Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 28.3.2024
svátek slaví Soňa,
zítra Taťána
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Spojit tradiční Hanácké hody v Prostějově s boxem napadlo šéfa BC DTJ Petra Novotného už loni a byl z toho premiérový ročník akce s názvem Hanácké hodové box. Letos se k tomu přidal nápad další a velmi zajímavý: umístit druhý ročník HHB nesoucí letopočet 2018 na nádvoří prostějovského zámku.

I tohle klaplo a v sobotu 15. září tak proběhlo unikátní propojení klasického bojového sportu v kulturně historickém prostředí.

Organizátoři z místního rohovnického oddílu postavili na místě konání zastřešený ring, okolo něj vyrostlo improvizované hlediště. Samozřejmě nechybělo ani občerstvení a diváci se během celého dne docela hrnuli. Podmínkou však bylo příznivé počasí, což v deštěm zkrápěném pátku nevypadalo vůbec slibně. „Ale ono se to vyprší a zítra bude krásně, uvidíte,“ ujišťoval s klidem v hlase den před kláním Martin Klíč, šéftrenér mládeže BC DTJ.
Jeho věštba se skutečně naplnila a dopoledne po desáté hodině tak mohl naplno odstartovat maratón čtyřiceti duelů v 1. kole Oblastní soutěže jihomoravské oblasti 2018/2019. Trval skoro sedm hodin a v rámci něj se představilo hned čtrnáct talentovaných zástupců pořádajícího klubu Prostějova. Podrobněji se k této dlouhé první části letošního Hanáckého hodového boxu vrátíme v příštím čísle Večerníku.
Nyní se pojďme věnovat zlatému hřebu akce, jímž bylo večerní mezistátní utkání žen BC DTJ Prostějov + BC Ružinov 821 versus Boxe Chieri Italia. Jak už z názvů soupeřících týmů vyplývá, na jedné straně stál spojený kolektiv Hanaček a Slovenek z Bratislavy, kterým se postavily rohovnické vyslankyně z Apeninského poloostrova. Jak se přátelský mač odvíjel?
Vše zahájil slavnostní nástup obou sedmičlenných družstev včetně trenérů, dále rozhodčích i chlapců s vlajkami tří zúčastněných zemí. Vzápětí Martin Klíč představil všechny aktérky následných bitev, načež se rozezněly tóny státních hymen Itálie, Česka a Slovenska. Zejména způsob, jakým na sebe navazovaly národní melodie ČR a SR, evokoval nostalgické vzpomínky na bývalé federální časy. Poté už přišly na řadu jednotlivé souboje.

váhová kategorie do 52 kg: Nicol Ďuríková – Mihaela Leuca 2:1 na body
První dvě kola hodně zajímavého střetnutí byla vyrovnaná, Italka možná působila i trochu lépe. Slovenka však měla fantastický závěr, v bouřlivé atmosféře soupeřku nemilosrdně zasypala přívalem rozhodujících úderů.
váhová kategorie do 64 kg: Alexandra Hradilová – Beatrice Vecchiaro 1:2 na body
Zpočátku vyrovnaný zápas, ale hostující dívka postupně získávala převahu, těžila z delších rukou a vše rozhodlo počítání kroměřížské bojovnice ve třetím kole.
váhová kategorie do 60 kg: Natalie Toboličová – Beatrice Vergano 2:1 na body
Italka většinu mače častěji i tvrději zasahovala, jenže další boxerka z Kroměříže na výpomoc vzdorovala a předvedla strhující finiš vedoucí k obratu vývoje.
váhová kategorie do 60 kg: Miroslava Grónská – Marina Bassano 3:0 na body
Dvě vyspělé rohovnice svedly taktický boj. Slovenská žena výborným pohybem a přesností ran víc zasahovala, soupeřka zase byla fyzicky nesmírně odolná. Skvělý zápas nakonec přinesl zasloužený výsledek.
váhová kategorie do 60 kg: Magdaléna Vrbová – Sara Varaldo 3:0 na body
Po trochu pasivnějším prvním kole to prostějovská Mája ve druhém pořádně rozjela, italské vrstevnici uštědřila několik tvrdých úderů. Potom si další průběh takticky držela a s pomocí hlučného publika měla až do konce mírně navrch.
váhová kategorie do 64 kg: Patricie Anošiová – Giorgia David 1:2 na body
Hostující ranařka vystupovala jako velká tvrďačka, Slovenka se jí ovšem nenechala zastrašit. Na poměry něžného pohlaví se rozpoutala hodně drsná řežba plná úderných bomb, šlo o kondiční záhul. Celkově trochu lepší byla jižanka.
váhová kategorie do 69 kg: Michaela Brančíková – Alice Bergantin 2:1 na body
Opravdové vyvrcholení večera! Hned od úvodních vteřin se odvíjel výborný a strhující boj vysoké úrovně v bouřící kulise. Prostějovanka měla perfektní první kolo, zatímco ve druhém se jí úřadující mistryně své země dokázala vyrovnat. Projevovala se boxerská kvalita obou a tempo ještě gradovalo až k heroické koncovce, do níž holky daly absolutně všechno. Výrok sudích vyzněl spravedlivě ve prospěch domácí hrdinky.
Doplňme, že po každém utkání předávaly rohovnicím drobné ceny přítomné osobnosti, například náměstek ministra kultury ČR Alois Mačák či náměstek primátorky statutárního města Prostějov Zdeněk Fišer. A po závěrečném duelu veškeré dění uzavřelo společné focení v sympaticky přátelském duchu.


Hodnocení šéfa BC DTJ Prostějov
„Nápad uskutečnit druhý ročník Hanáckého hodového boxu na nádvoří prostějovského zámku byl sice trochu riskantní, ale naštěstí vyšel. Kdyby nějak víc pršelo, asi bychom akci museli zrušit, nebo by probíhala dost komplikovaně. Po pátečním dešti se však udělalo krásně a v tomto nádherném prostředí historické památky našeho města všechno vyšlo na jedničku. První kolo nového ročníku oblastní soutěže neprovázel žádný větší zádrhel, proběhlo bez problémů. Stejně jako večerní vyvrcholení v podobě mezistátního utkání žen. Naše dvě holky vytvořily s těmi slovenskými společný tým doplněný o dvě děvčata z Kroměříže, soupeřkami byly Italky z Chieri. A myslím, že docela početné obecenstvo mohlo sledovat kvalitní bojovný box v sedmi velice dobrých a vyrovnaných zápasech. Lidi vytvořili výbornou atmosféru, chvílemi v uzavřeném nádvoří fakt hodně bouřlivou. A naše dvě prostějovské reprezentantky předvedly špičkové výkony, takže maximální spokojenost. Vydařilo se to a velké poděkování patří všem, kteří se podíleli na uspořádání této akce, dále veškerým partnerům v čele s městem Prostějov a Olomouckým krajem za podporu, Domovní správě Prostějov za možnost využití prostorů prostějovského zámku a samozřejmě fanouškům za povzbuzování.“
Petr NOVOTNÝ,
předseda prostějovského boxerského klubu

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...