Dobré odpoledne, dnes je neděle 29.9.2024
svátek slaví Michal,
zítra Jeroným
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

115 let je skutečně dlouhá doba. Během tohoto období prostějovským fotbalem prošly tisíce hráčů několiak generací. Někteří se objevili, zase však rychle zmizeli. Jiní se naopak nesmazatelně zapsali do historie místního fotbalu, odehráli za něj pět i více let, dokonce někteří i celou kariéru. Řada hráčů se zapsala i v 1. lize, někteří dokonce zlatým písmem. Zejména 30. a 60. léta minulého století nabízela řadu takových osobností, vždyť půltucet borců hrajících ve „třicítkách“ za Prostějov se mohl pochlubit titulem se Slavií, řada jiných bojovala úspěšně za pražskou Spartu.

Také dnešní šedesátníci a sedmdesátníci z prostějovské líhně se dokázali prosadit v prvoligovém fotbalu, i když později toho za Prostějov moc neodehráli. A polovina 80. či 90. let? To je záplava dalších slavných jmen.
Večerník se proto rozhodl, že si je společně s vámi připomene. A zároveň se hromadně pokusíme „sestavit“ nejlepší fotbalovou jedenáctku i trenéra.
Kdo vás nejvíce zaujal? Prvorepublikové hvězdy? Dříči ze 60. let? Nebo novější mladá generace z období osmdesátek, devadesátek, či současní reprezentanti Prostějova? Kdo si zaslouží tu čest být vyhlášen mezi nejlepšími z nejlepších? To už necháváme na vás.
Připravili jsme pro vás seznam 24 jmen, který však nemusí nijak omezovat. Další a další hráči by si podobnou poctu nepochybně zasloužili: Jiří Vosyka, Tomáš Randa, Miloš Kýr, Petr Gottwald, Václav Šimon. Seznam je téměř nekonečný…
Obtížný úkol vybrat v tak bohaté fotbalové historii jen jedenáct hráčů náležitě oceňujeme: Ze všech hlasujících vylosujeme JEDENÁCT + JEDNU CENU. Na šťastlivce pak čekají hodnotné ceny jako například lístky na exhibiční zápas, předplatné PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, permanentní vstupenka na zápasy 1.SK Prostějov ve zbytku mistrovské sezóny 2019/2020, reklamní předměty nejčtenějšího regionálního periodika i jediného vyslance Prostějovska v profesionální soutěži. A co víc? Prémiovým bonusem bude volný vstup na galavečer prostějovského fotbalu.
Tam si můžete vychutnat opět okamžiky jeho největší slávy, a navíc budete moci potkat domácí hvězdy jako Ivo Viktor, nebo Rostislav Václavíček, ale také někdejší reprezentační ikony Kuku, Kollera, Bergera… A jak kdysi hlásal zábavný pořad se stejnojmenným názvem, možná přijde i kouzelník. V tomhle případě Pavel Nedvěd.
Nezapomeňte tedy poslat anketní lístek. Každý váš hlas se počítá, každý může být ten vítězný. Kterýkoli z nich navíc může hlasujícímu zajistit pěknou cenu a vzpomínku na neopakovatelnou akci...





