Dobré ráno, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Deváté kolo skupiny „B“ Lion sport I.B třídy Olomouckého KFS svedlo ve Smržicích souboj dvou celků z Prostějovska, když se proti domácím postavilo mužstvo z Jesence-Dzbelu. Teplota byla venku sice ideální, ale nárazový boční vítr signalizoval, že bude dělat po celý zápas komplikace. Smržice potřebovaly akutně získat tři body a od začátku duelu si za nimi šly. Jejich převaha ale střelecky nebyla dlouho využita. Diváci tak byli v napětí více než hodinu zápasu. Pak se ale podařilo svěřencům trenéra Zbožínka dostat do zaslouženého vedení, a to už do konce zápasu nepustili.

Stav před výkopem
Při pohledu na tabulku nejnižší grupy krajských soutěží bylo jasné, že mírným favoritem duelu budou hosté z Jesence, kterým se na startu sezóny dařilo pravidelně sbírat body, zatímco domácí ztráceli většinu zápasů těsným výsledkem. Při pohledu na hřiště ale bylo vidět, že Jesenec nepřijel zcela v kompletním počtu, takže se dalo očekávat, že se role favorita otočí.
Vývoj zápasu
Hned začátek zápasu ukazoval, že Smržice nepomýšlejí na nic jiného než na výhru. Od začátku hýřily aktivitou směrem dopředu a snažily se i za pomoci bočního větru, který jim hrál více do karet, dostávat do vážných příležitostí. Drtivá většina hry i šancí se tak odehrávala na polovině hostí, ale na poločasovém výsledku to vidět nebylo. Hosté ukázali svou produktivitu, když se ze své první návštěvy domácího vápna dostali do vedení. Domácími to sice na chvíli otřáslo, ale za chvíli se vrátili ke své kombinační hře, kdy hostům míč moc nepůjčovali. Dlouho ovšem bez kýžené branky, které se ale přece jen v první půli dočkali. Remíza tak byla především pro hosty po poločase hodně uspokojivá.
Ve druhé půli bylo jasné, že mírnou výhodu povětrnostních podmínek budou mít hosté. Aktivita ale zůstala na straně domácích a pokračovali ve velkém držení míče i v půli druhé. Jak čas plynul, bylo čím dál více jasné, že zřejmě rozhodne druhá branka. Ta se podařila vstřelit domácím a nedlouho poté vedení také navýšit. A i když se hostům ještě podařilo snížit, domácí místo zatažené obrany přidali další dvě branky a zápas dohráli v relativním poklidu.
Zásadní okamžiky
První dvě velké šance měla domácí družina, ale obě dokázala zblokovat hostující obrana. Hosté hned z první šance ukázali, jak by se mělo zakončovat. Chybu v obraně dokázal využít Poles, který si potáhl míč a uklidil ho k zadní tyči Adamíkovi branky – 0:1. I dál měli ale více ze hry muži okolo trenéra Zbožínka. Jenže dvě obrovské Vernerovy šance dokázal zlikvidovat brankář Hensl. Navíc moc nechybělo a Jesenec utekl na rozdíl dvou branek, střílený centr Dominika Lišky skončil po teči jednoho z bránících hráčů jen těsně za levou tyčí. Vyrovnávacího gólu se dočkali domácí hráči po půlhodině hry. Centrovaný míč zastavil vítr přímo u Kotlára, který prvním pokusem na brankáře nevyzrál, ale dorážka už byla pouhá formalita – 1:1. Za minutu mohl skóre tentýž hráč i otočit, jenže jeho technickou střelu zase vytáhl brankář Hensl. Důležitý moment přišel také vinou zranění, kdy musel hostující stoper Burian opustit hřiště po nešťastném došlapu. Na konci poločasu vyzkoušel pozornost domácího brankáře Poles z trestného kopu, ten byl však připraven zasáhnout.
Druhý poločas začal poměrně hekticky a na obou stranách se střídaly chybné rozehrávky. První vážnější šanci měli hosté. Po rohovém kroku měl brankář velké štěstí, že míč skončil přímo pod ním. Další šanci měli domácí, i když se míče ani nedotkli. Riskantní malá domů na slepo málem skončila až v brance Hensla. Hluchou pasáž ukončila pětašedesátá minuta. Martin Liška se prodral až do vápna, ale z úhlu už pouze trefil domácího brankáře. Ten nelenil a hned vyslal své útočníky do protiakce. Kalandřík se ocitl sám na levé straně a bombou na přední tyč hodně zaměstnal brankáře hostů, který si připsal další brilantní zákrok. Po rohovém kopu už byl ale i on bezmocný. Obrana Jesence nedokázala míč odkopnout pryč a na konci krásné kombinace stál Štěpán Verner, který neměl složitou úlohu dopravit míč do sítě – 2:1. O chvíli později bylo v domácím táboře ještě veseleji. Centrovaný míč Kratochvíla si skvěle našel Kotlár a levou nohou přidal svou druhou branku v zápase – 3:1.
Už to vypadalo, že je zápas rozhodnut. Domácí drželi svého soupeře daleko od branky. Jenže čtvrthodiny před koncem si postavil míč k přímému kopu ze zhruba pětatřiceti metrů hostující kapitán Poles a lépe už vypálit nemohl. Prudký projektil dopadl až pod víko domácího brankáře a bylo zaděláno na drama – 3:2. Drama ale velmi brzy utnul domácí kapitán Klus. Do otevřené obrany se dostali domácí v hojném počtu a Poles dokončil práci útočníků z dorážky – 4:2. Šanci na drama poté spálil Burget, jehož hlavička z těžké pozice branku nenašla. Tečku za zápasem tak udělal svým třetím gólem Kotlán, když mu míč znovu perfektně nachystal střídající Kratochvíl – 5:2. Poslední minutky už tak byly pouhou formalitou.
Osobnost utkání
Na straně domácích nemůže být pochyb o autoru hattricku Robinu Kotlárovi. Ten dělal velké problémy už v první půlhodině na pravé straně zálohy a po přesunu na hrot začal být nebezpečný i pro hostující branku. Z hostujících hráčů zahrál velmi dobře Poles, ale nejvíce vynikal i přes pět inkasovaných branek brankář Hensl. Ten dlouhou dobu držel naděje Jesence na bodový zisk fantastickými zákroky. A ani jedna z pěti branek určitě nejde na jeho vrub.
Zajímavost duelu
Největším problémem zápasu byl jistě nepříjemný vítr, který si s míčem často pohrával, a chvílemi nikdo nevěděl, kam doopravdy spadne. K vidění tak byla spousta nepřesných autů a rohových kopů, které ale byly někdy paradoxně nebezpečnější než bez větru. Velmi zajímavě řídil zápas také sudí, který hodně nechával hru plynout a hraniční zákroky povětšinou pouštěl. Pro průběh hry však jen dobře, celkově utkání opravdu zvládl.
Atmosféra střetnutí
Velice poklidná. V krásném areálu ve Smržicích byla na lavičkách spousta místa a diváci dílem pandemie i nepříjemného větru dodrželi také předepsané maximum padesáti osob. Na hřišti se také nic převratného nedělo. Oba celky hrály poměrně v klidu a přílišné emoce mezi oběma tábory se nekonaly.

