Dobré dopoledne, dnes je úterý 23.4.2024
svátek slaví Vojtěch,
zítra Jiří
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

24 stoleta_paniPříjemná, usměvavá, bezkonfliktní, tolerantní, zkrátka úžasná. Tak charakterizují nejbližší členové rodiny i všichni, kteří ji znají, Jindřišku Labounkovou z Myslejovic. Babička, která jakoby vypadla z pohádky nějakého lidového vypravěče, se ve čtvrtek 13. června dožila sta let. Paní Jindřiška se v životě musela potýkat s řadou hodně těžkých ran, přesto si až do pokročilého věku uchovala vitalitu a optimismus.

Jindřiška Labounková se ještě jako Procházková narodila 13. června 1913 ve Vincencově. V té době patřila naše země pod Rakousko-Uhersko a ve školních třídách visel portrét císaře Františka Josefa I. Přestože neměla život vůbec lehký, třináctka v datu narození se ukázala být šťastnou.  

Když byl malé Jindřišce rok a 15 dní, došlo v Sarajevu k atentátu na nástupce habsburského trůnu Františka Ferdinanda d´Este a začala první světová válka. Zatímco Evropa se z toho vzpamatovávala ještě hodně dlouho, na malou Jindřišku její nejhorší životní rána teprve čekala. Její první muž se v roce 1949 vracel domů na motorce, měl nehodu, při které na místě zemřel. Jindřiška zůstala na své dvě děti - devítiletého Jindřicha a tříletou Jarmilu - sama.

V té době také musela skončit jako domácí švadlena. Našla si však práci na místní poště v Myslejovicích, kde posléze pracovala několik desítek let. Díky své vitalitě a pracovitosti dokázala všechny těžké chvíle překonat, podruhé se vdala a nyní se může těšit nejen ze svých dvou dětí, ale i ze tří vnoučat a tří pravnoučat. „Po tom, co tatínek zemřel, to měla v životě hodně těžké. Přesto se o nás dokázala perfektně postarat a podporovala nás na studiích. Je to úžasná žena,“ prohlásila o paní Jindřišce její dcera Jarmila. Ta většinu života prožila v Praze, nyní se však stará o svoji maminku přímo v Myslejovicích. „Ona si prostě řekla, že se stovky dožije a moc se na to těšila. A když si naše maminka něco usmyslí, tak toho i dosáhne,“ prozradila nám za svoji maminku recept na dlouhověkost její dcera.

Pro paní Labounkovou v sobotu připravila obec Myslejovice velmi milé oslavy. „Je to poprvé v historii, kdy se u nás někdo dožil stovky a takto významná událost se u nás už nemusí opakovat,“ vysvětlila Alena Buriánková, předsedkyně sboru pro občanské záležitosti při obecním úřadě v Myslejovicích. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...