Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Máme tady první měsíc nového školního roku, který snad bude zahájen normálně a stejně tak bude v normálu pokračovat. Ale protože nejsem ani věštec, ani vrchní epidemiolog, tak se raději pustím do tradičního mapování prostějovské historie. Probereme ten nadcházející devátý měsíc tak nějak podrobněji.

 

V září 1950 se prostějovské školství obohatilo o dvě nové mateřské školky, a to v Brněnské ulici a v Čechovicích. Dále se rozšířila působnost Městské hudební školy Leoše Janáčka, která otevřela pobočku v nedalekém Plumlově. Pro školáky byla také zásluhou MNV otevřena první školní stravovna. Přejmenována byla Rašínova brána na Dukelskou. Pod Prostějov spadla na základě rozhodnutí ONV obec Čechůvky. Ne všechno bylo ovšem růžové, stupňoval se tlak na zemědělce a konkrétně vrahovický rolník Arnošt Měchura byl obviněn z nedodržování plánu osevních ploch pro cukrovku.
Září 1960 přineslo zajímavou zkušenost žákům základních a středních škol, kteří dostali veškeré pomůcky od státu zdarma. Místní tiskovina Stráž lidu zaštítila poprvé běžecké závody v rámci Dne rozhlasu, tisku a televize a vznikla tak dlouholetá tradice Běhu Stráže lidu. Ve městě se také objevil generál Ludvík Svoboda, který na mírové manifestaci přednesl hlavní projev. Září 1980 a opět otevřena nová mateřská školka, i když tentokrát jen závodní pro děti zaměstnanců národního podniku Železárny v ulici J. Vrchlického.
První demokratické září v roce 1990 znamenalo znovuotevření základní umělecké školy v Kravařově ulici, čemuž předcházela rekonstrukce takřka za tři miliony tehdejších korun. Školství obecně ovšem zaznamenalo značný pokles žáků, ve městě byly otevřeny v tomto roce jen tři deváté třídy a úbytek byl prakticky na všech stupních. Mimořádnou událostí byl Letecký den s květy, který probíhal na místním letišti už i za účasti bývalých nepřátelských pilotů z NATO. Já osobně si pamatuji skvělé akrobatické vystoupení MIGu 29, při kterém ve většině domácností rachotily i okenní tabulky, pilotovala tehdejší hvězda Mjr. Václav Vašek. Kvalitou vynikaly prostějovské hody, kde byla dokonce sehrána nejstarší opera vzniklá na Hané z roku 1748 pod názvem „Jora a Manda“. Ve městě také zasedala I. zemská konference Čs. strany socialistické za účasti 125 delegátů z Moravy a Slezska. Bylo také něco uděláno pro zdraví obyvatel, jelikož v areálu za Plumlovskou ulicí došlo k otevření nové polikliniky. Naposledy také zasedal starý ONV, jelikož se blížily volby.
V září 2010 byla slavnostně zprovozněna místní komunikace Určická – Krasická, investorem stavby bylo město Prostějov. Přesně 166 dní trvala výstavba nové komunikace, takzvané jižní spojky, která byla realizována vynaložením finančních prostředků taktéž z pokladny města Prostějov. Kromě vlastní silnice o délce přibližně 600 m byla rovněž vybudována pěší a cyklistická komunikace a autobusová zastávka, veřejné osvětlení, protihluková zeď, sadové úpravy či klidová zóna s dětským hřištěm. Celkové náklady dosáhly přibližně 38 milionů korun včetně projektové dokumentace, autorského dozoru či příspěvků na přeložky inženýrských sítí. V polovině září sestavili odborníci z VŠ ekonomický žebříček velkých českých měst s nejlepší ekonomickou kondicí. Prostějov skončil na 4. místě a zařadil se mezi nejlépe hospodařící města. Zabodovali jsme díky nízké hodnotě dluhu rozpočítaného na jednoho obyvatele, která činila 108 korun. Podle odborníků to byla dobrá vizitka zodpovědnosti města, které si hlídalo své investice. Pro porovnání, rozpočítaný dluh Olomouce na jednoho obyvatele v té době činil zhruba 12 tisíc korun. Prostějovská záchranka dostala nového šéfa, kterým se stal Radomír Gurka. Dosavadní ředitel Pavel Holík se ujal práce poslance Parlamentu ČR. Letité tajemství bylo odhaleno, v dělostřelecké nábojnici nalezené v podstavci sochy svaté Barbory v kostele v Brněnské ulici byl nalezen pamětní spis z roku 1926. Klub výsadkových veteránů v Prostějově slavil 50 let svého trvání.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...