Dobrý večer, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Už předem bylo jasné, že mezinárodní utkání v boxu Česká republika versus Austrálie přímo v centru Prostějova pod otevřeným nebem se stane jednou z největších sportovních událostí tohoto roku v regionu. Tenhle předpoklad se stoprocentně potvrdil, ba co víc skutečnost ještě předčila veškerá očekávání. V sobotním večeru to totiž bez přehánění byla úžasná podívaná, kterou sledovala odhadem necelá tisícovka nadšeně hlučných fanoušků! Nechyběl u toho ani PROSTĚJOVSKÝ Večerník, který se stal mediálním partnerem akce.

Vše odstartovalo oficiálním vážením všech rohovníků a rohovnic obou týmů úderem čtrnácté hodiny v krásném prostředí obřadní síně prostějovské radnice. Zároveň začal na prostranství před historickou budovou růst pod rukama zručných pracantů zastřešený ring a okolo něj montované tribunky pro diváky. Ti začali ochozy zaplňovat již po sedmnácté hodině, ačkoliv úvod očekávaného mače byl naplánován až na osmnáctou. V tu dobu nebylo v hledišti už téměř k hnutí, boxerský šlágr vyvolal mezi veřejností značný zájem.
Leckoho možná nalákala i slíbená osobní přítomnost legend tuzemských bojových sportů. Stříbrný olympionik ze Sydney 2000 Rudolf Kraj sice nedorazil, ale devadesátiletý (!) vítěz olympiády 1952 v Helsinkách Ján Zachara i ohromně populární hvězda MMA Karlos Vémola ano. Právě oni celý zápas slavnostně zahájili společně s primátorem statutárního města Prostějov Františkem Jurou, přičemž akci v úzké spolupráci s městským vedením zorganizoval oddíl boxu BC DTJ Prostějov.
Moderování se ujal zkušený konferenciér Petr Salava, odborné komentáře včetně představování jednotlivých aktérů i aktérek přidával hlavní trenér mládeže détéjéčka a šéf Jihomoravské oblasti v jedné osobě Martin Klíč.

Hned slavnostní nástup dvou jedenáctičlenných kolektivů, jejich realizačních týmů a všech hostů sliboval mnohé, atmosféru velkého očekávání ještě prohloubily státní hymny. Nejprve australská, vzápětí česká. Parádní bylo rovněž vystoupení pětice děvčat z Tanečního studia Free Dance Vrahovice. A pak se šlo konečně do boje!
Hosté měli do mezinárodního klání reprezentačních výběrů zemí dvou různých kontinentů drtivý nástup. Oba ženské duely, které klání otevíraly, i následné dva souboje kadetů působivě ovládli vyslankyně/vyslanci Oceánie, neboť předvedli maximální připravenost, ohromnou tvrdost i strhující nasazení. Evropská škola se tomuto drsnému náporu snažila čelit, leč zprvu marně. A tak po čtyřech bitvách ve vysokém tempu průběžný stav střetnutí poskočil na hrozivých 0:8.
Následně však došlo k prudkému obratu vývoje, který rozpumpoval bouřlivé obecenstvo a diváckou kulisu rozproudil do pořádných otáček. Všichni tři čeští junioři totiž statečným i technicky vedeným bojem výsledkově uspěli, stejně jako první muž sestavy Patrik Baláž s prostějovskou klubovou minulostí. A z původně jasné partie se tak díky vyrovnání skóre na 8:8 stalo dokonalé drama!
Závěr gradujícího utkání ale přece jen patřil nabušeným Australanům, kteří vyhráli všechny tři závěrečné mužské bitky. Každopádně Češi jim zásluhou své plné bojovnosti nedali absolutně nic zadarmo, například dlouho prohrávající borec domácího BC DTJ Pavel Ján se v úplně posledním střetu večera přecházejícího v noc srdnatě snažil zvrátit nepříznivý průběh finálním tlakem ve stylu filmového Rockyho. Jeho protivník byl chvíli před vypršením času dokonce ještě počítán, ovšem k záchraně výsledku to přesto nestačilo.
Návštěvníci z Queenslandu tak na Hané uspěli celkovým poměrem 8:14, nicméně porážka nemusela nikoho z Čechů, respektive Moraváků nijak mrzet. Zvítězil totiž hlavně vynikající bojový sport exkluzivní úrovně!
Za skvěle vydařenou boxerskou akcí se obsáhle ohlédneme v příštím vydání Večerníku, kde přineseme například rozhovor s šéfem pořádajícího BC DTJ Prostějov Petrem Novotným, fotoreportáž, střípky zajímavostí z celého zápasu, redakční komentář a chystáme i exkluzivní interview s Karlosem Vémolou!

