Dobré ráno, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Akce: mezinárodní přátelský zápas Česká republika versus Austrálie. Sportovní odvětví: klasický box. Termín: sobota 1. června od 18.00 hodin. Místo: Masarykovo náměstí v Prostějově před radnicí. Význam: jedna z největších událostí sportu v našem regionu během letošního roku. Tohle je stručná charakteristika vrcholného podniku, který už doslova buší na dveře. Bližší podrobnosti čtěte v následujícím textu.

Myšlenka vedoucí k zorganizování tak velkého a významného mače vzešla před několika měsíci od nejvyššího představitele města Prostějova, primátora Františka Jury. „Na schůzce, kterou jsme tehdy měli, vyslovil pan primátor přání během léta maximálně oživit hlavní náměstí různými zajímavými akcemi, pro lidi atraktivním děním. Tuto jeho výzvu jsem neustále nosil v hlavě s tím, že pokud přijde nějaká dobrá možnost, zkusíme ji zrealizovat. A na jaře se povedlo,“ uvedl celé téma šéf pořádajícího boxerského oddílu Petr Novotný.

JAK VZNIKLA DOHODA S PROTINOŽCI?
Nejprve to chvíli vypadalo na úplně jiný duel. „Objevila se šance přivést sem Rusy, ale ta zase rychle padla. Potom jsme se po střetnutí Moravskoslezské ligy v Gliwicích bavili o různých věcech s vedením tamního klubu a dozvěděli se tak mimo jiné i to, že k nim do Polska přiletí koncem května na soustředění Australané z Queenslandu. Ti byli na takovém tréninkovém kempu v Evropě už loni, konkrétně v Nizozemsku,“ pověděl Večerníku Novotný. Okamžitě zavětřil příležitost, za kterou šel. „Vzal jsem si kontakt na vedoucího australské výpravy a oslovil ho s nabídkou uspořádat vzájemné mezinárodní utkání přátelského charakteru u nás v Prostějově. Z nápadu byl nadšený a bez problémů jsme se domluvili, že to celé uskutečníme. Když pak všechno po určitých diskuzích posvětila i Česká boxerská asociace, mohli jsme dohodnout přesný termín, počet jednotlivých soubojů, věkové i váhové kategorie a další podrobnosti,“ prozradil Novotný.
Například, že boxerští protinožci přiletí v úterý 28. května do Krakowa. „Tam je vyzvedneme, přivezeme autobusem k nám a budeme hostit až do neděle druhého června. Ubytování i veškerý další servis poskytne Hotel Tennis Club, tréninky budou probíhat v naší boxárně v areálu DTJ Prostějov v Krasické ulici. O vzácné hosty se samozřejmě chceme postarat na nejvyšší možné úrovni, aby tu byli spokojení,“ ujistil Novotný.

NA NÁMĚSTÍ POD ŠIRÝM NEBEM A ZDARMA
Vzhledem k předchozímu přání primátora Jury od začátku směřoval veškeré přípravy na hlavní prostějovské náměstí T. G. Masaryka. „Na volném prostranství u prostějovské radnice postavíme ring, ten bude zastřešený. Okolo pak vyrostou tribuny pro diváky, které na tenhle speciální zápas proti zahraničnímu soupeři z opačného konce planety srdečně zveme. Vidět naživo boxovat elitní Australany proti naší národní špičce se nepoštěstí často, navíc vstup je pro každého zdarma,“ pozval fanoušky do hlediště bývalý špičkový rohovník.
Stěžejní pochopitelně bude přízeň počasí, neboť celý spektákl proběhne pod širým nebem. „Letošní květen zatím nebyl počasím zrovna příjemný, většinou spíš naopak. Proto doufáme a věříme, že teď příroda nastaví svou vlídnější tvář a pro náš zápas se na sobotu udělá krásně,“ vyslovil Novotný logickou tužbu. Pokud by však nastal opačný případ, mají se svými parťáky z organizačního štábu nachystanou i náhradní variantu. „Kdyby bylo škaredě, pršelo nebo to reálně hrozilo, uskuteční se celé utkání ve Společenském domě v Komenského ulici.“

