Dobré odpoledne, dnes je neděle 29.9.2024
svátek slaví Michal,
zítra Jeroným
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

115 let je skutečně dlouhá doba. Během ní prostějovským fotbalem prošly tisíce hráčů. Někteří se objevili, zase však rychle zmizeli. Jiní se naopak nesmazatelně zapsali do historie místního fotbalu. Nebo i republikového. Zejména 30. a 60. léta minulého století nabízí řadu takových osobností. Večerník se proto rozhodl, že si je společně s vámi připomene. A zároveň se pokusíme vybrat nejlepší fotbalovou jedenáctku i trenéra.

Kdo vás nejvíce zaujal? Prvorepublikové hvězdy? Dříči ze 60. let? Nebo novější mladá generace z období osmdesátek, devadesátek či současní reprezentanti Prostějova? Kdo si zaslouží tu čest být vyhlášen mezi nejlepšími z nejlepších? To už necháváme na vás.
Ze všech hlasujících navíc vylosujeme JEDENÁCT + JEDNU CENU. Na šťastlivce pak čekají hodnotné ceny jako například lístky na exhibiční zápas, předplatné PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, permanentní vstupenka na zápasy 1.SK Prostějov ve zbytku mistrovské sezóny 2019/2020, reklamní předměty nejčtenějšího regionálního periodika i jediného vyslance Prostějovska v profesionální soutěži. A co víc, prémiovým bonusem bude volný vstup na galavečer prostějovského fotbalu.
Více se dočtete už v příštím čísle Večerníku, které vám tak nesmí utéct...


VYBERTE NEJLEPŠÍ HRÁČI HISTORIE PROSTĚJOVSKÉ KOPANÉ A VYHRAJTE NĚKTEROU Z HODNOTNÝCH CEN

Brankáři
Ivo VIKTOR
Brankář označovaný za jednoho z nejlepších své doby. V lize odehrál přes 300 zápasů, mezi roky 1966 a 1977 pak zaznamenal 63 startů za reprezentaci. V roce 1976 figuroval v anketě Zlatý míč. Je držitelem medaile za zásluhy od prezidenta Václava Klause. V letech 1964, 1966 a 1977 je mistrem Československa.
Tomáš BUREŠ
Rodák z Prostějova. V mužských soutěžích zde působil pět sezón, už pod hlavičkou LeRK. V 1. fotbalové lize odchytal 121 zápasů. Nyní jednačtyřicetiletý brankář po profesionální kariéře zamířil do Brodku u Prostějova. V Prostějově chytal naposledy v roce 2015 jako jednička.
Další adepti: František Šrám, Svatopluk Kovář,Jindřich Skácel, František Řitička
Obránci
Rostislav VÁCLAVÍČEK
Obránce, rodák z Vrahovic. Ale také šampion z LOH v Moskvě v roce 1980 a prvoligový fotbalista. V nejvyšší československé soutěži zaknihoval téměř 300 zápasů. Je držitelem ceny Václava Jíry, která je udělována osobnostem za mimořádný přínos fotbalu.
Vilém LUGR
Narozený v roce 1911, byl součástí slavné generace, která v 1. lize pro Prostějov získala bronzy i stříbro. Odehrál jako obránce 100 ligových zápasů. Později byl aktivním trenérem, koučoval například i v Polsku a Švédsku.
Další adepti: Tomáš Hunal, Karel Bernášek, Josef Omachlík, Otakar Nožíř,Alois Cetkovský

Záložníci
Pavel DYBA
Dnešní sedmdesátník s eproslavil zejména v dresu Sparty, odehrál za ni přes tři sta zápasů a získal dva mistrovské tituly. Byl proslavený vysokou produktivutou. Nastupoval také za Duklu Praha a Bohemians. Rodák naskakoval za Prostějov zejména v mládeži.
Lukáž ZELENKA
Další bývalý Sparťan ukončil svou profesionální kariéru právě v Prostějově, který táhl v MSFL. Získal dva titulu ligové a dva pohárové. Byl mládežnickým reprezentantem. V Prostějově se snažil nahrávkami hlavně otevírat prostor hbitějším spoluhráčům, velmi pomáhal tvorbě směrem dopředu.
Pavel ZBOŽÍNEK
Bývalý záložník má na svém kontě přes 160 utkání v 1. lize. V Prostějově nastupoval z kraje osmdesátých a devadesátých let minuého století, tedy i během krátkého působení Prostějova ve 2. lize a následně těsně před jeho návratem do ní. V 1. lize hrál za Drnovice, Brno či Žižkov.
Další adepti: Václav Bouška, Jan Koudelka, Jan Polák, Antonín Dufek, Stanislav Rossler, Robert Sivoň, Miloš Kýr, Pavel Růžička, Miloš Krupička, Václav Šimon, Leopold Dolák, Jaroslav Turek

Útočníci
Jan MELKA
Bývalý střední útočník aktivní ve 30. a 40. letech. Reprezentant, autor 114 ligových branek. Pyšnil se přezdívkou „Moravský Bican“ a stál u největších klubových úspěchů Prostějova v jeho historii.
Ladislav ČULÍK
Pětkrát startoval na Středoevropském poháru, ve 135 ligových zápasech dal 72 branek. V kariéře oblékal kromě Prostějova také dresy Zlína, Plzně nebo Žižkova.
Karel KROUPA
Mezi největšími jmény nemůže chybět ani někdo ze současných hráčů. Útočník výrazný svou postavou je pověstný hlavně vysunováním svých spoluhráčů povedenými nahrávkami a zakončením hlavou. Zkušený forvard má za sebou 223 ligových startů, třeba v Brně, Zlíně a Teplicích.
Další adepti: Alois Copek, Jiří Nenál, Antonín Fantiš, Zdeněk Čížek, Rudolf Drozd, Vojtěch Kastl, Leopold Henčl, Rudolf Zdráhal, Evžen Veselý

Trenéři:
Karel BRÜCKNER
Jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších trenérů českého fotbalu. Prostějov vedl v sezóně 1978/1979, v dobách, kdy sice fotbal nebyl na výši, byl ale i tak ve městě hodně sledovaný. Pozdější reprezentační trenér dokázal udělat bronz na ME 2004, získal také cenu Václava Jíry za přínos fotbalu. Letos slaví osmdesátiny.
Rudolf KŘENEK
U týmu byl v letech 1934 až 1936 a zasloužil se tak o jeden ze dvou bronzů v prostějovské fotbalové historii. Kromě zdej trénoval také Plzeň i polskou Lodz. V Juventusu Bukurešť byl hrajícím trenérem.
Další adepti: Vlastimil Zeman, Otakar Škvain-Mazal, Oldřich Machala, František Lánský

Nenašli jste svého favorita? Pokud se v našem seznamu neobjevuje, připište sem hůlkovým písmem maximálně dvě jména, která zde nejsou.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...