Dobré odpoledne, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

44 boxPo úvodním nezdaru na půdě BigBoardu Praha se nezadržitelně blíží domácí premiéra BC DTJ Prostějov v prvním ročníku středoevropské boxerské interligy. Stane se tak již tuto sobotu 8. listopadu, kdy v sokolovně na Skálově náměstí přivítají polský Górny Slask. Cílem úřadujícího mistra české extraligy není nic jiného než výhra a prostějovští „Býci“ věří, že jim k tomu tradičně výtečnou atmosférou pomohou i jejich fanoušci.

„Nebudu skromný, doma je povinností vyhrát. Poláci sice mají větší výběr a je tam velká konkurence, my však máme ty nejlepší kluky a myslíme si, že se s nimi mohou popasovat. Předpokládám, že nebudou mít na rozdíl od nás v sestavě samé reprezentanty, šance je tedy velká,“ věří prostějovský trenér Petr Novotný v zisk prvních bodů a napravení reputace po vysoké porážce v hlavním městě.
Při vstupu do mezinárodní soutěže byl sice spokojen s výkony, nikoli však počínáním arbitrů, takže z toho byl nelichotivý výsledek 4:12. „Kluci v Praze zamakali, dali do toho všechno a nakonec nevyhráli... Doufám, že to teď bude lepší a podaří se nám zvítězit. Rozhodovat budou jeden Čech, jeden Polák a dva Slováci, supervizor bude Čech,“ nastínil personální obsazení.
Polský výběr se na Hané naposledy představil na přelomu jara a léta 2011, kdy v interlize Boxing One Championship zavítal do Prostějova celek Rybniku. Po více než třech letech tak dojde na další souboj. „Já jsem tehdy neboxoval, byl jsem zraněný. Ale porazili jsme je. Od té doby však uteklo dost času, někteří jim odešli do profiboxu a nastala obměna. Jejich současné kluky příliš neznám,“ konstatoval na adresu sestavy sobotního soupeře někdejší úspěšný reprezentant.
 
 
Tým z Horního Slezska je tak trochu neznámou. „Bude záležet na aktuální formě i na tom, v čem přijedou. Přece jen boxerů je v Polsku trochu více, mohou vybírat z různých oblastí. Poláci mají trochu jinou mentalitu a jsou zpravidla takoví bojovní a rvaví, my musíme být chytřejší a připravení. Věřím, že to bude atraktivní pro diváky,“ představil Novotný svá očekávání.
To prostějovská sestava bude téměř nejsilnější, jaká může být. „Jsme po mistrovství republiky, které pro nás bylo úspěšné, a chtěli bychom se prezentovat kvalitními výkony. První zápas v Praze byl rozjezdový, když jsme se rozboxovávali, nyní jsme v zápřahu a ve formě,“ těší se Novotný na kvalitní souboj.
V nejnižší hmotnosti do 56 kilogramů tak opět celé střetnutí zahájí Filip Barák, někdejší slovenský mistr a díky dvojímu občanství i aktuální český vicemistr a navíc i mistr světa v kick boxu. „Na mistrovství republiky se předvedl v dobrém světle, i ve finále s Erikem Hulievem ukázal kvalitní box a měl vyhrát. Bohužel to nevyšlo, ale výkon oproti Praze byl sto a jedno. Erik dělal třetí kolo, vědom si své ztráty, ale nebodoval. Když jsem se na to s odstupem času díval na videu, tak Filip měl vyhrát,“ je nadále přesvědčen prostějovský kouč.
Naopak otázkou je obsazení „šedesátky“. Tradiční opora a sběratel vítězství Hamo Aperjan se totiž na šampionátu v Plzni zranil a zřejmě nebude moci kvůli hluboké ráně na obočí nastoupit. „Boxuje se bez helmy a může se to stát. Jedná se o kontaktní sport, ale ne tak nebezpečný jako fotbal, kde hrozí větší zranění, tady to jsou jen oděrky. Dostal v zápalu boje hlavičku, proto ho asi budeme šetřit, aby byl fit na Nitru,“ vysvětlil Novotný pravděpodobný zásah do složení sestavy.
 