NASTOUPÍ MUŽI, DĚVČATA I MLÁDEŽNÍCI
Rozsah duelu bude opravdu značný. „Na programu máme celkem třináct jednotlivých střetnutí obou pohlaví v různých věkových i váhových kategoriích: jednou kadetky, dvakrát kadeti, pětkrát junioři, jednou ženy a čtyřikrát muži. Do ringu přitom vstoupí jak reprezentanti obou zemí – to znamená členové národních výběrů Česka i Austrálie – tak regionální borci. Kvalita by však ve všech případech měla být hodně vysoká, protože šéf výpravy našeho soupeře jasně řekl, ať postavíme libovolně silné vlastní zástupce. Dají se proto očekávat výborné souboje odpovídající svou výkonnostní úrovní tomu, že půjde o mezinárodní bitvu,“ prohlásil Novotný.
Konkrétní složení dvojic protivníků bude následující. Muži: do 69 kg Patrik Baláž – Jake James Brown, do 75 kg Denis Farkaš – Ben Hussain, do 81 kg Jan Mužík nebo Václav Klimša – Paulo Aokuso, do 91 kg Pavel Ján – Austin Aokuso. Ženy: do 54 kg Nela Freierová – Sacha Ryan Dryden. Junioři: do 52 kg ? - Vegas Larfield, do 60 kg Kevin Godla – Charlie Bell, do 60 až 64 kg ? - Kaleb Gray, do 69 kg Miloš Beránek – Raymond Glebow, do 75 kg Dominik Gloser – Dylon Biggs. Kadeti: do 66 kg ? - Antonio Futol, do 70 kg Gerd Schmidt – Jake John Patrick. Kadetky: do 60 kg Natálie Kozubíková – Keana Welsh.
„Ve třech případech ještě nemáme pevně stanoveného boxera, který nastoupí za český mančaft, a čekáme na vývoj situace. Každopádně bylo a stále je naším cílem zajistit takovou kvalitu, aby samy souboje lidi pobavily, sportovně uspokojily a v ideálním případě až nadchnuly. Celý zápas by měl trvat okolo tří hodin, příznivci boxu si rozhodně přijdou na své,“ zdůraznil šéftrenér BC DTJ.

HOSTÉ? VÉMOLA, KRAJ I ZACHARA!
Mimořádný mač vzbuzuje mimořádnou pozornost, a tak při něm nemohou chybět nadmíru exkluzivní osobnosti. Těmi se stanou slavný bojovník MMA soubojů v kleci Karlos Vémola a dva někdejší vynikající rohovníci Ján Zachara (vítěz letních olympijských her 1952 v Helsinkách) a Rudolf Kraj (stříbrný medailista z olympiády 2000 v Sydney). „Všechny tři tyto super borce jsme pozvali jako naše čestné hosty a přislíbili svou osobní účast. Slavnostní zahájení provede s primátorem Františkem Jurou právě Karlos Vémola, obecně jedna z největších současných hvězd bojových sportů v České republice,“ upřesnil Novotný, na co se fandové mohou rovněž těšit.

PODĚKOVÁNÍ MĚSTU, PARTNERŮM A VŠEM
Na závěr své pozvánky zdůraznil hlavní organizátor lákavé akce ještě jednu věc. „Chci hrozně moc poděkovat statutárnímu městu Prostějov a celému jeho vedení v čele s panem primátorem za maximální podporu i vstřícnost, s níž do celého projektu šlo. Díky samozřejmě patří také veškerých dalším partnerům a pochopitelně i všem, kteří se jakkoliv podílejí na pořádání tohoto významného utkání. Jmenovitě musím zmínit především Martina Klíče, hlavního trenéra mládeže BC DTJ a mého věrného oddílového parťáka,“ doplnil Petr Novotný.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...