Dobré poledne, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Leden byl ve znamení dráhových závodů Six Day. Tři členové hanáckého týmu se postavili na start této show v Berlíně. Klání dvojic tam absolvovali Daniel Babor a Luděk Lichnovský a prostějovský internacionál Wojciech Pszczolarski po boku svého polského kolegy Daniela Staniszewskiho.

Wojciech s Danielem začali velmi dobře, když vyhráli úvodní madison, po prvním ze šesti dní pak figurovali na průběžném čtvrtém místě a zařadili se mezi dua bojující o prvenství. Nakonec obsadili velmi slušnou pátou příčku. Na výkonu české dvojice se podepsala nemoc, která skolila hned druhý den Lichnovského. Pořadatelé mu dopřáli jeden den na zotavení, přesto se pak necítil dobře a konečná šestnáctá pozice byla za očekáváním.
Babor a Lichnovský následně odcestovali do australského Melbourne na další díl Six Day Series. Bohužel ani tam se nevyhnuli peripetiím, tentokrát jim nepřiletěla kola a doručit je se povedlo až deset minut před startem první disciplíny.

02
V únoru vyvrcholila zimní příprava elitního týmu spolu s některými nadějnými juniory soustředěním v Toskánsku. Ve slunné Itálii absolvovali vytrvalostní tréninky a vytvořili si důležitý základ pro další dřinu směrem k prvnímu ostrému startu na Rhodosu. Zároveň tam závodníci poprvé do svých řad přivítali nováčky týmu.
„Poprvé jsme měli možnost sledovat naše nové borce, jak si vedou v kolektivu a jakou mají výkonnost. Velmi dobře se prezentoval Vladimír Mikšaník, na druhé straně již zkušený Denis Rugovac zase citlivě přebíral vůdčí pozici v partě a kluci jej respektují,“ řekl k průběhu soustředění sportovní ředitel Tufo-Pardus Michal Mráček. Loni se toskánské najíždění kilometrů neslo v duchu testování nového materiálu. Ten však – na základě spokojenosti závodníků – zůstal pro letošek nezměněn. Na vyzkoušení tak měli pouze nové sady oblečení od českého výrobce Atex.
Na konci měsíce pak jezdci odcestovali ke druhému soustředění na slunný řecký ostrov Rhodos, kde už absolvovali i úvodní závody.

03
Březen byl pro cyklisty Prostějova ve znamení finální přípravy a prvního ostrého startu. Již tradičně se Hanáci odebrali na Rhodos, kde zároveň na základě pozvání pořadatelů absolvovali dva mezinárodní závody. Konkrétně jednorázovku International GP Rhodes (UCI 1.2) a etapák International Tour of Rhodes (UCI 2.2).
„Oba závody byly především prvním testem a rozjetím na začátku sezóny. Neočekávali jsme nějaké výrazné výsledky, rok je dlouhý. Pro mladé kluky to je ale vždy skvělá příležitost, jak nasbírat zkušenosti. Důležité je, že byl splněn tréninkový plán a tím i primární účel soustředění,“ konstatoval Michal Mráček.
Wojciech Pszczolarski ve stejném termínu absolvoval Mistrovství světa na dráze v Pruszkówě. Po vážném únorovém pádu nebylo jisté, zda bude schopný startovat. Úřadující evropský šampion z bodovačky se však rychle zotavil a prokázal, že patří ke světové špičce, když skončil v bodovacím závodě těsně pod stupni vítězů se stejným bodovým ziskem jako bronzový soupeř. Do top 10 se probojoval také v madisonu, kde spolu se svým kolegou z reprezentace obsadil osmý post.
Před jarním vstupem do českých soutěží byl pak elitní tým Tufo-Pardus oficiálně představen. Za přítomnosti primátora města Prostějov, jeho náměstka primátora, vedení stáje a samých jezdců byly v hotelu Plumlov přiblíženy plány pro celou sezónu 2019 včetně přibližného závodního kalendáře.
