Dobré poledne, dnes je čtvrtek 28.3.2024
svátek slaví Soňa,
zítra Taťána
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Během probíhajícího Prostějovského léta se Regionální sdružení Iris představilo již několikrát. Stejně tomu bylo i uplynulý čtvrtek 20. srpna, kdy jeho členové připravili zábavné a poznávací dopoledne plné aktivit pro děti. Nazvali ho „SKŘÍTCI KOLÁŘOVÝCH SADŮ“ a mělo za úkol dětem ukázat, že i ve městě máme kus krásné přírody. Večerník byl přímým účastníkem...

Regionální sdružení Iris Prostějov patřící pod Svaz ochránců přírody je velmi aktivní organizací, která stále přichází s novými nápady, jak děti i dospělé naučit si více všímat přírody a ochraňovat ji. Téměř každý prázdninový týden byli činní pro veřejnost a připravili různorodou akci. A to je dobře. „Snažíme se děti dostat od počítačů a obrazovek ven. Ukázat jim, že i tady ve městě a v okolí máme krásnou přírodu,“ popsala význam akce v Kolářových sadech Eva Zatloukalová, předsedkyně sdružení. „Iris má dva základní pilíře, a to je praktická ochrana přírody i ekologická výchova a osvěta. Chceme děti naučit, aby měly přírodu rády a chránily ji. A dospělí se také často dozví spoustu zajímavých informací. Velmi nás těší, když lidé díky nám poznávají místa našeho regionu, o kterých dosud neměli tušení,“ přidala Zatloukalová, co je vlastně hlavním smyslem celé organizace.

A právě v tomto duchu probíhaly i hrátky se skřítky v parku u hvězdárny. Na deseti zastaveních děti plnily úkoly, kterými mohly dokázat svoje pohybové nadání, zručnost a naučit se něco nového o okolních stromech. Například měly za cíl přiřadit správné plody ke konkrétním stromům, shodit míčkem kuželky z uřezaných větví či přejít po laně nataženém mezi dvěma stromy. Za každý úkol dostaly razítko, a když nasbíraly všech deset razítek, získaly malou odměnu.

„Jsme velmi spokojení, po několika dnech vydatného deště dnes vyšlo sluníčko a akce se zúčastnilo kolem sto dvaceti dětí, které se výborně bavily,“ usmála se šéfka Irisu.

Nabitý prázdninový program pomalu končí, ale už teď se všichni milovníci přírody mohou těšit na 19. září, kdy IRIS pořádá procházku okolím Lipové.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...