Dobré dopoledne, dnes je neděle 29.9.2024
svátek slaví Michal,
zítra Jeroným
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Deváté kolo I.B třídy Olomouckého KFS skupiny B přineslo jedno ze tří regionálních derby zápasů. Do Smržic poslal uplynulou sobotu sloučený tým Jesence-Dzbelu. Očekávanému souboji nechybělo vskutku nic: branky, dramatická zápletka a pořádně vyhrocený závěr zápasu se šarvátkou. Ten byl bohužel výrazně ovlivněný šokujícím kolapsem Petra Ullmanna, kterého přímo z trávníku odvezla sanitka. Utkání se přesto dohrálo, hosté však ani přes tlak už nedokázali původně tříbrankové manko na poslední chvíli dorovnat.

Stav před výkopem
Pro oba celky šlo o velmi důležité utkání. Shodně se nacházejí na spodku tabulky jendé ze skupin nejnižší krajské soutěže, oba nutně potřebovaly vyhrát. I kvůli sebevědomí. Jesenec trvale nedává příliš gólů a prohrál poslední dva zápasy. Smržice zaznamenaly naopak více vstřelených branek, ale zároveň toužily ukončit čtyřzápasovou sérii proher.
Vývoj zápasu
Sobotní utkání nabralo obrátky už zkraje. Smržice se brzy dostaly do dvojnásobného vedení a kontrolovaly hru. Během prvního poločasu soupeři nedaly příliš prostoru a naopak pravidelně ohrožovaly branku Jesence-Dzbelu. Ten se zmohl jen na nesmělé pokusy z větší vzdálenosti. Celkově se mu nedařilo prosadit, navíc ztrácel řadu balónů. Oproti tomu Smržice kontrolovaly vývoj utkání a vypadalo to, že si v klidu dojdou pro výhru.
Ve druhém poločase pak sice domácí zvýšili na 3:0, poté ale Jesenec-Dzbel zabral. Postupně snížil na rozdíl jediné branky a byli to najednou hosté, kdo se tlačil do šancí. Bohužel pro Jesenec, produktivita zatím není jeho silnou stránkou. Tlak přesto gradoval, a to až do doby, kdy se sesul k zemi Petr Ullmann. Hra byla na dlouho přerušená, čekalo se na sanitku. Následně došlo k nastavení čtrnácti minut, gól však už nepadl, přestože mnoho nechybělo.
Zásadní okamžiky
První klíčové chvíle přišly už v 5. a 7. minutě: to se totiž trefily útočné opory Smržic Štěpán Verner a Kalandřík, po jejichž střelách šly domácí do dvoubrankového vedení – 2:0. Potvrzovalo se tak, co v předchozích zápasech Jesence-Dzbelu: tedy rychlý pád a posléze snaha o zmrtvýchvstání. To se ale jen tak nekonalo, naopak: Štěpán Verner totiž ve 28. minutě mohl skóre ještě navýšit, z vápna ale minul. Ve 35. minutě pak zahrozil z hranice vápna Kalandřík, brankář byl ale pohotový. Po následném rohu poslal Kiška míč z vnější strany do spojnice branky. Minutu nato vyslal Laštůvka spoluhráče na zteč, ten se ale dostal do ofsajdu. Posledním zajímavým momentem pak byla nepovedená střela Plevy, který ze solidní pozice poslal jen přízemní střelu, kterou v klidu lapil brankář. Celkově se dá říct, že Smržice poločasu kralovaly a mohly vést i vyšším rozdílem.
Druhá půle byla jiná. Nejdříve sice Štěpán Verner po nahrávce Kalandříka mířil mimo, ale pak přišel zlom. Tedy aspoň tomu vše nasvědčovalo. Emočně vypjatý duel totiž nezvládli Jan Burget s Kiškou, kteří se dostali do potyčky. Výsledek? Žlutá karta pro hostujícího borce a červená pro Kišku, který předtím povalil soupeře na zem. Byla z toho pranice, která by se určitě líbila některým raubířům v NHL. Rozhodčí však pro ni pochopení neměli. Smržice tak v situaci, kdy neměly ani hráče na střídání, musely jít do deseti. Paradoxně to nejprve domácím neuškodilo: Luža se totiž rozběhl, utekl soupeřům a poslal míč přesně k tyči – 3:0. Rozhodnuto ale ještě zdaleka nebylo.
Jesenec totiž začal tlačit. A v 68. minutě udeřil. Poles z bezprostřední blízkosti poslal míč k levé tyči – 3:1. V 76. minutě si musel Kollmann poradit s nebezpečným centrem hostí a v 79. minutě zahodil obrovskou šanci Petr Tichý, který se ještě dlouho poté chytal za hlavu. Z pěkné protiakce Kalandřík poslal míč do boční sítě. Utkání gradovalo a přispěl k tomu i gól z kopačky Polese, který se dokázal dostat s míčem ze strany na osu hřiště, otočit se kolem hráče a poslat míč k tyči – 3:2.
V 87. minutě ale nastalo nervydrásající drama. Ullmann skončil na trávníku a brzy k němu přispěchal lékař i spoluhráči. Bylo zle. Bez zjevného zavinění zůstal ležet až do příjezdu záchranky, nakonec hráč Jesence-Dzbelu a trenér Konice v jedné osobě skončil v nemocnici. To hodně ovlivnilo utkání, i když Jesenec se po dlouhém přerušení snažil ještě s výsledkem něco udělat. Ovšem marně. Díky třem bodům se tak Smržice dostaly před svého sobotního soupeře. Jesenec naopak tabulkou dále padá.
Osobnost utkání
Jiří Kalandřík patřil k nejviditelnějším hráčům na hřišti. Dařily se mu rychlé kontry, vymýšlel akce, sám také zakončoval. Byl jedním z hlavních důvodů, proč se Smržicím podařilo zvítězit. Utkání mu zkrátka vyšlo, i když vzhledem k počtu šancí mohl klidně vsítit více než jen jeden gól.
Zajímavost duelu
Zajímavostí by se našlo plno, zejména těch negativních. V první řadě jde samozřejmě o kolaps Petra Ullmanna ale také bitku Kišky a Burgeta. Oba týmy navíc hrály v notně zalátané sestavě. Smržicím už tak v závěru nezbyl nikdo na případné střídání. A přestože oba týmy jsou známé tím, že mladíčky příliš nedisponují, tentokrát byl nejstarším hráčem s bídou čtyřicetiletý Roman Prokeš. To jsou věci!
Atmosféra střetnutí
Velmi vyhecovaná, se spoustou nečistých zákroků. Fanoušci, ač nepříliš početní, tomu také příliš nepřidali. Zejména pršely nadávky na rozhodčí po vyloučení Kišky. Část diváků žádala červenou spíše pro hostujícího borce, jiní naopak spílali právě Kiškovi. Na konci utkání hrozila v hledišti šarvátka, výměna názorů se obešla jen ve slovní rovině.