Jen o dva dny později už přišla Velká cena Hlohovce. Sjela se silná mezinárodní konkurence a Karel Tyrpekl zvítězil v kategorii do 23 let, v celkovém hodnocení byl devátý.
Okamžitě následovala česká jarní klasika Velká Bíteš – Brno – Velká Bíteš zapsaná do kalendáře Českého poháru na silnici ŠKODA CUP 2019. Prostějovské mužstvo mělo téměř kompletní zastoupení, absentoval pouze nemocný Matouš Měšťan. Sestavu navíc doplnili někteří nadějní junioři. A dařilo se Tomáši Bártovi, který skončil v kategorii do 23 let druhý a absolutně dvanáctý.

04
O prvním dubnovém víkendu absolvovali borci mezinárodní jednorázový závod GP Adria Mobil kategorie UCI 1.2 ve Slovinsku. Na start náročné 184 kilometrů dlouhé jednorázovky se postavili Denis Rugovac, Marek Dolníček, Vladimír Mikšaník, Luděk Lichnovský, Tomáš Bárta, Wojciech Pszczolarski a Karel Tyrpekl. Profilově velmi náročný terén ztěžoval ještě vytrvalý déšť i chlad. O vítězi se rozhodovalo ve spurtu zredukovaného, přibližně dvacetičlenného hlavního pole. V něm nechyběl ani nadějný Karel Tyrpekl, který dosprintoval jedenáctý, tedy pouhé jedno místo za bodovanými pozicemi.
Poté přišel druhý závod Českého poháru na silnici ŠKODA CUP 2019 v Kyjově, kterému předcházelo sobotní kritérium. V něm byl v konkurenci zahraničních týmů klasifikován z prostějovských jezdců nejvýše Vladimír Mikšaník na 22. pozici. V nedělním silničním závodě se pak nejvíce dařilo Denisu Rugovacovi, který skončil 35.
Tufo-Pardus se přitom postavil na start ve značně oslabeném složení. Vedle absencí z důvodu nemoci také Wojciech Pszczolarski, Daniel Babor a Luděk Lichnovský souběžně startovali na prestižní dráhové akci Six Day Brisbane. Ta začala slibně zejména pro Wojtu a jeho polského kolegu, když hned první den zvítězili v madisonu a v průběžném hodnocení figurovali na čtvrté příčce. V boji o pódium byli do posledního dne, nakonec jim ale čtvrtá pozice patřila i v celkovém hodnocení. Neztratila se ani dvojice českých závodníků, kteří byli oproti předchozím startům, kdy se potýkali se zdravotními a jinými komplikacemi, schopni bojovat s nejlepšími.
„Do Austrálie jsme dorazili tentokrát i se vším materiálem, trochu náročný byl jen časový posun. V Brisbane byla úžasná atmosféra, všichni jsme si závody užili. Od první desítky v celkovém pořadí, která byla naším cílem už v předchozích startech, nás dělil jediný bod. Wojta ale jel skvěle, čtvrté místo je paráda,“ shrnul Luděk Lichnovský.
Následoval jiný zahraniční start, tentokrát na etapovém podniku kategorie UCI 2.1 Belgrade Banjaluka v Srbsku. Tam bojovalo sedm prostějovských cyklistů: Luděk Lichnovský, Marek Dolníček, Vladimír Mikšaník, Karel Tyrpekl, Tomáš Bárta, Denis Rugovac a Wojciech Pszczolarski.
„Karel Tyrpekl dojel v první etapě s nejlepšími, čímž získal roli lídra týmu a ostatní se mu snažili v dalších etapách pomáhat, aby se umístil co nejlépe v celkovém hodnocení. Musím pochválit, jak mančaft fungoval, všichni plnili domluvenou taktiku a reprezentovali skvěle,“ pověděl sportovní ředitel.
