně proběhl bez vzrušení.

Zajímavost dlouho chyběla i druhé půli. Prostějované neriskovali a hlavně pozorně bránili, o aktivitu se snažící soupeř nedokázal přes pevnou defenzivu až na výjimky proniknout. Až v 65. Olejník pálil z nadějné parkety vlevo dva metry vedle bližší tyče. Už sedm minut předtím a také chvíli poté dvakrát zakončoval Svozil, kterému obě jedovky tečovali protihráči. Poprvé vyboxoval Kameník, podruhé míč o decimetry minul levý vinkl. V této fázi střetnutí již 1.FK přibýval prostor k rychlým brejkům, na konci jednoho z nich Zatloukal hlavou těsně nedosáhl na skvělý centr Svozila.

Pojišťovací trefa tak přišla v 74. minutě, kdy šumivku Fládra vyrazil Kameník do strany a pohotový Pospíšil zblízka s trochou štěstí úspěšně dorazil - 2:0. I když se mladý šumperský tým opravdu snažil, do žádné příležitosti jej obranné povinnosti výtečně plnící mančaft domácích nepustil. Naopak skóre mohl ještě zvýraznit po obrátce velmi agilní Svozil, jehož schovaná střela z levé strany proskákala o píď vedle vzdálenější tyče. I z dvoubrankového vítězství však mohl mít se svými spolubojovníky zaslouženou radost.



hlasy treneru_trhak
FRANTIŠEK JURA - 1.FK Prostějov:

„Během utkání sice byly pasáže, kdy se nám nedařilo, ale kluci celý zápas ohromně odedřeli s maximálním nasazením. Většinu prvního poločasu jsme hráli velice dobře a zaslouženě dali vedoucí gól, potom jsme před přestávkou už neměli míč tolik na svých kopačkách. Bylo to takové nahoru dolů, proto jsme si v šatně říkali, že musíme balón víc držet na zemi. Po přestávce to docela šlo, i když si dokážu představit herně lepší výkon s více kombinacemi. Jenže tentokrát šlo spíš o boj a dřinu proti silnému soupeři a my jsme hlavně šťastní, že jsme náročné střetnutí zvládli. Šumperk má kvalitu, hrál po zemi a snažil se o běhavý útočný fotbal, takže máme za sebou určitě nejtěžší jarní bitvu. Tím víc, že se brzy zranil Lukáš Zelenka a mančaft dokázal zvítězit i bez něho. Střídající Zdena Fládr podal fantastický výkon stejně jako Martin Svozil, oba útočníci i komplet obrana, prostě celé mužstvo. Vyzdvihnout přitom musím čtyřčlennou zadní řadu, zejména Tomáš Hunal s Ivošem Zbožínkem si vedli znamenitě. Skvělý týmový výkon potřebujeme zopakovat za týden v dalším utkání doma proti Novému Jičínu, byť se asi budeme muset obejít bez Lukáše Zelenky. S jeho zadním stehenním svalem to nevypadá dobře, v pondělí půjde v Praze na vyšetření."



PETR STRNAD - FK SAN-JV Šumperk:

„Rozhodl důraz v šestnáctce. Nám citelně chyběl, zatímco domácí mají vepředu hodně dobré útočníky Pospíšila se Zatloukalem. V poli byla podle mě hra vyrovnaná, možná jsme měli chvílemi i navrch. Ale jen po vápno, což je málo, zápasy se rozhodují uvnitř šestnáctky. A tam jsme si počínali jalově, podobně jako v prvním jarním utkání na hřišti Dolního Benešova. Důrazné zakončení útoční hráči v sobě buď mají, nebo nemají, těm našim momentálně chybí. Především venku, naopak doma jsme schopni pravidelně dávat tři čtyři góly. Boj o druhé místo v tabulce je i po naší dnešní porážce dál otevřený a já si myslím, že bude vyrovnaný až do posledního kola. V konkurenci Prostějova a Mikulovic ale půjde o těžkou věc. Rozhodne zvládání domácích zápasů, a kdo přiveze víc bodů z venku."

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...