 
Ve „čtyřiašedesátce“ se di-vákům představí čerstvě dvojnásobný mistr republiky mezi muži Miroslav Šerban, o pět kilo výš to bude vicemistr Robert Bilík a ve střední váze další finalista Vladimír Lengál. „V Plzni to byl strašný tyjátr, nezaslouženě prohrál s Víťou Králem. Rozhodčí to ukončili, podělali se a dali vítězství na jeho stranu. Laďa je v dobré formě a popasoval se o místo jedničky s Markem Andrýskem, potvrdil dvou pozici,“ vrátil se k rozdávání cenných kovů na západě Čech.
Polotěžkou váhu obsadí pre-miérový český šampion Tomáš Bezvoda, těžkou váhu úspěšný obhájce domácího zlata Daniel Táborský a v supertěžké to bude tradiční maďarská posila Ištván Bernáth. „Sestava je to silná a i tentokrát jsem byl trochu na vážkách. Máme totiž novou posilu Tomáše Ivachova. Nemá sice za sebou moc zápasů, ale je to velice šikovný a talentovaný borec, který se dostal až do semifinále mistrovství republiky proti Danu Táborskému. Troufám si říct, že zápas měl vyhrát. Dana nabodoval, byl rychlý, pohyblivý, Dan má ale jméno,“ dal nakonec před třiadvacetiletým kmenovým boxerem Prostějova přednost zkušenějšímu, známějšímu a dlouhodobě úspěšnému Táborskému.
Celý prostějovský tým se nachází uprostřed ná-ročného programu, brzy po interligovém duelu v Praze totiž přišlo již několikrát vzpomínané mistrovství republiky v Plzni, nyní to bude souboj s Poláky a jen dva týdny poté střetnutí v Nitře. „Kluci si zaboxovali a nyní si potřebují hlavně trochu odpočinout a zregenerovat. Udržovat formu a rychlost, takže jsou v plánu ještě nějaké sparingy, kruhová cvičení a chuť, aby se nepřetáhli, musí se začít trochu pomaleji. Hlavní je nezranit se a věřím, že budou připraveni a v plné síle,“ těší se někdejší vládce těžké váhy na výborný box se šťastným koncem. Někdejší mládežnický hokejista Prostějova a Komety Brno si tak zatím ještě musí počkat.
 
Polský tým Slask jsou zatím stejně jako Prostějov na nule, na úvod totiž doma prohráli s Nitrou. „Slováci potvrdili roli favorita. Sice tam byly výsledky 2:1, komunikoval jsem ale s lidmi, co tam přímo byli, a zápasy prý byly hodně kvalitní. Celkově si myslím, že se jedná o kvalitní soutěž. Není tam sice zatím tolik družstev a boxerů také poměrně málo, jednotlivé týmy se ale snaží mít to nejlepší. Nitra je kompletní reprezentace Slovenska, Praha je také silná, Poláci též,“ očekává velkou vyrovnanost až do konce ročníku.
Naopak zprávy o rozšíření interligy ještě v tomto roč-níku se nenaplnily. O vstupu uvažoval ještě polský Lubin, sestava však zatím zůstává pětičlenná. „Předpokládám, že je to zkušební provoz a bude se to nabalovat jako v mezinárodní interlize BoxingOne, kde postupně přibývaly týmy a vše. Já osobně bych to orientoval i na Maďary,“ těší se Novotný na rozvoj současné myšlenky.
I díky podpoře Statutráního města Prostějova a Olomouckého kraje pomýšlí BC DTJ také letos co nejvýše, jejich domácí premiéra začne v sobotu 8. listopadu od 18.00 hodin a vstup do sokolovny činí šedesát korun. „Doufám, že nás lidé přijdou podpořit. Je to první domácí zápas nové sezony a budeme se snažit předvést v co nejlepším světle,“ těší se Novotný na zaplněné okolí ringu. Na konci listopadu plánuje vedení klubu fanouškovský výjezd do Nitry. „Do Prahy to nevyšlo a nyní je vše v jednání. Budeme tam příznivce potřebovat, stejně jako předtím v Praze. Minule jsme je tam vyprášili a naši fanoušci tam udělali kotel, teď ale Pražáci neponechali nic náhodě a byli hodně hluční. Takže musíme soupeře překřičet,“ pousmál se trenér BC DTJ Prostějov Petr Novotný.