Vedle Tyrpekla o sobě dal vědět dlouhým únikem ve třetí etapě Vladimír Mikšaník, který je v elitní kategorii teprve prvním rokem, a rovněž Tomáš Bárta, jenž dospurtoval patnáctý. V závěrečný den měli vyslanci srdce Moravy za úkol uhájit postavení Karla v konečném hodnocení, což se jim podařilo. Celkově mu tedy patřilo 12. místo, což znamenalo zisk letošních prvních bodů do žebříčku UCI a současně bronz mezi jezdci do 23 let.

05
Květen začal pro prostějovský velodrom velmi významnou akcí, když se na něm konala GP ČSC Velká cena Olomouckého kraje. Na start sprinterských i vytrvalostních disciplín tohoto dvoudenního mezinárodního klání se postavilo několik světových es dráhové cyklistiky. Domácí závodníci si však s touto konkurencí poradili a ukázali se ve skvělé formě, když Daniel Babor skončil druhý v omniu a následující den ovládl scratch.
Na dráhové úspěchy Hanáci navázali o několik dní později, kdy vyrazili na další mezinárodní závody, tentokrát GP Velodrom Prešov na Slovensku. V přímém souboji s medailistou z ME vyhrál Luděk Lichnovský omnium, Daniel Babor znovu ovládl opět.
Potom zástupci Tufo-Pardus oblékli reprezentační dresy v rámci závodu Carpathian Couriers Race, kam byli do výběru ČR U23 nominováni Tomáš Bárta a Vladimír Mikšaník. Právě Mikšaník zahájil nejlépe z Čechů, když v prologu zajel fantastický sedmý nejlepší čas. Od druhé etapy na sebe začal upozorňovat také Bárta, který svými výkony nakonec vybojoval dres pro nejlepšího sprintera.
Vítězná vlna týmu pokračovala také v rámci Českého poháru na silnici ŠKODA CUP 2019 v Rokycanech. Tam se stal premiantem v kategorii do 23 let Karel Tyrpekl. „Takhle náročné profily závodů mi sedí. Rozhodujícím momentem byl únik, ve kterém jsem nechyběl, nicméně celý tým odvedl skvělou práci, v závodě jsme byli hodně vidět a všem za to patří velký dík,“ řekl ke svému úspěchu.
Následovaly závody Visegradské 4 v Maďarsku a na Slovensku. Zejména v sobotu se Prostějovanům dařilo, neboť Vladimír Mikšaník projel cílem jako osmý a připsal si první body do žebříčku UCI. Do elitní patnáctky se navíc vešel také čtrnáctý Karel Tyrpekl. V neděli byl nejvýše klasifikován Tomáš Bárta na 26. místě.
Další vystoupení? Mezinárodní kritérium v Maďarsku. I tam o sobě dali naši kolečkáři vědět. Krátce po startu se vydal do úniku Daniel Babor spolu s domácím Maďarem. Danovu tempu však ten den nikdo nestačil, proto se radoval ze suverénního vítězství rozdílem třídy.
Svou formu Babor následně potvrdil na významném podniku kategorie UCI 2.1 Tour of Estonia. V první etapě po ne příliš vydařeném prologu totiž nestačil pouze na závodníka týmu Israel Cycling Academy a obsadil skvělý druhý post, čímž získal také body do žebříčku UCI. Devátý navíc byl Tomáš Bárta, kterému se dařilo i ve druhé a zároveň poslední etapě (6.).
„Snažili jsme se ukázat v co nejlepším světle a myslím, že se nám to podařilo, když jsme se významně podíleli na tvoření závodu. Mrzí nás prolog, který se příliš nepovedl, i tak si ale myslím, že jsme tu zanechali velmi dobrý dojem,“ zhodnotil výkon svých svěřenců Michal Mráček.

06
Tufo-Pardus se začátkem června zúčastnil mezinárodního závodu Wyscig Mjr. Hubala – Sante Tour v Polsku. Tam se prosadil Tomáš Bárta, když vyhrál speciální prémii v jedné z etap.
