Dobré odpoledne, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Chceme se hýbat a zároveň být nápomocni. S těmito dvěma myšlenkami vyrazili běžci a běžkyně uplynulou sobotu do Kobeřic. Cílem bylo místní fotbalové hřiště, kde se nacházel start i cíl Koberské pětky, prvního ročníku charitativního závodu organizovaného místními nadšenci.

Cílem bylo pomoci malému Štěpánu Tihelkovi, který trpí obrnou. Na závod tak přispěli nejen sami běžci, ale také firmy i jednotlivci z blízkého okolí. Snad i proto, že se jednalo o dobrou věc, se tak na startu ocitli i lidé, kteří toho třeba běžně tolik neuběhnou… Kolik se tedy vyběhalo.

Trať závodu Koberská pětka podle pořadatele Františka Vychodila dala všem běžcům zabrat už od začátku a náročné to bylo až do cíle. Možná i s ohledem na charitativní podtext se ovšem všichni účastnící „kousli“ a první ročník zvládli. Navíc pomohli. Vybraná částka je hodně solidní.

„Je tady hned na úvod převýšení nějakých padesát metrů. To nejhorší je na začátek,“ poznamenal František Vychodil. Jak se ale později ukázalo, ještě těžší byla orientace v terénu. Někteří totiž lehce zabloudili. Co je ale podstatné, dokázali se zorientovat, nemusela tak vyrážet žádná záchranná výprava. A tak nakonec do cíle doběhlo všech 52 závodníků. „Nejhorší byla cílová rovinka. Hrozně se táhla. Nebyl tam stín, nic, což bylo náročné. Ale jinak v pohodě. Já tady terén znám, tak jsem věděla, do čeho jdu,“ poznamenala Veronika Pospíšilová, která díky sprintu v samém závěru byla první ženou v cíli.
O výsledky ale vůbec nešlo. Závod se nesl v pohodové atmosféře jen velmi mírného soupeření. To podtrhla i oficiální účast psa Pepy, který doběhl na 28. místě. Že o časy nejde, bylo jasné i z toho, že se medaile dostaly hned na prvních třicet závodníků. Důležitější byl charitativní rozměr akce. „Pravidelně se pět až šest členů naší Kobry zúčastňuje charitativních běhů, tak jsme se rozhodli, že to zkusíme uspořádat i tady,“ objasnil František Vychodil.
To se podařilo, i když se akce uspořádala narychlo, vzbudila velký ohlas. A přijeli i rodiče se Štěpánkem. „Pro nás to bylo nečekané, že se takový plán vůbec zrodil. Pozvali nás, řekli nám, že je to pro Štěpánka. S ním těch pět kilometrů dáme bez problému, jsme zvyklí chodit. A když to nejde po nohách, jde to jinak,“ nechal se slyšet jeho táta Jaroslav Tihelka. Spolu s Klárou Hálovou a synem Štěpánkem urazili celou trasu. V cíli je čekal potlesk.
Kromě něj ale také peníze od účastníků i lidí ze širokého okolí, třeba také fotbalistů z Dobromilic. Celkově se jednalo o téměř 40 tisíc korun. „Jsme určitě rádi, budeme rehabilitovat, to je jediná možná pomoc na obrnu,“ podotkla Klára Hálová.
Příspěvek pomůže o to více, že není lehké na rehabilitace peníze sehnat. „Chceme absolvovat dvakrát do roka intenzivní neurorehabilitace, které jsou finančně náročné, nehradí to pojišťovny. Stojí to asi pětatřicet tisíc korun na měsíc. Ale víme, že mu to pomáhá,“ říká Jaroslav Tihelka.
Nemusí se přitom jednat o poslední podobnou akci v Kobeřicích, František Vychodil jen krátce po jejím skončení prozradil, že příští rok se může běžet zase a pomoci tak opět někomu jinému. „Financí pro tyto lidi přece není nikdy nazbyt,“ je si vědom organizátor.

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...