Dobrý podvečer, dnes je neděle 29.9.2024
svátek slaví Michal,
zítra Jeroným
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Pokud měli prostějovští fotbalisté za cíl dvě domácí vítězná utkání na úvod, první krok v sobotu už udělali. Nad nováčkem soutěže z Vyšehradu nakonec vyhráli 1:0, ale byl to výsledek pohříchu hubený. Jenom Lutonský, který hrál výborný zápas, měl čtyři tutové šance, využil pouze jedinou. To se mohlo samozřejmě těžce vymstít, když rozhodčí odpískal penaltu proti domácím. Bréda však potvrdil své znovu nabyté kvality a tým v rozhodujícím momentě utkání podržel.

Stav před výkopem
Jestliže jsme celou přípravu sledovali zdravotní stav hráčů, pak toto při sestavování základní jedenáctky pro první utkání nebyl ten zásadní problém. Ten vězel v administrativních průtazích při přestupu ze zahraničí, který nakonec nedovolil nastoupit dvěma zásadním posilám Střeštíkovi a Rolincovi. Jejich přestup do Prostějova prostě stále nebyl zaregistrován, stejně jako v případě Korovikova.
„V pátek jsme si sedli s oběma asistenty a probírali jsme možnosti, jak základní jedenáctku sestavit. Variant moc nebylo, ale myslím, že jsme to složili dobře, protože středoví záložníci, kteří jsou defenzivní, hráli výborně,“ svěřil se po zápase trenér Oldřich Machala, kterému opravdu nebylo co závidět. A to při neúčasti Píchala, který je s reprezentací do devatenácti let v Arménii, měl na vystřídání do pole pouhé tři hráče!
Vývoj zápasu
Od úvodních minut nebylo pochyb o tom, kdo je favoritem tohoto utkání. Mnozí „Šemíci“ byli poprvé konfrontováni s realitou druhé ligy, takže pro zkušené harcovníky eskáčka Koudelku, Paška či Lutonského nebylo problémem procházet obranou a ohrožovat branku protivníka. Z mnoha šancí, v jejichž vytváření tentokrát vévodil Lutonský, se ovšem ujala pouze jediná. Všichni si byli vědomi nutnosti vstřelit druhou branku, v úvodní pasáži druhého poločasu to však na plnění tohoto zadání příliš nevypadalo. Tak přišel zákonitý trest v podobě odpískané penalty, která dala hostům šanci na srovnání stavu. V tomto rozhodujícím okamžiku však tým podržel brankář Bréda. Jenže závěrečné pasáže se vzhledem k jednoznačnému průběhu zejména prvního poločasu dohrávaly s až nedůstojnou obavou o výsledek.
Zásadní okamžiky
Už po necelých pěti minutách si to zprava namířil k soupeřově brance Pašek a Otáhal byl nucen předvést první ostrý druholigový zákrok. Vzápětí měl po rohu a razantní hlavičce úvodní branku na dosah Kotouč, Otáhal zachytil míč až na brankové čáře. A na konci první desetiminutovky prokázal své technické kvality Koudelka, jenže se takříkajíc ukličkoval.
Po osmnácti minutách to konečně přišlo. Pašek si zasekl míč do středu, odcentroval a prvního nabíhajícího Kroupu semleli ve výskoku obránci. Za ním však jistil situaci Lutonský a nejmenší hráč na hřišti hlavičkou slavil premiérovou trefu ročníku!
Po občerstvovací pauze se osmělili i hosté, vrácený míč do vápna napálil z otočky Pouček a jen těsně minul branku. Po půlhodině hry mohl zvýšit opět Lutonský, který se zleva dostal za obranu, možná příliš zbrkle vypálil a křížná střela minula Otáhalovu branku. Deset minut před přestávkou se vytáhl Bréda proti Veselého hlavičce, kterou odvrátil na roh. Koudelka se konečně dostal k technické střele, míč směřující k tyči vytáhl do bezpečí Otáhal. Mrzet mohly obrovské šance v nastavení první půle. Nejprve Paškovu střelu zlikvidoval Otáhal, vzápětí Janíček naservíroval míč před branku Lutonskému, kterému gólovou radost opět zmařil vyšehradský gólman.
Po přestávce se dostal do dobré šance Pouček, nebyl ale dostatečně důrazný. Po hodině hry se dokázal opět prosadit Koudelka, přistrčil balón Lutonskému, jenže ten mířil doprostřed branky a nechal vyniknout Otáhala. Dvacet minut před koncem brnkl vracející se Sus o kopačky Vejvarovi, a protože se tak stalo ve vápně, byla z toho penalta. Drobílek ovšem nekopl penaltu dobře, Bréda zkusil pravou stranu a míč letící v jeho výšce vyboxoval na roh! Sedm minut před koncem Lutonský tentokrát nabídl zakončení Šteiglovi, dobrý pokus ale zblokoval jeho osobní strážce. Ke konci se z úhlu neprosadil Koudelka a v samém závěru ještě Bréda vyrazil Vejvarovu střelu.
Osobnost utkání
Na obou stranách vynikali především oba gólmani. Brédovi přípravu na sezónu komplikovaly zdravotní potíže a odehrál pouhých sto padesát minut. Přesto dostal Machalovu důvěru. „O Brédovi jsem neměl pochybnosti, na druhou stranu musím poděkovat Filipu Muchovi, který dokázal, že je gólman pro druhou ligu. Brédovi hodně pomohl,“ svěřil se po utkání trenér eskáčka. Své nesporné kvality prokázal na druhé straně i Martin Otáhal, který zabránil mnohem vyšší porážce svého týmu.
Zajímavost duelu
První zajímavostí byl přetlak hráčů na dvě místa stoperů. V sestavě se totiž sešli všichni čtyři! Tedy Schuster, Janíček, Sus i Kotouč. První dva jmenovaní hráli na svých pozicích, druzí dva nastoupili jako středoví záložníci, oba defenzivně ladění. A nikdo z kvarteta rozhodně nezklamal. Druhým momentem bylo uplatnění nového pravidla o udělování karetních trestů funkcionářům na lavičce. Po jednom z vypjatých okamžiků na hřišti tak žlutou kartu obdržel trenér brankářů Petar Aleksijević.
Atmosféra střetnutí
Jedním slovem fotbalová. Konečně. Diváků přišlo na horkou letní prázdninovou sobotu slušných osm stovek, a určitá část přišla nejen se dívat, ale pořádně fandit. Ovacím kotle neunikli střídající Kroupa či výrazné postavy utkání Bréda a Lutonský. A ještě si jeden z diváků odnesl vítané osvěžení pro letní dny či večery v podobě sudu piva, které se nově točí v občerstvení u sektoru hostů.