Následoval start na silně obsazeném etapovém podniku Ronde de l’Oise ve Francii. Tým z Hané tam startoval v oslabené sestavě, přesto o sobě zejména Karel Tyrpekl a Tomáš Bárta dali vědět. Prvně jmenovaný sahal po vítězství v závěrečném dílu, téměř celý ho strávil s několika soupeři v úniku, ale bohužel byl dva kilometry před cílem dostižen.
Mezitím se na dráhové akci GP Brno blýskl Daniel Babor, který v mezinárodní konkurenci obsadil druhé místo ve scratchi. Dráhaři Daniel Babor, Luděk Lichnovský a Wojciech Pszczolarski se pak ukázali také při druhých Evropských hrách v Minsku.
„Pro naši stáj je velkým úspěchem, že v národních družstvech ČR a Polska měla dohromady tři borce na takto velké akci. Už několikátou sezónu patří naši závodníci k nejlepším dráhařům v tuzemsku a pracujeme na tom, aby se uměli prosazovat také v zahraničí,“ prohlásil Mráček.
Závěr měsíce byl ve znamení vrcholu domácí silniční sezóny – mistrovství republiky. Novinkou se stal oddělený start kategorií U23 a Elite. Právě do třiadvaceti let měl prostějovský kolektiv nemalé ambice, jež se díky vynikající týmové spolupráci podařilo naplnit. A Tomáš Bárta dosáhl na historický úspěch ziskem titulu národního šampiona. Jediný zástupce mezi muži Denis Rugovac se udržel ve skupině favoritů a cílem projel jako osmnáctý.

07
První významnou červencovou akcí byl etapový závod Miedzynarodowy Wiscig Kolarski Solidarnosci i Olimpijszykóm v Polsku. Výběr T-P PV se během něj po vydařeném MČR představil zase ve velmi dobré formě. Hned po první etapě oblékl Denis Rugovac dres lídra bodovací soutěže, když vyhrál dvě ze tří rychlostních prémií. V následujících dnech o něj bohužel přišel, přesto bylo prostějovské barvy dál hodně vidět. Ve třetí části se blýskl sedmým místem Tomáš Bárta, který byl zároveň nejrychlejší v kategorii U23. Do top 20 se v následujících etapách probojovali rovněž Luděk Lichnovský a Karel Tyrpekl, ten obsadil 17. příčku v celkové klasifikaci a v hodnocení jezdců do 23 let skončil čtvrtý.
O velký úspěch se opět na dráze postaral Daniel Babor. Ten reprezentoval Českou republiku na Mistrovství Evropy juniorů a U23, kde vybojoval fantastické stříbro v jeho oblíbené disciplíně scratch.
Další cenný výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Tentokrát ho dosáhl Tomáš Bárta, když se prosadil v mezinárodním jednorázovém závodě V4 Special Series a získal bronz. Denis Rugovac navíc uzavřel první desítku a oba tak získali další body do žebříčku UCI.
Následovaly ještě dva jednorázové podniky v Maďarsku. V nich se nejlépe dařilo Karlu Tyrpeklovi dvěma třináctými pozicemi. „Maďarský víkend byl velmi dobrou vizitkou našeho týmu. Líbilo se mi, jak kluci vystupovali jednotně a závod měli pod kontrolou. Musím podotknout, že startovala sestava složená především z dráhařů, ale i ti si s místními profily poradili velice dobře,“ potěšilo sportovního ředitele.
08
Zkraje srpna měli někteří prostějovští závodníci milé povinnosti, když se Karel Tyrpekl a Tomáš Bárta nominovali na Mistrovství Evropy v silniční cyklistice. Byli součástí šestičlenného týmu U23 a své ambice podřídili týmové taktice, když ani jeden závod nedokončil.
Čtveřice Luděk Lichnovský, Daniel Babor, Denis Rugovac a Wojciech Pszczolarski pro změnu absolvovala třídenní dráhové klání v Cottbusu, kde se sešla silná konkurence včetně několika mistrů světa či medailistů z MS i ME. Hanáci přitom dosáhli velkého úspěchu, když ve vylučovacím závodě vybojovalo duo Babor + Lichnovský bronzovou medaili.