34 anketa v



BRANKÁŘI
František ŠRÁM (*1911)
Byl příkladem klubové věrnosti, která se jen tak nevidí. Odehrál 144 zápasů v nejvyšší československé, případně protektorátní soutěži. A všechny za Prostějov. Byl u historicky největších úspěchů klubu, tedy dvou bronzů a jednoho stříbra v nejvyšší lize. Startoval také ve Středoevropském poháru.
Ivo VIKTOR (*1942)
Brankář označovaný za jednoho z nejlepších své doby na celém světěš. V lize odehrál přes 300 zápasů, mezi roky 1966 a 1977 pak zaznamenal 63 startů za reprezentaci. V roce 1976 figuroval v anketě Zlatý míč. Je držitelem medaile za zásluhy od prezidenta Václava Klause. V letech 1964, 1966 a 1977 je mistrem Československa.
Josef HRON (*1950)
Na sklonku kariéry působila v Prostějově také tato brněnská legenda. Takřka neprůstřelný gólman Zbrojovky zažil na Hané návrat časů druholigových. Patří k vůbec nejzkušenějším hráčům, kteří kdy za Prostějov nastupovali. Figuroval v zápise ve 246 zápasech.
Tomáš BUREŠ (*1978)
Rodák z Brodku u Prostějova. V mužských soutěžích zde působil pět sezón pod hlavičkou SK LeRK, naposledy byl jedničkou v roce 2015, kdy se vrátil už do klubu pod dnešní hlavičkou 1.SK. Mezitím v 1. fotbalové lize odchytal 121 zápasů za olomouckou Sigmu, Drnovice a Zbrojovku Brno.

OBRÁNCI
Vilém LUGR (1911–1981)
Narodil se v roce 1911, byl součástí slavné generace, která v 1. lize pro Prostějov získala bronzy i stříbro. Odehrál jako obránce 100 ligových zápasů. Později byl aktivním trenérem, koučoval například i v Polsku a Švédsku.
Karel BERNÁŠEK (*1912)
Další zástupce úspěšné generace, s níž bojoval v Prostějově na vrcholu ligy. Objevil se v Prostějově ve dvou sezónách, většinu kariéry odehrál za Zlín. Má za sebou skoro přes sto padesát zápasů v nejvyšší československé a protektorátní soutěži.
Otakar NOŽÍŘ (1917– 2006)
Zadák, který působil v Prostějově těsně po sestupu do 2. nejvyšší ligy. Na kontě měl 108 zápasů v lize, dále tři tituly se Slavií. Hrál ještě za Olomouc, kde také ukončil začátkem 50. let kariéru.
Rostislav VÁCLAVÍČEK (*1946)
Rodák z Vrahovic a zřejmě nejslavnější obránce pocházející z Prostějova. Vždyť je to šampion z LOH v Moskvě v roce 1980 a dlouholetý prvoligový fotbalista. V nejvyšší československé soutěži zaknihoval téměř 300 zápasů. Je držitelem ceny Václava Jíry, která je udělována osobnostem za mimořádný přínos fotbalu.
Tomáš HUNAL (*1973)
Velezkušený obránce, který zapsal v nejvyšší soutěži 350 zápasů. Sklonek kariéry odehrál rodák z Prahy za Prostějov velice úspěšně. Jako kapitán pomohl Prostějovu k postupu do MSFL. Svou kariéru ukončil v roce 2013 právě v dresu eskáčka.
Ivo ZBOŽÍNEK (*1977)
Přes tři sta zápasů v 1. a 2. lize má na svém kontě Ivo Zbožínek. Zahrál si například na Slovácku, pamatuje ale také zlatý věk Blšan a Drnovic. Během své kariéry byl velmi produktivní. Prostějovský rodák s ní ale ještě neskončil, nyní válí v I.B třídě za Smržice.
Aleš SCHUSTER (*1981)
Stabilní hráč aktuálního prostějovského kádru. Má za sebou působení v 1. i 2. lize, dále také angažmá v moldavském Kišiněvě. V Prostějově působí od roku 2016, i když momentálně hraje spíše jako defenzivní štít.

