Dobré dopoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Nápad uspořádat mezinárodní utkání v boxu Česká republika – Austrálie přímo v centru Prostějova před radnicí vznikl v hlavě Petra Novotného, starosty zdejší Dělnické tělocvičné jednoty a současně šéftrenéra rohovnického oddílu BC DTJ PV. Stačil necelý měsíc času a odvážná myšlenka se změnila v parádní realitu. Jak veskrze povedený mač hodnotí sám iniciátor a lídr organizačního štábu?



„Hodnotit by měli spíš lidi zvenčí, jak se jim to líbilo a co případně mohlo být lepší. Za sebe ale můžu říct, že cítím spokojenost. Hlavně z toho, že se podařila dobrá věc v zájmu propagace boxu, který popularizovat v současné době určitě potřebuje. A udělat mezinárodní zápas proti dost atraktivnímu soupeři přímo na Masarykově náměstí pod širým nebem je určitě něco, co tady už dlouho nebylo,“ otevřel téma Petr Novotný.
Nejvíc si vážil toho, za jak poměrně krátkou dobu se vcelku náročný projekt zrealizoval. „Oceňuji odvahu primátora Františka Jury, který do toho s námi šel, a mohli jsme se tak opřít o vynikající spolupráci s městem Prostějovem, měli jeho maximální podporu. Pořadatelsky jsme vše zajišťovali v užším okruhu lidí, každý přitom zaslouží velké poděkování. A nejvíc Martin Klíč, jenž odvedl s přípravami ohromné penzum práce. Díky samozřejmě patří také veškerým partnerům,“ zdůraznil Novotný. Vzápětí přiznal, že kvalita přátelského střetnutí snad až předčila jeho očekávání. „Věděli jsme, že Australané budou asi dobří, neboť box patří mezi tradiční britské sporty. A oni jsou součástí Commonwealthu. Přesto jsem byl z úrovně některých hostujících borců vyloženě nadšený, hlavně po fyzické stránce byli pořádně nabušení. A intenzita, se kterou do jednotlivých utkání šli, strhla i naše české zástupce. Z toho vznikla řada skvělých soubojů, maximálně tvrdých i bojovných, většinou vyrovnaných. Byť někteří protinožci viditelně patřili do světové špičky a dominovali,“ připustil Novotný.
Konečná porážka 8:14 jej však nijak extra nemrzela. „Myslím, že výsledek nebyl v tomto případě rozhodující. Za mnohem důležitější považuju, že jsme dokázali proti sobě postavit málokdy vídaných jedenáct dvojic všech věkových kategorií od kadetů přes juniory až po dospělé, navíc včetně dvou ženských či dívčích. Tímhle jsme divákům přinesli něco originálního, co tady za mnoho posledních let nebylo,“ zmínil bývalý aktivní rohovník, mnohonásobný mistr republiky.
A příznivci na lákavou akci slyšeli, hlediště se naprosto zaplnilo. „Věřím, že kdyby tribuny byly o něco větší, tak by návštěva ještě vzrostla. Každopádně fandové vytvořili výbornou atmosféru, místy hodně bouřlivou. Přispěl k tomu až strhující průběh některých střetů, které přešly v drsné bitky takzvaně na krev, přesto výhradně v duchu fair play. Celá australská výprava ve mně zanechala jen ty nejlepší dojmy svým maximálně sportovním přístupem i vystupováním. Naši kluci a holky do toho dali taky všechno, a nakonec jsme viděli krásný, více než tříhodinový mač,“ shrnul Novotný.
Klíčovým faktorem se pochopitelně stalo též počasí. „Když si vezmeme, jak často během května pršelo a že panoval spíš chlad, měli jsme velké štěstí. Venku před radnicí taková akce perfektně vynikla, po organizační stránce jsme snad vše zvládli bez větších zádrhelů. Ačkoliv nějaké detaily ke zlepšení by se rozhodně našly. Aspoň budeme mít pro příště na čem makat. Panu primátorovi se zápas velice líbil a shodli jsme se, že by nebylo špatné udělat z něj tradici, navázat podobnými souboji v dalších letech. Uvidíme...“
Rozměr navíc získalo letošní premiérové klání rovněž zásluhou přítomnosti dvou vzácných hostů. „Mít na své akci Karlose Vémolu coby velkou hvězdu současnosti nejen co se týče bojových sportů, to má samozřejmě zvuk. Zároveň si ale moc ceníme, že k nám vážil dlouhou cestu Jánko Zachara jakožto legenda boxerské minulosti. Mladší generace už třeba ani nevědí, o koho jde, a neškodí připomenout takové významné osobnosti starších časů,“ uvažoval Novotný s dovětkem, že výtečně se role moderátorů zhostil vyhlášený profík Petr Salava společně se zdatným spíkrem – samoukem Martinem Klíčem.
Závěrečné resumé zní jednoznačně pozitivně. „V našem oddílu se dlouhodobě snažíme, aby prostějovský box i momentálně navazoval na svou dlouhou, bohatou a úspěšnou tradici. Pokud se nám to opravdu daří, máme radost. Sice to vedle zaměstnání a rodin není vždycky úplně snadné, ale právě podpora i pochopení našich nejbližších v čele s manželkami tohle všechno umožňují. Věříme, že oddíl BC DTJ Prostějov a obecně celý boxerský sport za tu námahu stojí,“ doplnil Petr Novotný.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...