Další body do žebříčku UCI – tentokrát ze silnice – dovezli zástupci Tufo-Pardus z Polska. Ve 21. ročníku Memorialu Henzyka Lasaka obsadil Tomáš Bárta sedmou příčku. O den později v závodě Puchar Uzdrowisk Karpackich těsně unikla první desítka Denisu Rugovacovi, když skončil jedenáctý.
„První den to naši chlapci zvládli takticky velmi dobře. Tomáš Bárta se opět prosadil mezi nejlepší v hromadném dojezdu, hlavně mančaft mu opět dokázal vytvořit dobrou pozici. Zisk dalších bodů do žebříčku UCI je pro takto mladý tým úspěch. Druhý závod byl opravdu náročný. Měli jsme ze začátku v popředí lídra Karla Tyrpekla, ale po stoupání tam byl technicky náročný sjezd s prudkou zatáčkou na konci, kde spadlo mnoho jezdců včetně Karla, takže přišel o naděje na dobré umístění. Kvalitním výkonem jej však zastoupil Denis Rugovac a pouze o jedno místo mu unikly body, což je samozřejmě velká škoda. I tak převládala spokojenost,“ zrekapituloval sportovní ředitel Tomáš Konečný.
Další významnou akcí byl pátý závod Českého poháru na silnici ŠKODA CUP 2019. Jeho zastávkou byla Slatina u Ostravy a na profilově náročné trati se prosadil Karel Tyrpekl stříbrem v kategorii U23.
Závěr srpna již tradičně patřil největší akci konané na prostějovském velodromu. Na Grand Prix Prostějov – Memoriál Otmara Malečka se domácí závodníci každoročně připravují, aby se před fanoušky ukázali v nejlepší formě. Atmosféru, kterou diváci vytvářeli, a dosud neměla obdoby, se jim snažili oplatit, nicméně výsledky zůstaly trochu za očekáváním. Ve scratchi, kde měl největší ambice Daniel Babor, sice podali vynikající týmový výkon, leč Baborovi medaile přesto těsně unikla a skončil čtvrtý. Prosadit se jim nepodařilo ani v madisonu, kde se představilo duo Babor, Pszczolarski, dojeli devátí. Z pořadatelského hlediska se GPP – MOM naopak maximálně vydařil.
„Dan se na scratch hodně soustředil a kluci měli závod pod kontrolou, ale závěr jim nevyšel podle představ. Což samozřejmě zamrzí, nicméně i to ke sportu patří a letošní sezóna byla z pohledu výsledků hodně úspěšná i tak. Co se týče organizace, troufám si říct, že se dvacátý ročník povedl nadmíru dobře. Sportovní úroveň byla excelentní, nedošlo k žádnému většímu pádu a v neposlední řadě vyšlo i počasí,“ okomentoval ředitel významného závodu Michal Mráček.

09
V září už není závodní program tolik náročný. Přesto i během tohoto měsíce se povedlo cyklistům Tufo-Pardus Prostějov prosadit, když se družstvo ve složení Daniel Babor, Denis Rugovac, Wojciech Pszczolarski, Marek Dolníček, Karel Tyrpekl a Tomáš Bárta postavilo na start závěrečného dílu Českého poháru na silnici ŠKODA CUP 2019. Tím bylo městské kritérium v Mladé Boleslavi a modro-žluté dresy ho měly od samotného začátku pod kontrolou. Výsledkem bylo vítězství Daniela Babora, který zároveň ovládl také kategorii U23 a v celkovém hodnocení pohárové soutěže se v dané kategorii vyhoupl na třetí místo.
Pro tým byla důležitým úspěchem také nominace Tomáše Bárty na silniční mistrovství světa, kde se stal součástí tříčlenného výběru ČR U23. Tomova role byla především pomoci lídrovi Jakubu Otrubovi, sám vrcholný šampionát dokončil na 61. postu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...