Pozápasové hodnocení trenérů
Ivo ZBOŽÍNEK – TJ Smržice:
„Utkání ovlivnil velmi silný vítr, který hrál v první půli spíše pro nás, ale nedokázali jsme toho pořádně využít. S celkovou hrou jsem v první půli spokojený nebyl. I když jsme šance měli, výkon nebyl dost dobrý, měli jsme se dostat do vedení. Ve druhé půli se náš výkon zvedl. Rozhodují samozřejmě branky, které když naše mužstvo dá a potřebuje je jako sůl, dokáže se uklidnit a hraje se mu o hodně líp. Spokojený jsem se třemi body, ale podle mě jsme měli vést už po první půli, zápas by pro nás byl klidnější.“
Petr ULLMAN – zastupující trenér SK Jesenec-Dzbel:
„Teď jsem ve špatné situaci, kdy se nám zranili někteří hráči. Já jsem mimo, kapitán Čížek, Tichý a další hráči chybí. Ještě včera jsme nevěděli, zda to vůbec dneska poskládáme. Včera se navíc naštval trenér Tichý, který řekl, že končí. Je otázkou, co bude dál. Já byl vybrán, že mám mužstvo vést dnes a příští týden, ale nemůžu sedět na dvou židlích, když trénuji v Konici. To bude muset také výbor vyřešit. Nemám klukům co vytknout. Makali, dřeli, domácím to nedali úplně zadarmo. Prohráli jsme se soupeřem, který byl efektivnější i lepší a zaslouženě vyhrál. I přes porážku ale můžeme odjet domů se vztyčenou hlavou.“

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...