Dobré dopoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO+FOTOGALERIE První vítězství Prostějova lze shrnout do pěti výše uvedených slov a vypadá tím hodně jednoduše. Ono opravdu s trochou nadsázky stačilo, aby „to tam začalo padat“. Machynek, Skwarczek a Machálek měli potřebné štěstí v koncovce, Kofroň při likvidaci pokutového kopu. Ale tak jednoduché to určitě nebylo.

1.SK Prostějov - FK Pardubice 3:0 (2:0)

Branky: 23. Machynek, 35. Skwarczek, 66. Machálek

Rozhodčí: Ginzel - Kubr, Batík; ŽK: 8. Skwarczek, 47. Sus, 58. Píchal - 20. Kovář. Diváci: 502.

Statistiky: rohové kopy 4:5, střely na branku 7:4, střely mimo 2:4.

sestava 1.SK Prostějov: Kofroň - Machynek (46. Machálek), Sus, Rus, Pančochář - Hirsch, Skwarczek, Zapletal (66. Petržela), Štrombach - Píchal, Kroupa (84. Chwaszcz). Trenéři: Miroslav Takáč a František Jura.

Sestava FK Pardubice: Knobloch – Přibyl, Zavadil, Šejvl, Pospíšil – Kim, Kovář (75. Valenta), Kudrna, Fousek (46. Fusek) – Jeřábek (46. Řezníček), Ladra. Trenéři: Jaroslav Míchal a Jiří Krejčí.

Hned z prvního útoku se zrodil faul na Kroupu a solidní příležitost ze standardní situace, Pančochář ovšem trefil pouze zeď. Vzápětí zahrozili hosté, kteří byli v první desetiminutovce jednoznačně lepším týmem. Mladík Ladra se po levé straně protáhl až k brance, ale Kofroň mu včasným vyběhnutím zmenšil střelecký úhel. Po následujícím rohu netrefil Přibyl hlavou odkrytou branku. Další příležitost měli hosté z města perníku na konci první desetiminutovky, ale ze závaru před Kofroněm nic nevytěžili. Z tlaku pokoušel domácí vymanit Kroupa, který měl v dobrém náběhu k míči o krok dál než vybíhající Knobloch. Pardubický gólman pak pouze vyrazil Pančochářův centr, aby vzápětí rychlým vyběhnutím zlikvidoval střelu Píchala, k cíli nevedla ani dorážka.

Když už gól po dlouhém čekání, tak se vší parádou. Ta začala mazáckým uvolněním Kroupy a jeho přihrávkou na Pančocháře, který zleva našel přes celé vápno úplně osamoceného Machynka, jehož volej skončil u vzdálenější tyče pardubické branky – 1:0! Jakmile se jednou gólová stavidla na Hané otevřela, stala se z líného potůčku horská bystřina. Pančochář rozehrával deset minut před přestávkou volný kop, míč zpracoval Sus pro Skwarczeka, který šel do zakončení doslova po hlavě a balón poslal přesně k pravé tyči Knoblochovy branky – 2:0! Ale ani Kofroň se nenudil, když musel odvracet Kovářovu nebezpečnou střelu, vzápětí i hlavičku po standardní situaci. Těsně před přestávkou ještě přeloboval domácí branku Fousek. „Všichni víme, co tento stav znamená, poločas musíme tvrdě odpracovat,“ znělo o přestávce prostějovskou kabinou.

Jenže už v samém úvodu druhé pětačtyřicetiminutovky mohlo být všechno jinak. Sus nejprve parádním skluzem odzbrojil Kima, jenže pak mu byla ve vápně nastřelena ruka a sudí po chvíli rozhodování ukázal na značku pokutového kopu. „Ani jsem tu střelu neviděl, ruku jsem ani neměl od těla, ale na druhou stranu jsme potřebovali, aby se chytil dobrým zákrokem i Kofi,“ komentoval po zápase s typickou dávkou humoru vysoký stoper. Jak jsou v takových situacích důležité pevné nervy, si bude pamatovat pardubický Ladra. Jeho střela nebyla ani razantní, ani umístěná. „Prakticky stačilo uhodnout stranu a balón jsem měl,“ zamluvil své zásluhy brankář Kofroň. „Už se proti nám kopalo tolik penalt, že je speciálně netrénujeme, praxe byla znát,“ prohodil směrem k novinářům ve dveřích šatny kouč gólmanů Petar Aleksijević. O nějaké tři minuty později mohla padnout definitiva. Štrombach udělal z Knoblocha statistu a Kroupa před prázdnou brankou trefil pro změnu protihráče! Z následného rohu se ovšem strážce pardubické svatyně vytáhl proti Susově hlavičce.

Když na světelné tabuli svítily dvě šestky, přišel na hrací plochu záložník Petržela. Prvním dotykem s míčem poslal onen kulatý nesmysl doprava na nabíhajícího Machálka, který zachoval chladnou hlavu a střelou na vzdálenější tyč nedal hostům šanci pomýšlet na zvrat v utkání – 3:0! Svou rychlost ještě předvedl Píchal, který pílil sám na Knoblocha, v rozhodující chvíli si dal balón příliš od nohy a ten se tak stal brankářovou snadnou kořistí. Hosté se sice ve zbývajících minutách snažili, ale na svědomitou hru domácích recept nenašli.


Pozápasové hodnocení trenérů

Miroslav TAKÁČ - 1.SK Prostějov:
„Všichni jsme šťastni za první vítězství, na které jsme tak dlouho čekali, musíme poděkovat hráčům i klubovému vedení. Je potřeba smeknout před Pardubicemi, které byly nejlepším soupeřem, s kterým jsme dosud v soutěži hráli. Sebevědomí, s nímž do utkání nastoupili, a předváděnou fotbalovost neměl ani Baník. Dosud jsme měli velké problémy s koncovkou, dnes se všechny gólové šance efektivně vyřešily a právě tento moment rozhodl zápas. Důležitá byla samozřejmě Kofroněm chycená penalta, v té fázi se utkání ještě mohlo zlomit.“

Jiří KREJČÍ - FK Pardubice:
„Do utkání jsme vstoupili odhodlaně, vytvořili jsme si nějaké šance, bohužel jsme z úvodního tlaku nevytěžili nic a soupeř využil hned první naší chyby, kdy zůstal hráč sám na zadní tyči a nezaváhal. I když jsme inkasovali podruhé, snažili jsme se hrát fotbal a s nepříznivým vývojem skóre něco udělat. Významným momentem byla nevyužitá penalta, kontaktní branka by hráčům dodala nové sebevědomí. Jakmile jsme z brejku dostali gól na 3:0, byla to pro naši psychiku velká rána. Soupeř dnes prokázal produktivitu, s kterou se dlouhodobě potýkáme.“



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...