JAK ŠLY ZÁPASY...
Kadetky do 60 kg: Natálie Kozubíková – Keana Welsh 0:2 na body
Češka byla po drsném nástupu soupeřky hned za dvacet sekund počítána, ale pak průběh vyrovnala a strhl se velký boj. Australanka však častěji přesně zasahovala a byla tvrdší, o něco lepší.

Ženy do 54 kg: Nella Freiherová – Sacha Ryen Dryden 0:2 na body
O hlavu menší domácí bojovnice se snažila brát dech údery na spodek a překonávat kryt rychlými kontry, protivnice těžila z výšky i delších rukou. Vyrovnanou a taktickou partii rozhodl lepší závěr zkušené Australanky včetně počítání Češky.

Kadeti do 66 kg: Vladimír Skalský – Antonio Futol 0:2 r.s.c. v 1. kole
Protinožec od začátku spustil ohromný nápor, Evropan se mu snažil čelit v hodně výživné přestřelce. Jenže na vynikajícího soka neměl, rozhodčí ho už v prvním dějství dvakrát počítal a to znamenalo předčasný konec.

Kadeti do 70 kg: Gerth Schmidt – Jake John Patrick 0:2 na body
Další drtivý start hosta, nicméně domácí mladík se přizpůsobil a k vidění byla parádní bitka. Klokan neustále tlačil, Severomoravan dobrým pohybem utíkal a kontroval. Celkově zasloužený výsledek.

Junioři do 60 kg: Kevin Godla – Charlie Bell 2:0 na body
Nabuzený Kevin na soupeře vletěl v ohromném stylu, za skvělé úvodní kolo sklidil bouřlivý aplaus. Strhující řežba pak pokračovala v úžasné kvalitě, porubský tanečník předvedl super výkon v top utkání večera.

Junioři do 64 kg: Josef Škop – Kaleb Gray 2:0 na body
Spíše takticky vedený a opatrnější duel s oboustranně prudkými výpady. Pepa postupně přitvrzoval a víc chodil do svého soka, častěji trefoval. Zasloužené vítězství po poměrně vyspělém výkonu.

Junioři do 75 kg: Dominik Gloser – Dylon Biggs 2:0 na body
Další vyrovnaný boj s tvrdými výměnami. Zdálo se, že Dominik častěji zasahuje, ale ve druhém kole se mu spustila krev z tržné rány na tváři. Což ho ale nezastavilo, perfektním závěrem definitivně rozhodl.

Muži do 69 kg: Patrik Baláž – Jake James Brown 2:0 na body
O něco aktivnější i přesnější byl od úvodu hostující rohovník. Patrik mu však zkraje druhého dějství dvakrát vybombil a soupeř byl počítán. Zbytek dramatického mače probíhal rovnocenně, až nápor v koncovce a druhé počítání Browna stanovilo vítěze.

Muži do 75 kg: Denis Farkaš – Ben Hussain 0:2 na body
Protinožec využíval své větší rychlosti a připisoval si víc přesných ran, i když Denis se snažil tvrdostí vyrovnat. Leč živější rival odevzdával vyšší kvalitu a těžil z mnohem bohatších zkušeností, byť se domácí chlapík statečně rval až do konce.