Takže, vzhůru na box!

Po vládnutí českým vodám je tu mezinárodní výzva

V posledních letech se stalo pravidlem, že v Prostějově vždy vzniklo natolik kvalitní boxerské družstvo, že bylo schopno rvát se o titul nejlepšího kolektivu v České republice. I díky ambicím a podpoře všech partnerů se tento sen hned několikrát zadařil a týmu z Hané se museli obávat soupeři z Ústí nad Labem, Plzně, Mostu, Prahy či Ostravy. Nejlepší box byl totiž k vidění právě na střední Moravě. Letos se vedení prostějovského oddílu pokouší o další metu, a sice průniku mezi špičku v mezinárodní soutěži.
Již v uplynulé sezoně se mohli boxeři BC DTJ poměřit se slovenskou Dubnicí, letošní konkurence je ale ještě větší. Dokázalo to již úvodní kolo, v němž posílená Praha dokázala úřadujícího šampiona porazit. Navíc o první místo bude zcela jistě usilovat zejména slovenská Nitra. S tímto týmem se Prostějov před pár měsíci utkal ve dvou „přátelácích“ a odnesl si velice cenné zkušenosti, nyní už to ale bude bitva o body.
A počítat se musí i s polským celkem Górny Slask, ačkoliv ten na úvod nedokázal doma bodovat. Díky účastníkovi z téměř čtyřicetimiliónové země dostává celá soutěž nový rozměr a fanouškům se navíc mohou vybavit vzpomínky na dřívější starty v interlize BoxingONE Championship a napínavé souboje s mnoha středo-evropskými výběry.
Nová soutěž sice zatím maličko pokulhává ve své prezentaci, jelikož neexistují ani centrální internetové stránky mapující její vznik, kalendář s výsledky ani plány do budoucna! O to vše se v omezené míře starají jednotlivé oddíly a národní asociace, z rozhovoru s prostějovským koučem Petrem Novotným je ale patrné, že vkládá do tohoto projektu velká očekávání a věří, že se uchytí, zabydlí a bude dále rozvíjet. Ať už rozšiřováním počtu celků, tak i zapojením nových států a dalším růstem prestiže.
A před Prostějovem stojí i velká sportovní meta - udržet si pozici české týmové jedničky a současně proniknout mezi nejlepší v mezinárodních podmínkách. I proto se soupiska rozrostla o další kva-litní jména. Maďarskou posilu Norberta Kaluczu nahradil kvůli pravidlům o startu zahraničních hráčů Čechoslovák Filip Barák, pozici nástupce Petra Novotného v těžké váze by měla převzít domácí jednička v této kategorii Daniel Táborský.
BC DTJ se podařilo udržet stabilní opory Hama Aperjana, Miroslava Šerbana, Roberta Bilíka a Ištvána Bernátha z Maďarska, na vzestupu je výkonnost Vladimíra Lengála s Tomášem Bezvodou a kdykoliv zasáhnout jsou připraveni i další borci.
Vzhledem k jménům jednotlivých účastníků lze také usuzovat, že se jedná o stabilizované oddíly, neměla by se tak opakovat zkušenost z posledních extraligových ročníků, kdy pravidelně minimálně jeden oddíl ze soutěže odstoupil a dohrávalo se tak v menším počtu. To snad nyní nehrozí a nejen prostějovští fanoušci se tak mohou těšit na čtyři domácí, stejný počet venkovních duelů a v součtu přehlídku kvalitního boxerského umění.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...