Dobré odpoledne, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

18 dhody2Chuťové buňky obyvatel Držovic si první květnový pátek přišly na své. U příležitosti zahájení zdejších hodů tu proběhl v pořadí už druhý ročník soutěží „O držovskó bochto“ a „O kotel nélepší držovské slivovice, likéru či pálenky“ a zdejší labužníci tak mohli okoštovat svatební koláčky paní Růžičkové, domácí valašské frgál paní Holbové nebo slivovičku pana Frehara.

Třídenní hodové veselí, které se v Držovicích koná mimo jiné u příležitosti svátku patrona všech hasičů sv. Floriána, velmi příhodně odstartovalo v místní hasičské zbrojnici. Zárukou dobrého jídla a pití byl především druhý ročník soutěží „O držovskó bochto“ a „O kotel nélepší držovské slivovice, likéru či pálenky“. „Do soutěží jsme měli letos přihlášených třináct soutěžních dobrot a šestnáct pálenek,“ pochlubila se úctyhodným skóre držovická kronikářka Eliška Freharová, která se následně ujala i vyhlašování vítězů. „Je to vynikající, všechny se moc povedly,“ nešetřily chválou paní Jaruška a Růžena, jejichž favoritem byl výborný ořechovo-punčový věneček paní Alice. Zvolit tu nejchutnější sladkou či alkoholickou pochoutku nebylo vůbec jednoduché, a protože více hlav více ví, porotců bylo pro jistotu hned pět. Sešli se tu zástupci z řad držovických zastupitelů, dobrovolných hasičů i odborníků na slovo vzatých – degustátorky a učitelky technologií z prostějovského SOU obchodního, kteří nakonec společnými silami zvolili v každé ze soutěží tři vítěze. Svým cukrářským umem se pochlubila i Lucie Bílá, jejíž vynikající čokoládové řezy by ocenil i zlatý slavík. „Každý rok se snažím přijít s něčím novým,“ přiznala vítězka pekařské soutěže Zita Holbová, kterou vítězství pochopitelně velmi potěšilo. A protože žádná správná hanácká veselice se neobejde bez tradičních folklorních tanců,  měli Držovičtí v průběhu tří hodových dnů možnost zhlédnout vystoupení folklórních souborů Mánes z Prostějova, Klas z Kralic na Hané a ženského pěveckého souboru z Čelechovic na Hané.

Vítězové soutěže „O držovskó bochto“: Zita Holbová (1. místo), Marie Ryštáková (2. místo), Alžběta Růžičková (3. místo).
Vítězové soutěže „O kotel nélepší držovské slivovice, likéru či pálenky“: Martin Ryšták (1. místo), Stanislav Rozkoš (2. místo), Jiří Frehar (3. místo).

18 dhody1 18 dhody3

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...