Muži do 81 kg: Václav Klimša – Paulo Aokuso 0:2 r.s.c. v 1. kole
Mladší z queenslandských bratrů působil od začátku nebezpečněji a opravdu – hned v zahajovací tříminutovce zasadil Vaškovi velkou pecku. Sudí správně nenechal otřeseného Čecha ve střetnutí pokračovat.

Muži do 91 kg: Pavel Ján – Austin Aokuso 0:2 na body
Odvíjel se vyrovnaný boj, v otevíracím dějství se zdál účinnější v opačném gardu boxující host. Ve druhém kole se ovšem domácí borec dokázal zlepšit, jeho aktivita i přesnost vzrostly. V posledním kole už se šlo na morál, Australan byl trochu lepší. Pavlovi naopak vyšel závěr, kdy byl protivník chvíli před koncem počítán. Přesto se zrodila těsná prohra prostějovského bijce.

OČIMA MARTINA KLÍČE
„Prostějovský box má obrovskou, dlouholetou a úspěšnou tradici, na kterou se v současnosti snažíme navazovat. Jak výchovou nových generací zdejších rohovníků, tak pořádáním různých akcí a zápasů. Víme totiž, že Prostějov stále má zázemí skvělých boxerských fanoušků, kteří umí tuhle snahu ocenit. A máme velkou radost, že se to tímto mezinárodním utkáním Česká republika – Austrálie potvrdilo. Diváci přišli, vytvořili bouřlivou atmosféru a taky díky lidem vyzněl celý zápas, myslím, na jedničku. Výprava soupeře z Queenslandu přivezla to nejlepší, co má australský box k dispozici, v podstatě samé mistry tamního kontinentu. My jsme se proti téhle vysoké kvalitě snažili nasadit rovněž to nejlepší z celé Moravy a vzešlo z toho jedenáct parádních soubojů tří věkových kategorií, přičemž se do ringu dostali kluci i holky. Těší mě, že po jasném začátku ve prospěch hostů se našim borcům povedlo průběh vyrovnat a nakonec se utkání změnilo v dramatickou bitvu špičkové úrovně. Z mého pohledu se večer maximálně vydařil jak po sportovní, tak po organizační stránce. Prodali jsme své pořadatelské zkušenosti z posledních let a v úzké spolupráci se statutárním městem Prostějovem se povedlo uskutečnit tento ambiciózní projekt. Moc děkujeme všem aktérům, příznivcům, lidem podílejícím se na organizaci i partnerům v čele právě s městem Prostějov a jeho primátorem Františkem Jurou.“
Martin Klíč je hlavním trenérem mládeže BC DTJ Prostějov, šéfem Jihomoravské oblasti a členem Výkonného výboru České boxerské asociace


OHLASY AKTÉRŮ

FRANTIŠEK JURA,
primátor statutárního města Prostějov O PROJEKTU
„Naší dlouhodobou snahou je oživit hlavní prostějovské náměstí T. G. Masaryka zajímavými akcemi pro veřejnost. A tohle mezinárodní sportovní utkání v boxu se vydařilo opravdu skvěle. Když za mnou šéf pořádajícího oddílu BC DTJ Prostějov Peťa Novotný před třemi týdny přišel s tímhle nápadem, měl jsem radost. A šli jsme do toho společně, byť šlo za tak krátkou dobu na přípravy o velice náročný projekt. Z výsledku jsem nadšený, byl to výborný zápas vysoké úrovně v bouřlivé atmosféře spousty diváků, kteří přišli a povzbuzovali.“

KARLOS VÉMOLA,
hvězda českého MMA PŘED DUELEM
„Moc mě těší, že přišlo tolik lidí a moravští fanoušci bojovým sportům fandí. Když boxerskému utkání vytvoří takovou kulisu, je to super. Já jsem spojil dvě příjemné akce, sem do Prostějova jedu z rodné Olomouce a tamního třicátého ročníku Memoriálu Josefa Musila v zápase. Za tamní Sokol jsem dřív zápasil, zatímco boxer jsem byl vždycky spíš horší. A tady se aspoň můžu něčemu přiučit. Každopádně držím našim bojovníkům a bojovnicím proti Austrálii pěsti a věřím, že zvítězí. Aby čeští lvi žrali jako první!“