Pozápasové hodnocení trenérů
Oldřich Machala
-trenér 1.SK Prostějov:
„Utkání musím hodnotit pozitivně už jen kvůli tomu, že jsme hráli v sestavě, ve které jsme předtím vůbec nehráli. Musím mužstvo pochválit, hrálo velmi dobře, na první kolo jsme podali velmi dobrý výkon. Tolik šancí jsme snad ještě ve druhé lize neměli, abychom do poločasu mohli vést aspoň 3:0. Vedení pouze o gól se může vymstít a zvrtnout zápas na druhou stranu. Soupeř si vždycky nějakou šanci vytvoří, v tomto případě přímo penaltu. Musím říci, že jsem Brédovi věřil a on ji chytil. Lutonský určitě nehrál takové utkání, kdy by si vytvořil tolik šancí a neproměnil. Ale jedna mu tam přece spadla. Dohrávali jsme to na krev, měli jsme tam zraněné hráče Suse, Kroupu, ani Schuster se Zapletalem nedohrávali v pohodě. Takové utkání jsme potřebovali, tři body na úvod jsou příjemné.“
Roman Veselý
-trenér FC Slavoj Vyšehrad:
„Pro naše mladé mužstvo to byl hodně těžký zápas, což jsme před utkáním očekávali. Myslím si, že někteří naši mladíci de facto vůbec nevěděli, do čeho jdou, a tento zápas jim ukázal, že druhá liga je opravdu náročná. Hodně dlouho jsme se hledali, mohli jsme dostat v první půli dva tři góly. Ale ve druhém poločase kluci začali hrát, byli jsme pohyblivější, vytvořili jsme si šance, neproměnili jsme penaltu. Myslím si, že vyrovnání by domácí hodně znervóznělo. Museli by více otevřít hru, což se po celé utkání nestalo, hráli zkušeně směrem dozadu a my měli potíže se přes obranný val prosadit. Pak jsme příliš nepouštěli domácí do hry, takže zápas byl na vážkách až do konce. Do závěru jsme dali všechno, chtěli jsme bod.“

Prostějov - Vyšehrad 1:0 (1:0). 



Vítkovice - Chrudim0:1 (0:1)
Branky: 33. Vencl. Rozhodčí: Klíma – Myška, Šimáček. ŽK: 90+1. Motyčka – 88. Ujec, 90+3. Sixta. Diváci: 560.

Vlašim - Brno 2:2 (0:1)
Branka: 59. Svoboda, 84. Janda (pen.) – 21. Jakub Šural, 87. A. Fousek. Rozhodčí: Petřík – Vinter, Novák. ŽK: 55. Skopec – 83. Jakub Šural, 84. Halouska, 90+3. Magera. Diváci: 848.

Dukla Praha - Třinec 2:3 (1:2)
Branky: 30. Krunert, 54. Lu. Holík – 11. Hlúpik, 25. R. Vaněk I., 78. Gáč. Rozhodčí: Dubravský – Vaňkát, Váňa. ŽK: 38. Daniel Tetour, 58. Lu. Holík – 73. Janošík, 84. R. Vaněk I.. Diváci: 895.

Sokolov - Hradec Králové 0:0
Rozhodčí: Pavel Rejžek – Petr Kotalík, Jiří Pečenka. ŽK: 51. Hošek, 81. Fišer, 85. Machek – 64. Vlkanova. Diváci: 910.

Pardubice - Žižkov 2:1 (2:0)
Branky: 29. T. Čelůstka, 43. Gil (vla.) – 78. Březina. Rozhodčí: Ardeleanu – Nádvorník, Dohnálek. ŽK: 44. Zifčák – 28. Gil, 71. Řezáč, 86. Batioja. Diváci: 789.

Líšeň - Varnsdorf 2:2 (2:1)
Branky: 7. Krška, 37. Reteno Elekana – 28. Barac, 51. D. Breda. Rozhodčí: Vojkovský – Flimmel, Leška. ŽK: 48. Jeřábek, 73. Minařík – 12. Bláha. Diváci: 1542.

Ústí n/L - Jihlava   22. 7. 17:00

Kam příště:
2. kolo, neděle 28. července,17:00 hodin:
Brno - Pardubice (26.7.,19:00), Chrudim - Líšeň (27.7., 10:15), Prostějov - Vlašim (27.7.,17:00), Jihlava - Vítkovice (27.7.,19:00), Žižkov - Sokolov (10:15), Varnsdorf - Třinec, Vyšehrad - Ústí n. L., Hradec Králové - Dukla Praha (29.7.,17:00).

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...