Pozápasové hodnocení trenérů
Ivo ZBOŽÍNEK – Smržice
„Dojem ze zápasu dost kazí ten zdravotní problém a příjezd sanitky. Jsme samozřejmě rádi za tři body, ale ani jsme si nijak nezakřičeli, na to opravdu nebyla nálada, hlavně si přejeme, aby byl Peťa v pohodě. V zápasu jsme byli v prvním poločase lepší, snažili jsme se hrát přes naše brejkové hráče. Bohužel i kvůli tréninkové morálce nám došla šťáva. Jesenec se naopak snažil do poslední vteřiny utkání vyrovnat.“
Petr TICHÝ – Jesenec-Dzbel
„Hodnotím to tak, že jsme opět předvedli na začátku chyby. A neplnili jsme, co jsme si řekli. Skládání týmu nás potrápilo, ale to tak máme celou sezónu. Celkově se to těžko hodnotí. Bylo to derby se vším všudy. My jsme se ale rozehráli až ve druhém poločase. Je vidět, že je na týmu deka. Svědčil o tom už jen nakrátko rozehraný roh těsně před koncem zápasu.“

Lion sport 1.B třída skupina „B“
9. kolo: Dub – Hněvotín 7:1 (0:1), 3x Šálek Josef, 2x Pazdera Jan, Hrabal David, Hronek Jiří – Šulc Jan, Leština – Velký Týnec 3:2 (2:2), Puchr Martin, Ženčuch Pavel, Hobler Jiří – Hrudník Stanislav, Pospíšil Jaromír, Smržice – Jesenec 3:2 (2:0), Verner Štěpán, Kalandřík Jiří, Luža Martin – 2x Poles Zbyněk, Kožušany – Moravský Beroun 5:1 (3:0), 2x Řehák Tomáš, Soušek Martin, Thomas Martin, Kundrt Petr – Lacman David, Loštice – Šternberk „B“ 6:1 (3:1), 4x Kneifel Vojtěch, Faltýnek Rostislav, Mikula Josef (vl.) - Záhora Jan, Doloplazy – Velká Bystřice 2:0 (1:0), Zábranský Jakub, Götzel Jan, Slatinice – Haná Pv 5:1 (3:0), 2x Denis Štefan, Valsa Ondřej, Šemro Zdeněk, Dostál Michal – Šnejder Radek

Průběžná tabulka po 9. kole:
1. Dub 9 9 0 0 40:6 26 1
2. Kožušany 9 8 0 1 30:12 24 0
3. Haná Pv 9 7 0 2 30:25 20 1
4. Slatinice 9 6 0 3 35:20 18 0
5. Loštice 9 5 0 4 27:20 15 0
6. Velká Bystřice 9 5 0 4 19:17 15 0
7. Moravský Beroun 9 3 0 6 20:22 12 0
8. Leština 9 4 0 5 15:18 11 1
9. Velký Týnec 9 3 0 6 23:19 9 0
10. Smržice 9 3 0 6 15:23 9 0
11. Doloplazy 9 3 0 6 11:22 9 0
12. Jesenec 9 2 0 7 20:37 7 0
13. Hněvotín 9 3 0 6 13:34 7 2
14. Šternberk "B" 9 2 0 7 14:37 7 0

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...