KEVIN GODLA,
junior ČR z Poruby PO ZDOLÁNÍ Charlieho Bella:
„Rozhodl můj lepší pohyb, a že jsem soupeře zasahoval, aniž bych se s ním zbytečně pral. Taktika byla hned na něho vletět, ukázat, že se vůbec nebojím a velkým nástupem ho zlomit. Začátek se mi fakt povedl, ale soupeř odolával celý zápas, byl tvrdý. Viděl jsem nějaká jeho videa na youtube, ale nevěděl přesně, jaký způsob boje zvolí. Proto jsem chtěl být aktivní hlavně já sám a určovat průběh, což se mi dařilo. Boxovat proti Australanovi byla super zkušenost, vítězství mě hrozně těší.“

JÁN ZACHARA,
olympijský vítěz z Helsinek 1952 O AKCI:
„Pozvánka od pořadatelů na tohle utkání mě strašně překvapila a zároveň příjemně potěšila, moc rád jsem ze Slovenska sem do Prostějova přijel. Za tuhle možnost velké díky, i když nevím, jestli takový devadesátiletý stařec jako já ještě někoho vůbec zajímá. Pokud ano a lidi moje dávné úspěchy oceňují, mám z toho samozřejmě radost. Ale na nějakou popularitu jsem si nikdy nepotrpěl. Každopádně jsem se na současný špičkový box podíval moc rád, navíc vidět australské rohovníky na vlastní oči se nepoštěstí každý den.“

DOMINIK GLOSER,
junior ČR z Vítkovic po poražení Dylona Biggse:
„Podíval jsem se na youtube s některými zápasy soupeře a věděl, že bude silově dobrý a že se s ním nesmím rvát, spíš boxovat z ústupu. To se mi dařilo, většinu utkání jsem byl myslím lepší. Akorát mi v jednom klinči dal nechtěně loktem do obličeje a roztrhl tvář. Nejdřív jsem si myslel, že mám rozbitý nos, a až za chvíli zjistil, že zranění je jinde. Naštěstí mě to nijak nerozhodilo, normálně jsem bojoval dál. Mezistátních utkání už mám za sebou v mládežnických kategoriích víc, ale střetnout se s borcem z jiného kontinentu bylo něco speciálního. Za tuhle šanci trenérovi moc děkuji, šlo o výbornou zkušenost.“

PETR SALAVA,
moderátor duelu Česko – Austrálie O CELÉM DNI:
„Moderoval jsem už spoustu různých sportovních zápasů a akcí i společenských událostí, ale box po pravdě spíš výjimečně. Tohle mezinárodní utkání pod širým nebem před krásnou prostějovskou radnicí mě však skutečně nadchnulo, mělo kvalitu i atmosféru zároveň, velký náboj. A podstatné myslím bylo, že vyšlo počasí. Odpoledne to chvíli vypadalo na pořádnou průtrž mračen, naštěstí šla bokem a spadla o patnáct kilometrů dál v Olomouci. Díky tomu, precizním organizátorům, špičkovým aktérům i výborným fanouškům všechno vyšlo na jedničku.“

ATTILA KOVACS,
hlavní kouč Austrálie PO VÍTĚZNÉM STŘETNUTÍ:
„V první řadě chci moc poděkovat prostějovským hostitelům, jak se o nás celou dobu výtečně starali. Ubytování v Hotelu Tennis Club parádní, místní radnice nádherná, mohli jsme si prohlédnout i její obřadní síň a věž, podívat se na město a okolí pěkně z výšky. Samotný zápas měl velice dobrou úroveň, v domácích borcích jsme našli zdatné soupeře. A navíc plně v duchu fair play, což je moc důležité. Z mého hlediska víc než konečný výsledek, byť nás vítězství samozřejmě těší. Z tohoto utkání a obecně z Prostějova si odvezeme jen ty nejlepší zážitky a vzpomínky.“





  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...