ZÁLOŽNÍCI
Václav BOUŠKA (*1910–1975)
Další člen úspěšné reprezentace třicátých let minulého století. S Prostějovem si připsal bronz, dále se Slavií tři mistrovské tituly. V lize odehrál 182 utkání. Objevil se také v reprezentaci včetně „B“ mužstva.
Antonín DUFEK (1913–1983)
Hráč, který má kompletní sbírku medailí tuzemské soutěže. Na vrchol se podíval stejně jako řada jiných hráčů Prostějova té doby se Slavií, stříbro s ní získal také. Bronzy naopak v Prostějově. Na Hané trávil čtyři předválečné sezóny. Zahrál si ve Středoevropském poháru.
Vlastimil ZEMAN (1929–2013)
Hráč, který zůstal a výjimkou vojny věrný fotbalovému Prostějovu. Se zdejším týmem hrál 2. nejvyšší soutěž, byl znám pod přezdívkou Bolóš. Po konci hráčské kariéry pokračoval jako trenér. Se Sigmou Olomouc se dokázal dostat mezi elitu. Koučoval také Zlín i Prostějov.
Pavel DYBA (*1944)
Dnešní sedmdesátník se proslavil zejména v dresu Sparty, odehrál za ni přes tři sta zápasů a získal dva mistrovské tituly. Byl proslavený vysokou produktivitou. Nastupoval také za Duklu Praha a Bohemians. Rodák z Prostějova, nastupoval za něj ale zejména v mládeži.
Pavel ZBOŽÍNEK (*1974)
Bývalý záložník má na svém kontě přes 160 utkání v 1. lize. V Prostějově nastupoval z kraje osmdesátých a devadesátých let, tedy i během krátkého působení Prostějova ve 2. lize a následně těsně před jeho návratem do ní. V 1. lize hrál za Drnovice, Brno či Žižkov.
Lukáž ZELENKA (*1979)
Další bývalý Sparťan ukončil svou kariéru právě v Prostějově, který táhl v MSFL. Získal dva tituly ligové a dva pohárové, byl mládežnickým reprezentantem. V Prostějově se snažil nahrávkami hlavně otevírat prostor hbitějším spoluhráčům, velmi pomáhal tvorbě směrem dopředu.
Jan POLÁK (*1981)
Někdejší mládežnický reprezentant, mistr Evropy do 21 let, hráč se zkušenostmi ze zahraničí. Taková je ve stručnosti vizitka Jana Poláka, který působil pět let nepřetržitě v Bundeslize, dále také v bruselském Anderlechtu.
Jan KOUDELKA (*1992)
Zdaleka nejmladší hráč našeho výběru. Koudelka působí v Prostějově s přestávkou od roku 2014. Stal se tradiční útočnou hrozbou. Právě on byl hybnou silou postupu Prostějova do 2. ligy. Je známý pro svou rychlost a prudkou střelu. Český reprezentant v malé kopané.

ÚTOČNÍCI
Jan MELKA (1914–1997)
Bývalý střední útočník byl veskrze aktivní ve 30. a 40. letech minulého století. Reprezentant, autor 114 ligových branek. Pyšnil se přezdívkou „Moravský Bican“ a stál u největších klubových úspěchů Prostějova v jeho historii.
Ladislav ČULÍK (1909–1987)
Hrál za Plzeň, Zlín a Žižkov. A také za Prostějov v dobách jeho největší slávy. Na Hané dobyl největší úspěchy zdejšího klubu. Odehrál 135 ligových utkání, branku dal v průměru v každém druhém zápase.
Vítězslav TUMA (*1971)
Kanonýr, který se v roce 2001 stal nejlepším střelcem 1. ligy. V Prostějově působil začátkem jeho vstupu do 2. nejvyšší soutěže v roce 1995. Celkem odehrál na dvě stovky prvoligových zápasů. Profesionální kariéru zakončil tehdy už ve druholigových Drnovicích.
Karel KROUPA (*1980)
Útočník výrazný svou postavou je pověstný hlavně vysunováním svých spoluhráčů povedenými nahrávkami a zakončením hlavou. Zkušený forvard má za sebou 223 ligových startů například v Brně, Zlíně a Teplicích.

NEJLEPŠÍ SESTAVA podle PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku:

Brankář: Ivo VIKTOR
Obránci: Karel BERNÁŠEK, Rostislav VÁCLAVÍČEK, Vilém LUGR, Aleš Schuster
Záloha: Vlastimil ZEMAN, Pavel ZBOŽÍNEK, Lukáš ZELENKA, Václav BOUŠKA
Útok: Jan MELKA, Ladislav ČULÍK

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...